opc_loader

Wensenlijst

Bezorgd in 1-3 dagen
Gratis verzending
Gratis retournering
90 dagen bedenktijd
2 jaar 100% garantie

-Trapmaantjes vervangen wat zijn de voor en nadelen

Trapmaantjes vervangen wat zijn de voor en nadelen

Ben je uitgekeken op die versleten trapmaantjes en wil je de trap een beetje fris en weer veilig maken en bijvoorbeeld een moderne look geven? Trapmaantjes zijn vrij makkelijk te verwijderen. Meestal zitten ze vast geplakt met een dubbelzijdige tape en trek je ze met een beetje kracht er zo van af. Lukt dit niet dan even warm maken met föhn of een strijkbout. De lijmresten van de trapmaantjes die achter blijven, of restjes van de dubbelzijdige tape kun je eenvoudig met een beetje sticker verwijderaar weghalen.

Is de lijm niet van een vliestape maar van bijvoorbeeld een montage kit, dan moet dit zorgvuldig weg geschraapt worden met een verf schrapertje. Schuur de traptreden daarna met een schuurblokje en schuurpapier korrel 180 glad en schilder de traptrede vervolgens opnieuw in de gewenste kleur.

voorbeeld trapmaantjes geschilderde trap

Als je trapmaantjes gaat vervangen dan zitten daar voor en nadelen aan

De traptreden van de meeste trappen in Nederland lopen schuin namelijk van breed naar smal, het brede deel is het deel waar wordt gelopen, dit wordt de looplijn genoemd, het smalle deel is het deel aan de paal kant. Dat is ook de rede waarom de trap mat de vorm van een maantje heeft gekregen, een rechthoekig maantje zou niet passen op zo'n schuine traptrede.

Het ontstaan van het trapmaantje komt uit de jaren 60. De trapmaantjes werden in die tijd gewoon door de woninginrichter gemaakt, die knipte de maantjes uit een "rest stuk" vloerbedekking en zoomde de randen met naald en draad, of naaide een bies rondom het trapmaantje. Dit was in prijs een goedkopere oplossing voor de toen der tijd veel toegepaste traploper, die met koperen traproeden werd vast gezet. De trapmaantjes werden in die tijd nog gespijkerd met kleine stoffeer spijkertjes.

De voordelen op een rijtje

 • Er is heel veel keus in kleur en kwaliteit
 • Grote variatie in prijzen
 • Geschikt voor alle binnen trappen
 • Makkelijk uit te wisselen
 • Geen contact geluid bij het belopen en voelt prettig
 • Loop oppervlakte trap slijt niet

De nadelen op een rijtje

 • De maantjes worden snel vies
 • De goedkopere modellen laten snel los en krullen
 • Huisdieren haren gaan onder de maantjes zitten
 • De antislip is beperkt door de ronde vorm
 • Het loop gedeelte zit niet in het midden van het maantje

Je ziet er zijn dus veel verschillen, wil je snel klaar zijn, geen traptreden schilderen maar alleen de trapmaantjes uitwisselen, dan is dat voor de slijtage van de traptreden en de veiligheid bij het belopen een prima optie, ik zou dan kiezen voor de iets sterkere en duurdere modellen bijvoorbeeld de sisal maantjes. Deze zijn ook makkelijker schoon te maken en geven niet zo snel loopsporen.

Wil je geen maantjes meer, vindt je dit niet mooi, of vind je de aanschaf hiervan duur? Kies dan bijvoorbeeld voor een antislip trapstrip die zelfklevend is. Dat is makkelijk aan te brengen en je trap wordt er ook nog eens prachtig door. De antislip strip is al te koop vanaf €20,- en de strippen die speciaal voor trappen zijn geproduceerd koop je al voor circa €40,- voor een rol van 15 meter, wat voldoende is om je gehele trap weer de nodige veiligheid te geven.

antislip als alternatief voor trapmaantjes

Veel gelezen blog artikelen

 

Blog schrijver:

Jeroen Smeets

https://www.antisliprubbertape.com/

aangepast op 21-9-2017

aangepast op 11-10-2019

H-2

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.