opc_loader

Menu

Aanmelden

Wil je je houten trap een betonlook geven? Dat kan! Het is een trend van dit moment en de grijze, wat gewolkte kleuren passen heel goed bij een donker kleurig industriele interieur.

Er zijn drie manieren om een betonlook op je trap na te bootsen:

 1. Renoveren met overzet treden

Dit is de meest eenvoudige manier. Je koopt overzet treden die al een betonlook hebben en je lijmt deze over je bestaande traptreden.

 1. Stucmortel aanbrengen

Dit is een iets moeilijkere manier, maar het geeft wel het meest realistische resultaat. Je brengt een laag stucmortel aan op je traptreden en je schraapt dit vervolgens met een schuurpapier in de gewenste structuur.

 1. Krijtverf in meerdere lagen aanbrengen

Dit is de moeilijkste manier, maar het is ook de meest betaalbare manier. Je brengt meerdere lagen krijtverf aan op je traptreden en je schraapt tussendoor in de verf met een schuurpapier om een ruwe, betonachtige structuur te creëren.

Wat je ook kiest, het is belangrijk om de trap goed voor te bereiden voordat je begint. Schuur de trap goed af en verwijder alle losse verf of lak. Vervolgens breng je een grondverf aan op de trap. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht.

Laat de grondverf goed drogen voordat je begint met het aanbrengen van de betonlook. Volg de instructies op de verpakking van de verf of stucmortel die je gebruikt.

Als je klaar bent met het aanbrengen van de betonlook, laat je de trap goed drogen. Vervolgens kun je de trap afwerken met een lak of vernis om de betonlook te beschermen.

Met een beetje geduld en creativiteit kun je je houten trap een prachtige betonlook geven.

______________________________

Optie 1 Je trap renoveren met een overzet trede

Heb je wel eens gezien hoe dit gaat? Het idee is: het toepassen van een nieuwe overzet traptrede over de bestaande oude beschadigde trap trede. Er zijn heel veel verschillende merken te koop van heel goedkoop tot super duur, en in heel veel verschillende decors waaronder ook een beton look.

Het mooie van deze renovatie is dat het snel gedaan wordt, meestal binnen een dag is je trap weer als nieuw en het materiaal is ook super sterk.

voorbeeld schematisch overzet trede

Wil je niet schilderen en dagen bezig zijn met het afkrabben en schuren van je trap en heb je een budget van ongeveer 3.000 euro voor het opknappen van je trap? Dan is dit een hele goede keuze.

Zoek goed uit wat de kwaliteiten zijn en de garanties die worden gegeven want die verschillen enorm. Ben je een handige klusser dan zijn er ook doe-het-zelfpakketten te koop, je kan de gehele trap met dit materiaal bekleden.

Welk gereedschap heb ik hiervoor nodig:

Wil je de trap zelf gaan bekleden met traprenovatie producten dan heb je wel speciaal gereedschap nodig hiervoor. Het is geen makkelijk klusje en je moet wel een goede doe het zelver zijn om dit te doen, maar dan bespaar je wel behoorlijk wat geld.

1)Om te beginnen een trapspin hiermee kan je een uitslag meten van iedere traptrede. De linialen kun je verdraaien naar iedere verdwijnpunt in de traptrede.

Zo ontstaat als het ware een mal van de traptrede. Je kunt ook een mal maken van karton met behulp van sterke tape die je plakt op de buitenrand van de bestaande trede. 

voorbeeld van trapspin op traptrede

2) Ook heb je een goede zaagmachine nodig, of nog beter een liniaal zaag. Hierbij heb je een aluminium geleider van circa 120 cm waarover je zaag glijdt, je haalt je zaag dus over het materiaal heen, terwijl bij een zaagtafel het materiaal over de zaag heen gaat.

Het is ook erg handig als je een decoupeerzaag hebt, dit voor de kleine hoekjes. Sommige professionals hebben ook een mini bandschuurmachientje voor deze hoekjes.

lineaal zaag voor op maat zagen overzet trede

3) Heb je een open trap en wil je ook de onderkant van de trap bekleden dan is het handig als je lijm tangetjes hebt die je snel kan vast knijpen.

Hiervan heb je er minstens 8 nodig (voor 2 treden) Zo kan je om en om werken, de lijm moet namelijk wel een klein uurtje drogen. Voor traprenovatie treden lijmen wordt meestal een speciale pu lijm gebruikt die iets uitzet en online te koop is.

handige snel tangen voor lijmen

4) Als je ook de zijkanten van de trap wilt bekleden, dan zijn in dezelfde decors ook platen te koop van 240 cm lang en 30 cm breed, de dikte is 8 of 11 mm. Hiermee kun je deze vlakke delen bekleden.

Heel handig is het dan als je een spijkertacker hebt waarmee je kleine T-pinnetjes kan slaan zodat de paneeltjes goed op zijn plek blijft zitten. Er zijn heel veel lijstjes en hoeklatjes en profieltjes te koop in dezelfde kleuren.

Dit zijn mdf profiel lijstjes die zijn ommanteld met een folie. Ook hierbij is een spijker tacker heel erg handig. Met deze lijstjes werk je de kanten mooi strak af.

sijker pin machine op lucht

Als je dit gereedschap hebt dan ben je al een heel eind op weg naar een goed resultaat.

De volgende tips wil ik je nog meegeven:

Soms, meestal bij de oudere trappen komt de trede bijna gelijk met de voorkant van de zijkant(trapboom). Dit voor hout zoals de trappenmaker dit noemt, is bij oude trappen vaak maar een halve cm.

Ga je hiervoor een overzet trede plaatsen dan komt de trede voorbij de trapboom. Dit is super lelijk en niet zoals het moet.

De traprenovatie specialist zaagt dan met de decoupeerzaag een randje van 1,5 cm van de voorkant van de traptrede zodat de voorkant van de nieuwe overzet trede binnen de trap zijkant valt.

uitstekend hoekje van overzet trede

Dit ziet er wel spannend uit om te doen, maar daar zie je later niets meer van. Om een goede beloopbare trap te houden moet je dit van alle treden doen, dus niet alleen van de gedraaide trede, waar dit meestal voorkomt.

Kraakt je trap heel erg dan is dit een prima moment omdat ook te herstellen, De kraakgeluiden komen meestal doordat er speling zit tussen de treden en de nesten(infrezing) of de krimp in de stootborden.

De speling is ontstaan door het krimpen van het hout. Er zijn speciale kraakschroeven die deze speling kunnen opvangen. De resultaten zijn hiervan heel goed.

Aan de bovenkant van de oude traptrede boor je een gat tot aan het stootbord. In dit gat draai je een schroef die een doorsnede heeft van 14 mm. Je zet dus als het ware de trede onder druk met het stootbord.

Een gewone hout schroef  van bovenaf schroeven werkt meestal niet en hiermee zet je ook de trede niet onder druk maar onder spanning. De stootborden zijn meestal van brandvertragende spaanplaat of mdf.

Schroeven houden hier niet optimaal in. Mijn advies is voor een paar tientjes een setje van deze schroeven te kopen.

Ook is het belangrijk dat je de kieren aan de zijkanten goed schoonmaakt, Vaak zit hier vuil en wellicht verfresten tussen die ook kraak geluiden verzorgen. Dus uitkrassen met een ijzerzaagje en heel goed stofzuigen.

spanbus tegen kraken traptreden

_______________________________

Optie 2 Je trap afwerken in een stuc mortel

Ik zag dit filmpje op het internet voorbij komen. Je kan de trap behandelen met een beton mortel die bestaat uit 2 componenten en deze heeft een perfecte hechting op hout.

Een beton look is helemaal in en is nu ook aan te brengen met een beton mortel. Een groot voordeel hiervan is dat je de trap niet heel mooi hoeft te schuren, maar bedenk wel, alle lijm resten moeten wel worden verwijderd en er mogen geen losse stukjes, restjes van vloerbedekking blijven zitten.

Wel is het zo dat je handig moet zijn en een beetje stukadoors ervaring moet hebben, het filmpje geeft een horizontaal vlak weer en dan is het niet zo moeilijk, maar voor de staande kanten zoals het stootbord en de zijkanten van de trap zal dit toch moeilijker zijn, echter het resultaat is dat het heel echt lijkt op een beton.

De betonmortel wordt gemixted met een harder en eventueel een pigment om de kleur te beïnvloeden, (er zijn heel veel verschillende kleuren te koop) met een plakspaan en een spackmes word de betonmortel strak aangebracht en na aan drogen in geschuurd.

Als de mortel volledig is uitgehard kan de laag geschuurd worden en eventueel voorzien worden van een dun waslaagje.

Welk gereedschap heb je hiervoor nodig:

1) Een elektrische mixer om de kleurstof en de betonmortel heel goed te mengen, dit om een mooie egale kleur te krijgen. Deel de hoeveelheid in 2 delen.

Om het beste resultaat te krijgen moet je de mortel opbouwen in 2 lagen. Hoe dikker je de mortel maakt hoe langer de droogtijd wordt, houdt hier rekening mee.

Om een goed idee te krijgen hoe het werkt, is het slim om eerst een proefplankje te maken. Je kan dan ook het resultaat zien na opdroging van de kleur.

Meng altijd elektrisch om luchtbelletjes te voorkomen  en bij het mengen niet alles in 1 keer in de emmer gieten, maar kleine hoeveelheden voorkomt deze luchtbelletjes.

2) Een goede stofzuiger is nodig om alle stof ook in de hoeken goed weg te zuigen, doe je dit niet dan laat de mortel los na verloop van tijd. Breng altijd eerst een primer aan op het hout voordat je een mortel hierop gaat aanbrengen.

3) Een flexibele spaan gemaakt van aluminium, hiermee geef je de mortel dat mooie gewolkte beton effect. Als de mortel bijna is ingedroogd maak je de spaan nat met water en strijk je de oppervlakte aan.

4) Doordraai spons en een plantenspuit, hiermee werk je de toplaag mooi strak af en maak je de mortel ook niet te nat. Als je voelt met je vinger dat de mortel te hard wordt is het tijd om te laten drogen.

5) Een elektrische schuurmachine om de mortel na droging te schuren en dat mooie gewolkte karakter te geven. Dit schuren geeft het beste resultaat met schuurpapier korrel 80 tot 10.
 

De volgende tips wil ik je nog meegeven:

Maak een bakje droge mix aan met de kleur voor als je later evt. beschadigingen wilt bijwerken. Breng ter bescherming 2 lagen pu lak aan voor het makkelijk schoonmaken en tegen gaan van vlekken. Vergeet niet de hoeken en randen te kitten met een flexibele kleur kit.

Hiermee voorkom je dat er water in de hoeken in de verbindingen kan trekken waardoor de mortel kan loslaten.

Hieronder een leuk youtube flmpje hoe je een betonlook mortel aanbrengt.

__________________________________

Optie 3 Afwerken in een betonverf/krijtverf

Als je een echte doe-het zelf-schilder bent en een pietje-precies, dan kan je met een krijtverf een heel mooi resultaat bereiken die ook nog eens heel goed lijkt. Hoe pak je dat aan? Jje trap in een beton look verf afschilderen? Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Er zijn krijt verven op acryl water basis die snel drogen en die je makkelijk in verschillende kleur laagjes kunt aanbrengen en opbouwen. De krijt verven hebben een hoog kalk gehalte waardoor de verf erg mat is en hierdoor goed schuurbaar.

Het mooiste resultaat krijg je als je de trap in een 3 tal krijtlagen afwerkt. Je kan dan om de kleur te verdiepen een 2 tal waslaagjes erop aan brengen of kiezen voor 2 laagjes met een polyurethaan blanke lak mat.

Ook hierbij is het zo dat je de trap eerst goed moet ontdoen van oude vloerbedekkinglijm en losse resten vloerbedekking, dus ook hierbij geldt heel goed voorwerk verrichten en als de trap helemaal goed schoon is gemaakt, de trap voorzien van een grondlaag primer, als deze goed door gedroogd is dan schuren met korrel 120.

Probeer niet meer door de verf heen te schuren, het beste schuur je door dit handmatig te doen met het schuurpapier om een schuurblokje. Dan goed schoonmaken (stofzuigen) Hier overheen kan je dan de eerste laag kalkverf aanbrengen.

Welk gereedschap heb ik hiervoor nodig:

Voor het beste resultaat is het van belang een goede voorbereiding van de ondergrond te verrichten.

1) Een verf föhn en scherpe verfschraper om de oude lijmlaag en losse verf weg te smelten. Je kunt ook met een verbrander werken, maar hiervoor heb je wel wat ervaring nodig want de trap is meestal van een naaldhout wat snel brand.

2) Een goede vlakschuurmachine waarmee je ook in de hoekjes kunt komen. Een trap heeft heeeeel veeeeel hoekjes, dus een schuurmachine die hier zijn werk kan doen heeft de voorkeur.

3) Elektrische boormachine met roer staaf. De verf moet goed doorgeroerd worden voor het beste resultaat. Kalkverf is wat dikker dan normaal, belangrijk is dus dat je goed roert voordat je begint met schilderen. Doorroeren doe je het beste elektrisch.

4) Waterproof schuurpapier voor het plaatselijk door schuren van de verf. Dit moet je droog doen en het schuurpapier niet nat maken. Je kan de scherpte van het schuurpapier afhalen door 2 stukjes langs elkaar te wrijven, hierdoor wordt het schuurpapier wat stomper en schuur je egaler door.

5) Het ontdoen van schuurstof tussen de lagen door doe je het beste met een kleefdoekje. Deze kun je kopen bij de betere bouwmarkten. Superhandig en zo weet je zeker dat er geen stof meer ligt. Stofzuigen kan wel, maar is minder geschikt omdat door wrijving de stof statisch wordt.

De volgende tips wil ik je nog meegeven:

- Werk van donker naar licht qua kleuren opbouw, dit geeft het meeste lijkende resultaat.

- De lagen moeten ook steeds ietsje dunner worden opgezet. Als je bijvoorbeeld de laatste laag aanbrengt en deze is dunner dan schijnt de onderlaag er nog een beetje doorheen, wat diepte geeft. Dus dan de verf iets dunner maken door het toevoegen van water.

- Als je een oude sok neemt waar je kleine scherpe stukjes ijzer in doet, bijvoorbeeld schroefjes, moertjes en spijkertjes dan kan je hier kleine deukjes in het hout mee maken, bij het schuren blijft in het deukje de donkerdere kleur zichtbaar wat een heel mooi effect geeft.

- Maak een proefplankje waar je hier de opbouw van de kleuren test. Bedenk dat de trap groot is dus het resultaat iets heftiger er zal uitzien.

Het resultaat zie je hieronder op de blog foto. Als je de trap in een beton look hebt geschilderd dan is het verstandig (tegen slijtage van de verf) en ook veel veiliger (tegen uitglijden) om een antislip tape of strip op de treden aan te brengen.

Hieronder een leuk youtube flmpje hoe je een betonlook schilder techniek toepast.

Antislip tape is een duurzame plaktape die door iedereen eenvoudig is aan te brengen en hecht op praktisch iedere gladde en harde ondergrond. Het is een uitstekende manier om je trap, vloer of andere oppervlakken veiliger te maken.

Er zijn verschillende soorten antislip tape verkrijgbaar, elk met zijn eigen unieke eigenschappen. Enkele van de meest populaire soorten antislip tape zijn:

 • Korrelige antislip tape: Deze tape heeft een korrelige oppervlakte die voor extra grip zorgt.
 • Geperforeerde antislip tape: Deze tape heeft kleine gaatjes die voor luchtcirculatie zorgen en het uitglijden van vuil en water voorkomen.
 • Zelfklevende antislip tape: Deze tape is voorzien van een zelfklevende laag waardoor het eenvoudig te bevestigen is.

Antislip tape kan worden toegepast op een breed scala aan oppervlakken, waaronder:

 • Traptreden
 • Vloeren
 • Badkamertegels
 • Looppaden
 • Trapliften

Antislip tape is een eenvoudige en effectieve manier om je omgeving veiliger te maken. Het is een aanwinst voor iedereen die zijn valrisico wil verminderen.

Hier zijn enkele aanvullende tips voor het gebruik van antislip tape:

 • Zorg ervoor dat de ondergrond schoon en droog is voordat je de tape aanbrengt.
 • Volg de montage instructies zorgvuldig op.
 • Snijd de tape op maat met een scherp mes of een schaar.
 • Verwijder de beschermlaag van de tape en druk de tape stevig aan op de ondergrond.

Antislip tape is een veilig en effectief middel om je omgeving veiliger te maken. Het is een aanwinst voor iedereen die zijn valrisico wil verminderen.

Blogschrijver:

Dennis van de Berg

www.antisliprubbertape.com

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.