opc_loader

Menu

Aanmelden

Je steile trap veiliger maken en niet te veel geld uitgeven hiervoor, hoe pak je dat aan?

Heel vaak wordt bij een verhuizing de trap opknapbeurt uitgesteld. Je kent dat vast wel, mooi nieuw huis gekocht en lekker fanatiek klussen en verbouwen. Je moet natuurlijk prioriteiten stellen en keuzes maken. Nieuwe badkamer erin en weg met die oud bollige tegeltjes.

Ook de keuken moet nieuw worden, met een mooi strak marmeren blad. Na passen en meten heb je het voor elkaar en begint je droomplek vorm te krijgen. De tijd begint te dringen en je moet een paar zaken uitstellen. Door te weinig tijd of omdat het budget bijna op is. 

De trap is dan een sluitpost en die laten we maar even zitten, tenslotte moeten we verhuizen en de trap op en af lopen en dan beschadigd de boel toch weer.

En zo wordt de trap uitgesteld maar ook vaak vergeten. Als je eenmaal weer woont dan is klussen even niet aan de orde en heel begrijpelijk. Je zit wel met die on afgemaakte hal en trap maar dat moet maar even zo.

Alleen hij is steil en gevaarlijk glad en hoe kan je dan met minimale kosten de trap toch een stuk veiliger maken, ook al is het maar tijdelijk.

Er zijn diverse mogelijkheden om je trap met een beperkt budget een stuk veiliger te maken, zonder grote aanpassingen:

  • Schoenen of antislip sokken dragen.
  • Een extra trapleuning plaatsen aan de trappaal.
  • Trap hoekprofielen monteren op de treden.
  • Tussen treden plaatsen.
  • LED trapverlichting met sensor monteren.
  • Antislip trap strip aanbrengen.

Schoenen of sokken dragen.  Met schoenen met rubberen zolen zal het traplopen een stuk veiliger zijn. Je kunt ook voor binnen speciale antislip sokken kopen als tussen oplossing. Deze antislip sokken zijn niet zo duur en werken goed.

De sokken koop je al voor circa 10 euro en gaan wel een paar maanden mee.

Het plaatsen van een extra trapleuning. 

Vaak zit er een muurleuning aan één zijde, beter maar ook veel veiliger is het om een extra muurleuning toe te passen voor aan de andere zijkant zodat je met beide handen steun kunt vinden bij het trap lopen. Aan de andere kant van je trap zit vaak een trap paal.

Hier kan je volstaan zoals op de foto hieronder met een 2 tal korte leuningen of ronde stokken plaatsen aan 2 leuning dragers. De prijs voor een eenvoudig houten grenen leuning ligt op circa 70,00 met 2 steuntjes. 

Trapneus profielen plaatsen op de trede

Aan de rand van de traptrede een trapneus monteren. Een Trapneus is een hoekprofiel die je op de voorkant van de traptrede lijmt of schroeft. Trap neuzen kan je kopen in verschillende uitvoering zoals aluminium, kunststof en rubber.

De kosten om dit voor je trap toe te passen ligt rond de 130,00 euro voor een trap met 13 treden.

Tussen treden plaatsen op iedere traptrede 

Tussen treden maken dat traplopen een stuk makkelijker gaat, voor als je slecht ter been bent en toch veilig wil traplopen. De op maat gemaakte houten blokken worden op je trap geplaatst. Het aantal treden van je trap wordt hiermee verdubbeld de optrede hoogte wordt hierdoor gehalveerd. Je hoeft hierdoor je been niet hoog op te tillen.

Zo loop je met minder inspanning toch goed je trap op en af, maar bovenal ook een stuk veiliger. De blokken zijn niet goedkoop dus om je trap snel en niet te duur veilig te maken is dit niet een goede keuze, maar stel dat je anders een traplift nodig hebt dan is het een hele mooie tussen oplossing.

Trap verlichting plaatselijk monteren 

Door je trap goed te verlichten zal het belopen een stuk veiliger gaan. Vooral in de nachtelijke uren is het van belang dat je de trap goed kunt zien met name de eerste en de laatste traptrede.

Er zijn LED lichtblokjes te koop met een bewegingssensor wat zorgt dat het licht kort aan gaat, zeg maar een minuutje. Deze LED blokjes werken op een batterij en gaan heel lang mee. Tegenwoordig zijn er ook lichtblokjes die je kunt opladen en je hierdoor niet steeds nieuwe batterijen hoeft te kopen. De prijs varieert tussen de 25,00 en 50,00 euro. Voor je veiligheid een absolute aanrader. Kijk maar op Bol.com, die verkoopt verschillende modellen.

Antislip trappen strips toepassen

Je kunt iedere traptrede voorzien van een antislip trap strip. Traptreden van gelakt hout of vinyl kunnen zéér glad zijn en een valpartij heb je dan zo gemaakt. De antislip strips zijn er in 2 soorten, de infrees strip en de zelfklevende strips.

De infrees strip moet in een groefje worden gedrukt. Zit dit niet in je traptrede dan moet je deze laten maken of als je handig bent zelf doen. De kosten hiervoor liggen rond de 250,00 euro voor één trap met 13 treden.

Je kunt ook een zelfklevende strip kiezen zoals hieronder die je kunt kopen voor circa 55,00 euro er zijn ook tapes te koop met een antislip werking die nog voordeliger zijn voor een paar tientjes heb je al een rol voldoende voor één trap, bedenk wel dat dit een mindere kwaliteit is, heb je meer budget dan kun je beter een paar tientjes meer uitgeven voor kwaliteit.

De antisliprubbertape is leverbaar in 10 moderne kleuren vraag een gratis kleurenkaart aan en overtuig je van kleur en kwaliteit.

Je ziet het hoeft niet veel geld te kosten om je trappen antislip te geven en veilig te maken, als je kiest voor een extra leuning, led licht op 3 plaatsen op de trap, een goede antislip strip op de traptrede ben je hooguit 250 euro kwijt.

Maar wat is nu eigenlijk een steile trap zul je je afvragen? Ik zal het je uitleggen. Hier zijn verschillende definities in te geven, over het algemeen komt het er op neer dan de traphoek anders is, waardoor de trap meer of minder schuin staat. 

Bij oude huizen werd de trap vaak zo steil mogelijk gezet. De woonruimtes waren vaak klein en een trap nam anders te veel ruimte in. (vloeroppervlakte) Hierom werd de trap zo steil mogelijk geplaatst. 

Tegenwoordig zijn de trappen niet meer zo steil. De trappen moeten voldoen aan een bouwbesluit iets wat vroeger niet zo nauw werd genomen. In dit bouwbesluit staat uitvoerig omschreven waaraan een trap moet voldoen qua maat, materiaal en veiligheidsvoorschriften.

De trappen worden tegenwoordig veel luier gemaakt wat wil zeggen onder een hoek van 45 graden minimaal.

Hoe weet je nu of jou trap valt onder een steile trap? 
Hiervoor hanteert de trappenmaker een eenvoudige reken formule. Je telt 2x de optrede en 1x de aantrede bij elkaar op, als deze optelling ligt tussen de 60 en 65cm zit, dan heb je een steile trap. De aantrede is de maat van de voorkant van de trede gemeten tot de voorkant van de volgende trede. De optrede is gemeten van de bovenkant van de trede tot de bovenkant van de volgende trede.

Kun je wat doen aan een steile trap? 
Soms is er wel wat aan te doen, je zou namelijk de trede iets dieper kunnen maken door er een overzet trede over de bestaande trede te plaatsen. 

Je schroeft en lijmt dan eerst een balkje tegen de voorkant van de trap trede. Vervolgens lijm je over de oude trap trede een  nieuwe overzet trede. Overzet treden kun je kopen bij de bouwmarkt of je maakt ze van 12mm mdf. 

Kan ik de veiligheid van mijn steile trap verbeteren?
Als je trap erg steil is en de diepte van de trap trede ligt onder de 20cm dan is het veiliger om een antislip infrees strip of een zelfklevende  trap antislip toe te passen op dit soort smalle treden. 

Wil je dit niet, dan is het voor de veiligheid beter, om achterwaarts naar beneden te lopen. Zorg hierbij dan wel dat je met een muurleuning  de nodige steun vindt. 

Veel gelezen artikelen:

led verlichting voor je trap zonder hak en breekwerk
Traplicht van led voor een veiligere trap
Je trap schoonmaken is niet moeilijk

Blog schrijver:

Dennis van de Burg

www.antisliprubbertape.com 

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.