opc_loader

Wensenlijst

Steile trap veiliger maken

Steile trap veiliger maken

Wat is dat eigenlijk een steile trap? Hier zijn verschillende definities in te geven, over het algemeen komt het er op neer dan de traphoek anders is. Waardoor de trap meer of minder schuin staat. Bij oude huizen werd de trap vaak zo steil mogelijk gezet.

De woonruimtes waren klein en een trap nam anders te veel ruimte in. Hierdoor werdt de trap zo steil mogelijk geplaatst. Tegenwoordig zijn de trappen niet meer zo steil. De trappen moeten voldoen aan een bouwbesluit iets wat vroeger niet zo nauw werd genomen. In dit bouwbesluit staat uitvoerig omschreven waar aan een trap moet voldoen qua maat en materiaal en veiligheids voorschriften.

Hoe weet je nu of jou trap valt onder een steile trap? 
Hiervoor hanteert de trappenmaker een eenvoudige reken formule. Je telt 2x de optrede en 1x de aantrede bij elkaar op, als deze optelling ligt tussen de 60 en 65cm zit, dan heb je een steile trap. De aantrede is de maat van de voorkant van de trede gemeten tot de voorkant van de volgende trede. De optrede is gemeten van de bovenkant van de trede tot de bovenkant van de volgende trede.

Kun je wat doen aan een steile trap? 
Soms is er wel wat aan te doen, je zou namelijk de trede iets dieper kunnen maken door er een overzet trede over te plaatsen. Je schroeft en lijmt dan eerst een balkje tegen de voorkant van de trap trede. Vervolgens lijm je over de oude trap trede een de nieuwe overzet trede. Overzet treden kun je kopen bij de bouwmarkt of je maakt ze van 12mm mdf. 

Kan ik de veiligheid van mijn steile trap verbeteren?
Als je trap erg steil is en de diepte van de trap trede licht onder de 25cm dan is het veiliger om een antislip frees strip of een antislip plakstrip toe te passen op dit soort smalle treden. Wil je dit niet, dan is het voor de veiligheid beter, om achterwaarts naar beneden te lopen. Zorg hierbij dan wel dat je met een muurleuning  de nodige steun vindt. 

Veel gelezen artikelen:

led verlichting voor je trap zonder hak en breekwerk
Traplicht van led voor een veiligere trap
Je trap schoonmaken is niet moeilijk

Blog schrijver:

Dennis van de Burg

www.antisliprubbertape.com 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.