opc_loader

Menu

Aanmelden

Je trap makkelijk en snel schoonmaken is niet moeilijk

De trap wordt iedere dag veel gebruikt en dat zie je na verloop van tijd goed. Je trap regelmatig goed schoonmaken is dus een klusje dat meerdere keren in de week voorbij komt.

Hier enkele tips hoe dit aan te pakken. Ziet je vloerbedekking er uit zoals hierboven op de foto, dan zal schoonmaken vermoedelijk niet meer lukken. Het enige wat je dan nog kunt doen is de vloerbedekking verwijderen, je trap schilderen, of door een woningstoffeerder een nieuwe trapbekleding aan laten brengen. Ga je de trap zelf opknappen en schilderen?,  lees dan dit blog artikel met trap schilder tips.

Maar goed terug naar het schoonmaken van je trap, je trap is meestal de blikvanger van je huis, krijg je vrienden of familie op bezoek, bij het openen van de voordeur kijken ze meestal direct tegen de trap aan. Je wil natuurlijk dat dit er netjes uitziet. 

Dus wordt er veel aandacht gegeven aan de trappenhal, sommige kiezen hierbij voor vloerbedekking op de trap, anderen kiezen een meer praktische oplossing door de trap te schilderen of te lakken.

Wil je een ware blikvanger van je hal maken dan kies je voor de super luxe uitstraling voor een traprenovatie, waarbij de oude treden worden bekleed met een nieuwe overzettreden.

Heb je niet zoveel budget hiervoor over, of omdat je bijvoorbeeld in een huurhuis woont en de investering niet zinvol is, dan kan je ook kiezen voor een nieuw laagje kleurverf met bijvoorbeeld trappen maantjes.

Je kan de trap ook voorzien van een traploper, of het zelf aanbrengen van een antislip rubber strip die je kunt plakken zo als wij die verkopen, want geschilderde trappen zijn wel praktisch qua onderhoud en schoon maken, maar zo'n verflaagje maakt je traptreden wel glad, dus voor de veiligheid is het slim om iets van een antislip aan te brengen.

Dus je ziet er zijn aardig wat opties. Hieronder mijn tips hoe je de trap makkelijk en goed schoonmaakt.

  • Schoonmaken vloerbedekking op trap
  • Schoonmaken van geschilderde trap
  • Schoonmaken van een traprenovatie trap 

.

Schoonmaken vloerbedekking op je trap

1 Water het liefst een beetje lauw voor de vloerbedekking

Je trap wordt veel gebruikt. Gelukkig is het schoonmaken van je trap geen moeilijk klusje. Een trap bekleed met vloerbedekking of halve maantjes is goed te reinigen, stofzuig eerst het vuil van de traptreden en reinig daarna met een zachte (liefst witte) niet pluizende doek en een beetje lauw water

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want hiermee kan je alleen maar meer vuil schade maken. Regelmatig (bijvoorbeeld 1 keer in de 14 dagen) je trap hiermee afnemen voorkomt dat de loopvlakken snel smoezelig worden.

Natuurlijk speelt de kleur en de kwaliteit van het tapijt ook een rol. Kies niet voor een hele lichte egale kleur, maar het liefst een gemêleerde (meerder kleuren in elkaar). Ook een hoogpolig tapijt geeft vaak op het loopvlak van de trap kleurverschil. Hou hier rekening mee als je besluit om een nieuwe bedekking op je trap aan te brengen.

2 De vloerbedekking op je trap een opfrisbeurt geven 

Heb je smerige plekken van vuil op de vloerbedekking van je trap dan is het beter om hiervoor een speciaal biologisch onderhoudsmiddel te gebruiken dat je mengt met een beetje warm water. Ook hierbij een niet pluizende doek gebruiken. Gebruik geen zeepmiddelen want die zorgen dat je trap juist vuil aantrekt waardoor je trap alleen maar nog sneller vuil wordt.

Er zijn ook bedrijven die hierin zijn gespecialiseerd en met een speciale sproei-extractiemachine. Hiermee wordt vocht met een reinigingsmiddel een diepte reiniging gedaan voor de trap. Bijvoorbeeld tapijtenreiniging.nl is een bedrijf die dit al jaren doet en vaak met een verbluffend resultaat. Zijn er slijtageplekken zichtbaar, dan zit er niets anders op dan een nieuwe trap bedekking aan te brengen.

Schoonmaken van een geschilderde trap

1 Een nieuwe afwerklaag op de gelakte traptreden aanbrengen

Is je trap erg beschadigd, kaal en smerig, dan kun je deze beter een nieuwe afwerklaag geven. Dit is niet een echt moeilijk klusje en door iedereen wel te doen. Met een beetje geduld en het goede gereedschap kan je de trap voorzien van een nieuwe verflaag.

Belangrijk is dat je de trap eerst goed ontvet met een ontvetter en daarna de trap schuurt, is de slijtage niet zo groot dan kan je schuren met een fijne korrel 150 en daarna direct af schilderen. Is de verflaag van de traptreden erg gesleten, dan is het beter om eerst te schuren met korrel 100, vervolgens een eerste grondlaag aanbrengen en daarna deze licht schuren met korrel 150 en afschilderen.

2 De trap volledig kaal maken, de oude vloerbedekking verwijderen, schrapen, plamuren, afkitten en schilderen lees dan het blogartikel een trap opknappen met een beperkt budget is niet moeilijk.

Schoonmaken van een traprenovatie trap

Heb je de trap laten opknappen met een traprenovatie, dan heb je nog maar heel weinig onderhoud aan je trap. De bekende traprenovatie systemen (treden over treden)die een hoge kwaliteit hebben zijn de overzettreden die zijn voorzien van een HPL. Dit is een enorm sterke toplaag die nagenoeg kras en slijtvast is.

Je moet natuurlijk niet dag in dag uit met zandschoenen de trap belopen, maar bij normaal huishoudelijk gebruik zal dit materiaal heel lang mee gaan.

Het schoonmaken van deze traprenovatie treden is ook niet moeilijk, Wellicht overbodig om te vermelden, maar werk van boven naar beneden. Met een microvezel doekje of een licht vochtige niet pluizend doekje is deze toplaag makkelijk schoon te maken en zo maak je iedere traptrede goed schoon. 

 Er zijn ook speciale biologische middelen te koop in een spuitfles speciaal voor laminaat en renovatie overzet treden, waarmee je na een stofzuigbeurt, vlekken heel eenvoudig verwijderd.

Hardnekkige vlekken behandel je goed met ouderwets schoonmaak azijn, een scheutje toevoegen bij lauw warm water is voldoende, om de trap 1 keer per week af te nemen met een licht vochtige doek. Gebruik voor het schoonmaken van deze overzet treden geen vettige schoonmaak middelen, zoals een allesreiniger die geeft vlekken en trekt alleen meer vuil aan.

Gebruik voor het schoonmaken van deze overzet treden geen vettige schoonmaak middelen, zoals een allesreiniger, maar gebruik bij voorkeur een zacht afwas reiniger met een beetje lauw water, maak het allemaal niet te nat, gebruik een licht vochtig doekje hiervoor.

Blog Schrijver 
Dennis vd Burg

www.antisliprubbertape.com

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.