opc_loader

Wensenlijst

Trap opknappen met een beperkt budget? Het kan!

trap opknappen met een beperkt budget

De trap kaal maken en opknappen met een klein budget? lees hier waar je aan moet denken!

1- De oude vloerbedekking verwijderen, hou rekening met spijkers en nietjes

Allereerst moet je de smerige oude vloerbedekking verwijderen. Meestal zit dit met lijm en nietjes goed vast gemonteerd. Is je vloerbedekking heel oud, draag dan een stofkapje. De oude vloerbedekking zit vol met smerige stoffen en sommige vloerbedekkingen hebben een onderlaag die allergische reacties kunnen veroorzaken. Heb je trapmaantjes op de treden dan is het verwijderen en schoonmaken een eenvoudig klusje. De lijmresten die hierbij achter blijven zijn eenvoudig met een sticker verwijderaar schoon te maken.

Heb je de vloerbedekking in z'n geheel verwijderd, dan begint de moeilijkste klus, namelijk het verwijderen van alle lijmresten en nietjes of stoffeer spijkertjes. Soms zit er tegen de voorkant van de trede een half ronde lijst. Deze moet ook verwijderd worden.

2- Lijmresten weghalen een secuur klusje met geduld

Maak de lijmresten eerst vochtig met een heet sopje en laat dit inweken op de lijm, de meeste lijm die vroeger is gebruikt bij het verlijmen van vloerbedekking is een1 component lijm op basis van P.V.A.C. Na ongeveer een uurtje kan je beginnen met het afkrabben van deze lijm. Gebruik hiervoor een driehoekige verfkrabber. Om te zorgen dat je geen krassen maakt in het hout moet je de punten van de krabber iets met de vijl of de slijpsteen afronden. Op deze manier haal je eerst zoveel mogelijk oude vloerbedekking en lijmresten weg van de treden.

Dit is best een behoorlijk klusje maar als je dit goed doet dan is het schuren met de vlakschuurmachine niet zo'n zware klus meer. Ook niet onbelangrijk, je doet op deze manier veel langer met je schuurpapier. Werk van boven naar beneden, dan heb je niet zoveel last van stof en rommel dat je het huis in loopt.

Zitten de verfresten of lijmresten erg vast, dan kan je ook een verf föhn gebruiken en de verf eraf branden, draag hierbij dan wel werk handschoenen die tegen warmte kunnen. Heb je geen föhn dan kun je ook een verf afbijt middel gebruiken. Let dan op dat je het niet in je ogen krijgt en werk met kleine stukjes te gelijk.

Is na een week hard werken, schrapen en schuren je trap weer helemaal kaal dan is het heel belangrijk om de kieren die in de trap zitten bij de treden en trapbomen (zeg maar muurplank) goed schoon te stofzuigen en alle rommel die hier in zit zoveel mogelijk weg te halen.
Je trap kan hierdoor namelijk super hinderlijk gaan kraken als je dit niet doet en gelijk gaat schilderen. Gebruik hiervoor de stofzuiger en een smal voorwerp bijvoorbeeld een plamuurmes en schraap zo alle kieren zorgvuldig schoon.

3 - Voeg alle kieren af met een flexibele kit tegen het kraken

Als je de trap goed schoon hebt gemaakt en alle rommel hebt verwijderd, dan moeten deze kieren nog wel worden gedicht met een flexibele kit. Zo weet je zeker dat je trap ook later niet gaat kraken. Nu kun je gaan bepalen hoe je de trap wilt gaan afwerken. Je kunt de trap blank lakken, of een oude look geven door hem 1 laagje te beitsen met een water of olie beits. Je kunt je trap ook dekkend schilderen met bijvoorbeeld een grijze betonlook verf of gewoon in een gebroken witte kleur wat de trend van dit moment is. Voor schildertips lees dan mijn blog ook nog even van een tijdje geleden. Je ziet er zijn veel mogelijkheden om je oude trap weer fraai te maken.

4 - Zorg ook voor een goede antislip op je traptrede

Heb je de trap een nieuwe look gegeven, dan is het van belang dat je ook de trapveiligheid in de gaten houd. De trappen van vroeger hebben vaak smalle, ondiepe treden. Hierdoor is het moeilijk om je voet volledig op de traptreden te zetten. Is dit bij jouw trap nu ook het geval, dan is het verstandig om op de treden een goede antislip strip te plaatsen. Er zijn verschillende antislip soorten te koop, kijk wat bij jou trap het leukste staat en het beste werkt. Op deze manier maak je niet alleen de trap weer prachtig, maar  ook gelijk weer een stuk veiliger!

5 - Voorbeelden van resultaten op pinterest

Wil je inspiratie op doen hoe je trap er uit zou kunnen komen te zien, kijk dan op onze pinterest pagina's waarbij we allerlei voorbeelden die we leuk vinden op ons bord plaatsen. Dan krijg je een beetje een idee wat de mogelijkheden zijn, want naast schilderen van je trap kan je hem ook beplakken met speciale plakplastic of beitsen in een kleurolie, of voorzien van een nieuwe overzet treden, er is veel mogelijk tegenwoordig.

Wat gaat dat kosten zo'n traprenovatie

De kosten op een rijtje:

  • Schraper  €12,50
  • Schuurpapier €25,00
  • Stofmaskertjes €15,00
  • Kit  €20,00
  • Verf €75,00
  • Antislip strip €50,00

Totaal circa € 197,50

De meest gelezen blogs van dit jaar.

blogschrijver:

Dennis van de Burg

www.antisliprubbertape.com

Blog aangepast 15.03.2019

Terug