opc_loader

Wensenlijst

Bezorgd in 1-3 dagen
Eerlijke verzendkosten
Betrouwbare verzending
90 dagen bedenktijd
2 jaar 100% garantie

3 ideeën voor een Betonlook trap UPDATE2021

betonlook trap met verf

Je houten trap een uitstraling van een beton look geven? Dat kan heel goed!

Heb je een houten trap in huis en wil je deze trap een beton look geven? Je trap er laten uitzien als beton is dé trend van dit moment. De grijze wat gewolkte kleuren passen heel goed bij een industrieel interieur. Het schilderen van de trap in een beton verf is een behoorlijk klusje, alle oude lijmlagen moet je er af schuren, de kieren plamuren en weer opnieuw in de grondverf zetten, een klus waar je zo een week druk mee bent. Ben je een beetje handig en geduldig dan kan je de trap er weer prachtig uit laten zien. Dus een mooie uitdaging, als winter of voorjaar klus.

Met een goede voorbereiding is dit prima te toen. Wil je de trap alleen een schilderbeurt geven  lees dan deze tips voor het schilderen van je trap voor je aan de gang gaat, hier staan handige tips die de moeite waard zijn.

Maar terug naar hoe je de trap een beton look kan geven, om een beton look op je trap na te bootsen zijn er een 3 tal verschillende manieren mogelijk met ieder zijn eigen moeilijkheidsgraad:

  • Het renoveren van je trap met overzet treden
  • Het aanbrengen van een stuc mortel
  • Het maken van een beton look in meerdere krijtverf lagen

________________________________________

Optie 1 Je trap renoveren met een overzet trede

Heb je wel eens gezien hoe dit gaat? Het principe is, het toepassen van een nieuwe overzet traptrede over de bestaande oude beschadigde trap trede. Er zijn heel veel verschillende merken te koop van heel goedkoop tot super duur, en in heel veel verschillende decors waaronder ook een beton look. Het mooie van deze renovatie is dat het snel gedaan wordt, meestal binnen een dag is je trap weer als nieuw en het materiaal is ook super sterk.

voorbeeld schematisch overzet trede

Wil je niet schilderen en dagen bezig zijn met het afkrabben en schuren van je trap en heb je een budget van ongeveer 2.000 euro voor het opknappen van je trap, dan is dit een hele goede keuze. Zoek goed uit hoe de kwaliteiten zijn en de garanties die worden gegeven want die verschillen enorm. Ben je een handige klusser dan zijn er ook doe het zelf pakketten te koop, je kan de gehele trap met dit materiaal bekleden.

Welk gereedschap heb ik hiervoor nodig:

Wil je de trap zelf gaan bekleden met traprenovatie producten dan heb je wel speciaal gereedschap nodig hiervoor.

1)Om te beginnen een trapspin hiermee kan je een uitslag meten van iedere traptrede. De linialen kun je verdraaien naar iedere verdwijnpunt in de traptrede. Zo ontstaat als het ware een mal van de traptrede. Je kunt ook een mal maken met behulp van sterke tape die je plakt op de buitenrand van de bestaande trede. zo ontstaat er ook een mal van de traptrede.

voorbeeld van trapspin op traptrede

2)Ook heb je een goede zaagmachine nodig, of nog beter een liniaal zaag hierbij heb je een aluminium geleider van circa 120cm waarover je zaag glijd, je haalt je zaag dus over het materiaal heen, terwijl je bij een zaagtafel gaat het materiaal over de zaag heen. Het is ook erg handig als je een decoupeerzaag hebt, dit voor de kleine hoekjes. Sommige professionals hebben ook een mini bandschuurmachientje voor deze hoekjes.

lineaal zaag voor op maat zagen overzet trede

3) Heb je een open trap en wil je ook de onderkant van de trap bekleden dan is het handig als je lijm tangetjes hebt die je snel kan vast knijpen. Hiervan heb je er minstens 8 nodig (voor 2 treden) Zo kan je om en om werken, de lijm moet namelijk wel een klein uurtje drogen. Voor traprenovatie treden lijmen wordt meestal een speciale pu lijm gebruikt die iets uitzet en online te koop is.

handige snel tangen voor lijmen

4) Als je ook de zijkanten van de trap wilt bekleden, dan zijn in dezelfde decors ook platen te koop van 240cm lang en 30cm breed de dikte is 8 of 11mm. Hiermee kun je deze vlakke delen bekleden. Heel handig is het dan als je een spijker tacker hebt waarmee je kleine t pinnetjes kan slaan zodat de paneeltjes goed op zijn plek blijft zitten. Er zijn heel veel lijstjes en hoek latjes en profieltjes te koop in dezelfde kleuren. Dit zijn mdf profiel lijstjes die zijn om manteld met een folie. Ook hierbij is een spijker tacker heel erg handig. Met deze lijstjes werk je de kanten mooi strak af.

sijker pin machine op lucht

Als je dit gereedschap hebt dan ben je al een heel eind op weg naar een goed resultaat.

De volgende tips wil ik je nog meegeven:

-Soms, meestal bij de oudere trappen komt de trede bijna gelijk met de voorkant van de zijkant(trapboom) Dit voor hout zoals de trappenmaker dit noemt is bij oude trappen vaak maar een halve cm. Ga je hiervoor een overzet trede plaatsen dan komt de trede voorbij de trapboom. Dit is super lelijk en niet zoals het moet. De traprenovatie specialist zaagt dan met de decoupeerzaag een randje van 1,5cm van de voorkant van de traptrede zodat de voorkant van de overzet trede binnen de trap zijkant valt.

uitstekend hoekje van overzet trede

Dit ziet er wel spannend uit om te doen,  maar daar zie je later niets meer van. Om een goede beloopbare trap te houden moet je dit van alle trede doen, dus niet alleen van de gedraaide trede, waar dit meestal voorkomt.

-Kraakt je trap heel erg dan is dit een prima moment omdat ook te herstellen, De kraakgeluiden komen meestal doordat er speling zit tussen de treden en de nesten(infrezing) of de krimp in de stootborden. De speling is ontstaan door het krimpen van het hout. Er zijn speciale kraakschroeven die deze speling kunnen opvangen. De resultaten zijn hiervan heel goed.

Aan de bovenkant van de oude traptrede boor je een gat tot aan het stootbord. In dit gat draai je een schroef die een doorsnede heeft van 14mm. Je zet dus als het ware de trede onder druk met het stootbord. Een schroef werkt meestal niet en hiermee zet je ook de trede niet onder druk maar onder spanning. de stootborden zijn meestal van brandvertragende spaanplaat of mdf. Schroeven houden hier niet optimaal in. Mijn advies is voor een paar tientjes een setje van deze schroeven te kopen.

Ook is het belangrijk dat je de kieren aan de zijkanten goed schoonmaakt, Vaak zit hier vuil en wellicht verfresten tussen die ook kraak geluiden verzorgen. dus uitkrassen met een ijzerzaagje en heel goed stofzuigen.

spanbus tegen kraken traptreden

________________________________________

Optie 2 Je trap afwerken in een stuc mortel

Ik zag dit filmpje op het internet voorbij komen. Je kan de trap behandelen met een beton mortel die bestaat uit 2 componenten en deze heeft een perfecte hechting op hout. Een beton look anno 2021 is helemaal in en is nu ook aan te brengen met een beton mortel. Een groot voordeel hiervan is dat je de trap niet heel mooi hoeft te schuren, maar bedenk wel, alle lijm resten moeten worden verwijderd en er mogen geen losse stukjes, restjes van vloerbedekking blijven zitten.

Wel is het zo dat je handig moet zijn en een beetje stukadoors ervaring moet hebben, het filmpje geeft een horizontaal vlak weer en dan is het niet zo moeilijk, maar voor de staande kanten zoals het stootbord en de zijkanten van de trap zal dit toch moeilijker zijn, echter het resultaat is dat het heel echt lijkt op een beton.

De mortel wordt gemixt met een harder en eventueel een pigment om de kleur te beïnvloeden, (er zijn heel veel verschillende kleuren te koop, met een plakspaan en een spackmes word de mortel strak aangebracht en na aan drogen in geschuurd. Als de mortel volledig is uitgehard kan de laag geschuurd worden en eventueel voorzien worden van een dun waslaagje.

Welk gereedschap heb je hiervoor nodig:

1) Een elektrische mixer om de kleurstof en de mortel heel goed te mengen, dit om een mooie egale kleur te krijgen. Deel de hoeveelheid in 2 delen. Om het beste resultaat te krijgen moet je de mortel opbouwen in 2 lagen. Hoe dikker je de mortel maakt hoe sneller de droogtijd wordt hou hier rekening mee. Om een goed idee te krijgen hoe het werkt is het slim om eerst een proefplankje te maken. Je kan dan ook het resultaat zien na opdroging van de kleur. Meng altijd elektrisch om luchtbelletjes te voorkomen bij het mengen niet alles in 1 keer in de emmer gieten maar kleine hoeveelheden voorkomt dit.

2) Een goede stofzuiger is nodig om alle stof ook in de hoeken goed weg te zuigen, doe je dit niet dan laat de mortel los na verloop van tijd. Breng altijd eerst een primer aan op het hout voordat je een mortel hierop gaat aanbrengen.

3) Een flexibele spaan gemaakt van aluminium, hiermee geef je de mortel dat mooie gewolkte beton effect. Als de mortel bijna is ingedroogd maak je de spaan nat met water en strijk je de oppervlakte aan.

4) Doordraai spons en een plantenspuit, hiermee werk je de toplaag mooi strak af en maak je de mortel ook niet te nat. Als je voelt met je vinger dat de mortel te hard wordt is het tijd om te laten drogen.

5) een elektrische schuurmachine om de mortel na droging te schuren en dat mooie gewolkte karakter te geven. Dit schuren geeft het beste resultaat met schuurpapier korrel 80 tot 10.
 

De volgende tips wil ik je nog meegeven:

Maak een bakje droge mix aan met de kleur voor als je later evt beschadigingen wilt bijwerken. Breng ter bescherming 2 lagen pu lak aan voor het makkelijk schoonmaken en tegen gaan van vlekken. Vergeet niet de hoeken en randen te kitten met een flexibele kleur kit. hiermee voorkom je dat er water in de hoeken in de verbindingen kan trekken waardoor de mortel kan loslaten.

________________________________________

Optie 3 Afwerken in een betonverf/krijtverf

Als je een echte doe het zelf schilder bent en een pietje precies, dan kan je met een krijtverf een heel mooi resultaat bereiken die ook nog eens heel goed lijkt. Hoe pak je dat aan je trap in een beton look verf afschilderen, er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Er zijn krijt verven op acryl water basis die snel drogen en die je makkelijk in verschillende kleur laagjes kunt aanbrengen en opbouwen. De krijt verven hebben een hoog kalk gehalte waardoor de verf erg mat is en hierdoor goed schuur baar. Het mooiste resultaat krijg je als je de trap in een 3 tal krijtlagen afwerkt. Je kan dan om de kleur te verdiepen een 2 tal waslaagjes erop aan brengen of kiezen voor 2 laagjes met een polyurethaan blanke lak mat.

Ook hierbij is het zo dat je de trap eerst goed moet ontdoen van oude vloerbedekking lijm en losse resten vloerbedekking, dus ook hierbij geld heel goed voorwerk verrichten en als de trap helemaal goed schoon is gemaakt, de trap voorzien van een grondlaag primer, als deze goed door gedroogd is dan schuren met korrel 120.

Probeer niet meer door de verf heen te schuren, het beste schuur je door dit handmatig te doen met het schuurpapier om een schuurblokje. Dan goed schoonmaken (stofzuigen) Hier overheen kan je dan de eerste laag kalkverf aanbrengen.

Welk gereedschap heb ik hiervoor nodig:

Voor het beste resultaat is het van belang een goede voorbereiding van de ondergrond.

1) Een verf föhn en scherpe verfschraper om de oude lijmlaag en losse verf weg te smelten. Je kunt ook met een ver brander werken maar hiervoor heb je wel wat ervaring nodig want de trap is meestal van een naaldhout wat snel brand.

2) een goede vlakschuurmachine waarmee je ook in de hoekjes kunt komen. Een trap heeft heeeeel veeeeel hoekjes, dus een schuurmachine die hier zijn werk kan doen heeft de voorkeur.

3) Elektrische boormachine met roer staaf. De verf moet goed doorgeroerd worden voor het beste resultaat. Kalkverf is wat dikker dan normaal, belangrijk is dus dat je goed roert voordat je begint met schilderen. Doorroeren doe je het beste elektrisch.

4) Waterproof schuurpapier voor het plaatselijk door schuren van de verf. Dit moet je droog doen en het schuurpapier niet nat maken. Je kan de scherpte van het schuurpapier afhalen door 2 stukjes langs elkaar te wrijven, hierdoor wordt het schuurpapier wat stomper en schuur je egaler door.

5) Het ontdoen van schuurstof tussen de lagen door doe je het beste met een kleefdoekje. Deze kun je kopen bij de betere bouwmarkten. Super handig en zo weet je zeker dat er geen stof meer ligt. Stofzuigen kan wel maar is minder geschikt omdat door wrijving de stof statisch wordt.

De volgende tips wil ik je nog meegeven:

-Werk van donker naar licht qua kleuren opbouw, dit geeft het meeste lijkende resultaat.

-De lagen moeten ook steeds ietsje dunner worden opgezet. Als je bijvoorbeeld de laatste laag aanbrengt en deze is dunner dan schijnt de onderlaag er nog een beetje doorheen, wat diepte geeft. Dus dan de verf iets dunner maken door het toevoegen van water.

- Als je een oude sok neemt waar je kleine scherpe stukjes ijzer in doet bijvoorbeeld schroefjes moertjes en spijkertjes dan kan je hier kleine deukjes in het hout mee maken, bij het schuren blijft in het deukje de donkerdere kleur zichtbaar wat een heel mooi effect geeft.

-Maak een proefplankje waar je hier de opbouw van de kleuren test. Bedenk dat de trap groot is dus het resultaat iets heftiger er zal uitzien.

Het resultaat zie je hieronder op de blog foto. Als je de trap in een beton look hebt geschilderd dan is het verstandig (tegen slijtage van de verf) en ook veel veiliger (tegen uitglijden) om een antislip tape of strip op de treden aan te brengen.

vraag een staaltjes set antislip aan

Soorten antislip en toepassingen

Wil je de trap wel voldoende antislip geven, of zorgen dat de mortel niet beschadigd dan kan onze antislip tape je hierbij helpen. De antislip tape is een duurzame plaktape die door iedereen eenvoudig is aan te brengen en hecht op praktisch iedere ondergrond en ook heel goed op krijt verven. De strip is breed en dik en valt niet erg op bij de beton look trap.

Wil je weten welke kleuren het beste bij de beton look passen, vraag dan een gratis kleurenkaartje aan bij antisliprubbertape.com

Veel gelezen Blog artikelen

aangepast 22 april 2021

Blogschrijver:

Dennis van de Berg

www.antisliprubbertape.com

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.