opc_loader

Menu

Aanmelden

Wit geschilderde trappen is nog steeds een trend!

Zachte vloerbedekking is verleden tijd!

Traditioneel werden trappen voorzien van zachte vloerbedekking, zoals tapijt of linoleum. Deze trend is echter al een aantal jaren voorbij. Tegenwoordig worden trappen steeds vaker in wit of lichte tinten geschilderd. Meestal wordt de trap geschilderd in een RAL kleur 9010. Dit is een trend die door verschillende factoren wordt veroorzaakt.

Interieurstijl: De witte trap is een trend die past bij de huidige interieurstijl. Witte interieurs zijn strak en modern en héél ruimtelijk. Een wit geschilderde trap past hier perfect bij.

Ruimtelijkheid: Een wit geschilderde trap geeft een ruimtelijk effect. Dit is vooral handig in kleine ruimtes, zoals een hal.

Veiligheid: Een nadeel van een geschilderde trap is dat deze glad kan worden. Dit is vooral gevaarlijk voor ouderen en kinderen. Het is daarom belangrijk om de trap te voorzien van antislip strippen.

Antislip strippen: Er zijn verschillende soorten antislip strippen verkrijgbaar. De populairste zijn strippen met een lijmlaag. Deze strippen zijn eenvoudig aan te brengen en zorgen voor een goede grip. Bekijk hier de verschillende soorten antislip tape in prijzen/kwaliteiten en waar je op moet letten. 

Versleten trap schilderen is een goede optie voor een frisse look!

Een trap met versleten vloerbedekking is niet alleen armoedig, maar kan ook een bron van ongelukken zijn. Als je overweegt om de vloerbedekking te vervangen, dan is een schilderbeurt een goede optie. (foto versleten trap vloerbedekking)

Voordelen van een geschilderde trap

Er zijn een aantal voordelen aan het schilderen van een trap:

 • Het is een betaalbare optie. Een nieuwe vloerbedekking kan duur zijn, zeker als je een huurhuis hebt. Een schilderbeurt is veel goedkoper.

 • Het is een duurzame optie. Goed schilderwerk kan jaren meegaan.

 • Het is een persoonlijke optie. Je kunt de trap in elke gewenste kleur schilderen.

 • Het is een veilige optie. Als je de trap schildert, is het belangrijk om antislip strippen aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de trap niet glad wordt.

Hoe schilder je een trap?

Het schilderen van een trap is een klus die je zelf kunt doen, ben je een beetje handig en geduldig dan is je trap schilderen en opknappen met een beperkt budget een prima oplossing. Ben je niet zo handig, dan kun je dit beter uitbesteden aan een professional.

Als je zelf aan de slag gaat, volg dan in ieder geval deze stappen:

 1. Verwijder de oude vloerbedekking.

 2. Reinig en schuur de trap grondig.

 3. Breng een primer grondlaag aan.

 4. Breng twee lagen verf aan.

 5. Breng antislip strippen aan.

Tips voor het schilderen van een trap

 • Gebruik een kwast of roller voor de beste hechting. De kwast gebruik je voor de hoekjes en de roller voor de grote oppervlaktes, zo voorkom je een streperig effect

 • Maak de trap zorgvuldig schoon, ook alle kieren bij de traptreden. In deze kieren kan vuil gaan zitten wat kraak geluiden kan veroorzaken. Dit is super irritant. Goed uitkrabben en schoonzuigen dus.

 • Kit deze randen zorgvuldig af met een flexibele kit. Zorg dat er geen verf in deze kieren kan lopen. Want dit kan ook op termijn weer tot kraken leiden. Goed afkitten dus.

 • Schilder eerst de zijkanten van de trap en daarna de treden. Het voordeel hiervan is dat je geen kwast aanzet ziet op de traptreden.

 • Breng de verf in dunne lagen aan. Dunne lagen schilderd mooier en strakker, dus beter 2 dunne lagen dan 1 dikke laag.

 • Laat de verf goed drogen tussen de lagen. Schilder je met een alkyd verf (terpetine basis) dan is goed laten doordragen belangrijk hou hiervoor een etmaal aan. Schilder je met acryl (water basis) dit droogt vrij snel, zeker als het binnen warm is dan droogt het bijna op de kwast, zorg dus dat de binnentemperatuur niet te hoog is, bijvoorbeeld 18 graden.

 • Schilder de treden om en om dan kan je toch de trap oplopen. Plak een groen papiertje op iedere niet geschilderde trede, zo wordt je getriggerd om niet op de verkeerde trede te stappen.

De veel gelezen blogs over de jaren.

blogschrijver:

Dennis van de Burg

www.antisliprubbertape.com

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.