opc_loader

Menu

Aanmelden

Uitglijden en struikelen voorkomen hoe?

Ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid op je werk of je eigen bedrijf? Lees dan dit artikel met mijn aanbevelingen om wat te doen aan een onveilige situaties.

Je hoort en leest heel vaak in het nieuws, valpartij door gladde trap of gladde vloer, soms met ernstige gevolgen, ik heb er al meer over geschreven vaak wordt om wat voor rede hier onvoldoende aandacht aan gegeven. Er moet eerst een ernstige struikelpartij plaatsvinden alvorens er iets aan de situatie wordt gedaan.

Of het nu om de thuis situatie gaat, op het werk, of in openbare gebouwen, bijna overal is wel een trap of een vloer die glad kan zijn. Zeker als het vochtig is door regen dan wordt de ondergrond vaak spiegel glad. Wil je hier iets aan gaan doen kijk dan eens kritisch naar je omgeving en analiseer waar een gevaarlijke situatie is, bijvoorbeeld spullen op de trap die zorgen dat je niet goed trap kunt lopen.

Smalle treden waardoor je je voet niet optimaal kunt neerzetten, locaties waar de trap vaak vochtig is, het ontbreken van trapleuningen waardoor je een extra steuntje mist om de trap op en af te gaan. Een klein opstapje in de winkel of op kantoor, de marmeren trap naar de fiets kelder in het hotel, er zijn snel veel plaatsen die om een oplossing vragen.

Bij het van der Valk hotel in Dwingeloo hebben ze dit gedaan, een werknemer van de technische dienst is gaan analiseren en kwam tot de conclusie dat de trap van natuursteen naar de fietskelder spiegel glad werd bij regen. Een goede plakbare antislip strip bracht snel een goede oplossing.

Om een onveilige situatie aan te passen zijn er een aantal opties:

  • Het aanbrengen van een antislip strip
  • Het plaatsen van antislip hoekprofielen
  • Het aanbrengen van een antislip coating
  • Het monteren van hulpmiddelen

Het aanbrengen van een antislip strip

Als het om de trap gaat, dan zijn de traptreden vaak glad zeker als de treden een harde ondergrond hebben zoals beton of natuursteen, of gewoon je geschilderde trap in huis. Een harde ondergrond geeft meet gladheid aan de traptreden. Een antislipstrip die je kunt plakken, of een strip die in een groefje wordt geklemd is dan de allerbeste oplossing.

Wordt de trap veel belopen zoals in winkels, kantoor gebouwen of horeca gelegenheden, dan is een antislip strip die je kunt plakken een snelle, duurzame en effectieve oplossing. Een antislip tape is hiervoor niet geschikt. Die is te dun slijt en scheurt snel door. Een trapstrip met een dikte van circa 2 mm volstaat het beste. Het liefst ook zo breedt mogelijk voor het beste antislip resultaat.

Het plaatsen van antislip hoekprofiel

Er zijn aluminium en kunststof hoekprofielen te koop die je kunt lijmen of schroeven aan de voorkant van de traptreden. Deze strippen geven ook een heel goed resultaat voor het veiliger maken van op en afstapjes naar buiten. Deze hoekprofiel zijn heel geschikt ook voor buiten situaties. In de aluminium strippen zit een geribbelde structuur om te zorgen dat bij een vochtige omgeving er toch een goede grip plaats blijft vinden.

Het aanbrengen van een antislip coating

Antislip coatings worden veel toegepast in horeca gelegenheden en openbare gebouwen waar er een stenen of betonnen trap portalen zijn. De coating wordt met een roller of een spuit installatie aangebracht, het resultaat is heel goed alhoewel de levensduur kort is. Je zal dus regelmatig dit opnieuw moeten doen. Tegenwoordig is er ook een trappenlak om je geschilderde traptreden stroef te maken, de resultaten hiervoor zijn wisselend, maar heb je een geschilderde trap dan is een trappenlak toe te passen.

Het monteren van hulpmiddelen

Zorg dat er een mogelijkheid is om steun of balans te vinden bij het traplopen, plaats een beugel op gevaarlijke stukjes ,of een goede sterke trapleuning die 40mm rond is over het gehele loop gedeelte is de allerbeste oplossing. Jammer genoeg is er vaak niet voldoende plek voor het plaatsen van een trapleuning, zeker in horeca gelegenheden, als je bijvoorbeeld naar de wc gaat ontbreekt vaak een deugdelijke trapleuning.

Gastblogger: Johan

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.
George 8 Jul 2022
Heldere uitleg!