opc_loader

Menu

Aanmelden

Stel je eens voor dat er een goed alternatief is voor verleten trapmaantjes

"De trapmaantjes of matten op je trap zijn zwaar versleten, ze zien er niet meer uit, eigenlijk waren ze dit al heel snel na aanschaf. Stel je eens voor dat er een goed alternatief is. "

Die praktisch is met schoonmaken, geen achterblijvende haren van de poes geeft, even snel met een vochtige doek er overheen, geen gedoe met een stofzuiger, en ook nog eens een perfecte antislip geven, hoe heerlijk zou dat zijn!

Bekijk dan hier direct het alternatief van antisliprubbertape.

Of lees hieronder even verder (leestijd circa 5 minuten), over het ontstaan van de trapmaantjes, waarom deze zijn bedacht, de veiligheid en nog veel meer..

_______________________________

De traditie van de Nederlandse trap en het ontstaan van de trapmaantjes

Het ontstaan van de trapmaantjes komt uit de jaren 60. De trapmaantjes werden in die tijd gewoon door de woninginrichter gemaakt, die knipte de maantjes uit een "rest stuk" vloerbedekking, hij zoomde de randen met naald en draad, of naaide een bies rondom het trapmaantje. Dit was in prijs een veel goedkopere oplossing voor de toen der tijd veel toegepaste traploper, je weet wel met van die koperen traproeden waar de traploper mee werd vast gezet. De trapmaantjes werden in die tijd nog gespijkerd met kleine stofeer spijkertjes en vaak toegepast in de sociale woningbouw, meestal huurwoningen.

een voorbeeld van een traploper met metalen roeden

Als je de trapmaantjes wilt vervangen zijn er veel alternatieven, ik noem de meest voorkomende:

  1. vloerbedekking
  2. traplopers
  3. traprenovatie overzet treden
  4. trap profielen
  5. trapmaantjes en trapmatten
  6. antislip trap strippen.

De meeste trappen in Nederland worden gemaakt van een vurenhout, deze worden bij de oplevering geschilderd opgeleverd, in Nederland kiest men daarom dan meestal voor vloerbedekking of de voordeligere optie, het zelf plaatsen van halve trapmaantjes, deze plak je eenvoudig op de traptreden en snel ziet je trap er heel anders uit en is de traptrede niet meer zo glad met het belopen.

Er zijn veel soorten trapmaantjes en matten te koop in allerlei kleuren, kwaliteiten en maten. De prijzen die er voor worden gerekend variëren enorm. Je hebt al voor een paar tientjes een complete set trapmaantjes bijvoorbeeld bij de Kwantum Hallen, maar geven deze trapmaantjes wel de meeste veiligheid bij het traplopen? en hoe houden ze zich over een langere tijd?
Het woord zegt het al een trapmat met de vorm van een halve maan, of zeg maar iets minder dan een halve cirkel. De meeste trapmaantjes hebben een lengte van 60cm of smaller.  Deze worden in het midden van iedere traptrede geplakt. Sommige soorten hebben een harde hoek met een zelfklevende laag, de goedkopere soorten hebben dit niet en worden met een strook dubbelzijdig plakstrip vast geplakt.

Om het allemaal wat duidelijker te maken heb ik hieronder een aantal belangrijke zaken op een rij gezet zodat je een wel overwogen keuze kunt maken voor de toepassing op jou trap.

  • Vormen van Nederlandse trappen met de blauwe looplijn
  • Trapmaantjes toepassen bij trappen volgens nieuw bouwbesluit
  • Trapmaantjes toepassen op je oude trap is goed maar geeft niet de meest optimale antislip
  • Een goed alternatief voor trapmaantjes is een antislip strip
  • Antisliprubbertape een strip speciaal voor trappen en alternatief voor trapmaantjes!.

________________________________

Vormen van Nederlandse trappen met blauwe looplijn

Hieronder zie je de meest voorkomende vormen van de Nederlandse trap, wellicht dat jou trap er ook tussen staat. In Nederland heeft de trap 13 of 15 treden, dit is afhankelijk van het jaartal dat het huis is gebouwd.

Veel trappen hebben een draai waardoor het traplopen aan de binnendraai lastig is omdat daar de traptrede niet dieper is dan 12 cm. De blauwe pijl geeft de ideale looplijn (klimlijn)aan, deze lijn zit altijd aan de muurkant zodat je houvast hebt door de muurleuning. Wat wordt er bedoeld met ideale looplijn? Het wil zeggen dat op deze lijn de traptrede voldoende diep is om 3/4 deel van je voet recht op de traptrede te zetten. Bij het naar beneden lopen is dit de meest veilige lijn. De meeste valpartijen op de trap gebeuren namelijk met het naar beneden lopen en doordat de traptreden niet diep genoeg zijn.

.

Trapvoorbeelden Nederlandse trappen

Je ziet wel bij dit overzichtje dat aan de binnendraai de traptreden heel smal zijn, hier is het dus een stuk lastiger de trap te belopen. Vroeger jaren werd niet veel aandacht hieraan besteed, de trap moest er komen, veel ruimte in huis was er niet dus de trap moest zo steil mogelijk naar boven omdat de ruimte op de vloer beperkt was, met als resultaat hele ondiepe treden.

Sinds het nieuwe bouwbesluit in 2012 is hier eindelijk iets aan gedaan. De trap is luier geworden door 2 extra treden toe te passen namelijk 15 in plaats van 13 treden. De treden zijn hierdoor ook een stuk dieper waardoor de trap veel veiliger is geworden. Wil je meer lezen over het bouwbesluit bij trappen lees hier het bouwbesluit sinds 2012

_________________________________

Trapmaantjes of trapmatten toepassen bij nieuwe bouwbesluit is niet echt nodig

Bij de nieuwere trappen met 15 traptreden is het plaatsen van een antislip product of trapmaantjes niet echt meer nodig voor de veiliheid, omdat volgens het bouwbesluit de traptreden aan bepaalde eisen moeten voldoen, zo ook de maatvoering van de traptreden.

Hierdoor wordt de trap een stuk veiliger en veel beter beloopbaar, je kunt je voet beter plaatsen als je naar beneden loopt, waardoor de trap een heel stuk veiliger is geworden. De trapmaantjes of trapmatten zijn natuurlijk wel toe te passen, maar dan meer tegen slijtage van de trede en het slijten van de verf, of als je minimale contact geluiden wilt. Wat eigenlijk het belangrijkste voordeel is van het trapmaantje.

Beter is om dan te kiezen voor bijvoorbeeld een kunststof trapmaantje in een transparante uitvoering, bij bol.com verkopen ze deze. Heb je bijvoorbeeld  naturel houten traptreden, dan schijnt de kleur van het hout door het trapmaantje. Het is niet goedkoop, maar ziet er wel prachtig uit.

Een trapmaantje toepassen kan je natuurlijk wel goed doen voor de uitstraling, of wat veel gebeurd een antislip strip op de beneden trap plaatsen en trapmaantjes of matten op de trap naar de zolder. Deze trap wordt veel minder belopen en dat is voor de meeste trapmaantjes goed, want een nadeel bij maantjes is wel dan ze vrij snel smoezelig worden op het loop gedeelte.

_________________________________

Trapmaantjes toepassen op oude trap is prima maar geeft niet de meest optimale antislip

Een trapmaantje op deze oude trappen toepassen is nog steeds een goede oplossing, wel moet je bedenken dat het trapmaantje in het midden van de trap gemonteerd moet worden en dat hierdoor zijn vorm niet optimaal in de looplijn licht. Iedere trap heeft namelijk een looplijn, (tegenwoordig klimlijn genoemd) zoals hierboven uitgelegd, dit is een denkbeeldige lijn waar de trap het meeste wordt belopen. (zie de tekening) In de praktijk is dit circa 1/3 van de lengte van de traptrede circa 30-35cm vanaf de buitendraai gemeten.


Het plaatsen van het trapmaantje in het midden van iedere traptrede is daarom niet de meest optimale plek. Als je de trap op de looplijn beloopt dan wordt maar een relatief klein deel van het trapmaantje gebruikt bij het belopen, of je gaat te veel op het smallere deel van de treden lopen.

Daarbij loop je na verloop van tijd wel het risico dat het randje van het goedkopere trapmaantje gaat krullen met heel veel struikel gevaar. Probeer het trapmaantje dus zo groot mogelijk te houden. Trapmatten zeg maar de langwerpige mat is niet geschikt voor deze schuine en ondiepe traptreden de maat is namelijk te groot hiervoor. Bij schuine treden ben je aangewezen op het trapmaatje.

_______________________________

Een goed alternatief voor trapmaantjes is een antislip trap strip

Ben je die trapmaantjes zat en wil je eens wat anders proberen en je trap ook veiliger maken, dan is een antislip trap strip gemaakt van een pvc zacht rubber de meest beste en veiligste oplossing voor je trap.

Als je het super goed wilt doen, dan laat je door de timmerman of de schilder 2 kleine groefjes met een totale breedte van  34 mm in iedere traptrede maken waar speciaal voor trappen een antislip stripje in past.  Deze antislipstrip monteer je na het schilderen of lakken van de trap. Met behulp van een hard rubber hamertje tik je deze eenvoudig in de groefjes.

Een dubbele antislip strip

Deze strip is leverbaar in diverse kleuren, maar ook in verschillende kwaliteiten. Het is niet de meest voordelige oplossing omdat dit groefje frezen door de timmerman per trap al snel 175,00 tot 300,00 kost voor een enkele strip.  Maar het ziet er wel mooi strak uit en een groot voordeel is wel dat je op deze manier een optimale antislip hebt verkregen, namelijk een breedte van 34mm.

Ook is het stripje smal circa 12 mm, waardoor het mooi en elegant staat! Je kan in een bestaande situatie dit groefje niet over de gehele lengte laten doorlopen. Je komt namelijk met het bovenfrees machientje niet tot in de hoek. hou er daarom rekening mee dat de strip circa 10 cm van de kant af blijft staat.

____________________________________

Antisliprubbertape een strip speciaal voor trappen en prima alternatief voor trapmatten of halve maantjes!

Wil je zoveel geld er niet voor uit geven, of heb je een huurhuis en mag je niet zo maar groefjes in de traptreden maken, dan is er ook een antislip trap tape die de kwaliteit heeft van een strip, namelijk sterk, dik en breedt die je moet plakken.

Deze tape heeft een zeer sterke plaklaag en geeft zeker en vast een optimale antislip zowel voor met sokken of met schoenen en is een goed alternatief voor het vervangen van je trapmaantjes. De antislip tape wordt geleverd op een rol van 5 en 15 meter, maar is er ook als een complete set te leveren en is door iedereen makkelijk aan te brengen. Je kunt de tape met speciaal gereedschap voorzien van ronde kantjes, of in 2 stroken snijden met een snijdertje voor een elegante uitstraling.

Ben je een beetje handig dan is dit heel goed zelf te doen. De strip kun je makkelijk over de gehele lengte (tot in de hoeken) van de traptrede plakken waardoor er ook op de looplijn een optimale antislip is. Voor circa 50,00 euro heb je je trap een optimale veiligheid gegeven die ook zeer duurzaam is.

De strip is leverbaar in 10 moderne RAL kleuren waardoor je de trap ook in deze RAL kleuren kunt afschilderen. Zo valt de strip minder op en heb je toch een veilige trap!

Daarom kies je voor antisliprubbertape!

  • Je wil een strakke look met weinig onderhoud.
  • De enige antislip trap tape met de kwaliteit van een strip.
  • Een heel goed alternatief voor trapmatten of maantjes.
  • Een duurzaam en puur 100% Nederlands product met een groen randje.
  • Betaalbaar en geschikt voor iedere trap.
  • Makkelijk aan te brengen ook als je niet zo handig bent.
  • Heel sterk produkt met 2 jaar 100% garantie.

.

Wil je eerst de kleur en de kwaliteit beoordelen? Geen probleem! Wij hebben een complete monsterkaartje en helemaal gratis.

Veel gelezen andere blogs

Blog schrijver: Dennis van der Berg

www.antisliprubbertape.com

S-22

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.