opc_loader

Wensenlijst

-Trap bekleden met halve maantjes wat zijn goede alternatieven.

Trap bekleden met halve maantjes wat zijn goede alternatieven?

Heb je trapmaantjes op de trap liggen en zijn die toe aan vervanging? Als je de trapmaantjes wilt vervangen zijn er veel alternatieven, de meeste trappen in Nederland worden gemaakt van een vurenhout, deze worden bij de oplevering geschilderd opgeleverd, in Nederland kiest men dan voor vloerbedekking of voordeliger in prijs een halve maantjes, deze plak je eenvoudig op de traptreden en snel ziet je trap er heel anders uit en is de traptrede niet meer zo glad met het belopen.

Er zijn heel veel soorten antislip trapmaantjes te koop in allerlei kleuren, kwaliteiten en maten. De prijzen die er voor worden gerekend variëren enorm. Je hebt al voor een paar tientjes een complete set trapmaantjes, maar geven deze trapmaantjes wel de meeste veiligheid bij het traplopen? en hoe houden ze zich over de langere tijd?
Het woord zegt het al een trapmat met de vorm van een halve maan, of zeg maar iets minder dan een halve cirkel. De meeste maantjes hebben een lengte van 60cm of smaller.  Deze worden in het midden van iedere traptrede geplakt. Sommige soorten hebben een harde hoek met een zelfklevende laag de goedkopere hebben dit niet en worden met een strook dubbelzijdig plakstrip vast geplakt.

Vormen van Nederlandse trappen

Hieronder zie je de meest voorkomende vormen van de Nederlandse trap, wellicht dat jou trap er ook tussen staat. In Nederland heeft de trap 13 of 15 treden afhankelijk van het jaartal, veel trappen hebben een draai waardoor het traplopen aan de binnendraai lastig is omdat daar de traptrede niet dieper is dan 12 cm.

Bij de nieuwere trappen is het plaatsen van een antislip product of een trap maantje niet echt meer nodig omdat volgens het bouwbesluit de traptreden aan bepaalde eisen moeten voldoen, zo ook de maatvoering van de traptreden. Hierdoor wordt de trap een stuk veiliger en beter beloopbaar, je kunt je voet veel beter plaatsen als je naar beneden loopt, waardoor de trap een stuk veiliger is geworden.

Renovatie of uitbouwen volgens de oude normen

Bij renovatie of uitbouwen is dit echter nog niet zo, zodat hierbij vaak nog wel de oude normen worden gebruikt. Zeker als het gaat om een trap naar zolder ter vervanging van de vlizo trap, hier worden vaak nog smalle en schuine traptreden toegepast. Deze trappen staan vaak wat steiler en de treden zijn dan minder diep.

Een trapmaantje op deze trappen toepassen is nog steeds een heel goede oplossing, jammer van het trapmaantje is dat hij in het midden van de trap gemonteerd moet worden en dan door zijn vorm niet optimaal in de looplijn loopt.

Iedere trap heeft een looplijn, (tegenwoordig klimlijn genoemd) dit is een denkbeeldige lijn waar de trap het meeste wordt belopen. (zie de tekening) In de praktijk is dit circa 1/3 van de lengte van de traptrede circa 30-35cm. Eigenlijk zou op deze looplijn de antislip moeten zitten.
Met het plaatsen van het antislip trapmaantje  in het midden van iedere trede is niet de meest optimale plek. Een relatief klein deel van het maantje wordt dan maar gebruikt. Daarbij loop je naar verloop van tijd ook nog eens het risico dat het randje van het goedkopere trapmaantje gaat krullen met heel veel struikel gevaar.

Een goed alternatief voor trapmaantjes

Wil je eens wat anders proberen, en je trap echt veiliger maken, dan is een antislip strip gemaakt van een pvc zacht rubber de meest beste en veiligste oplossing voor je trap. Als je het super goed wilt doen, dan laat je door de timmerman of de schilder een klein groefje in iedere traptrede maken waar speciaal voor trappen een antislip stripje is ontwikkeld die je na het schilderen met een rubber hamertje in dit groefje tikt. Deze strip is leverbaar in diverse kleuren, maar ook kwaliteiten. Het is niet de meest voordelige oplossing omdat dit groefje frezen door de timmerman per trap al snel 175,00 tot 250,00 kost. Maar groot voordeel is wel dat je op deze manier een optimale antislip hebt verkregen. Ook is het stripje smal circa 12 mm, waardoor het ook mooi staat! Jammer is wel dat je in een bestaande situatie dit groefje niet over de gehele lengte in de trede kunt maken. Je komt met je bovenfrees machine namelijk niet tot in de hoek.


Wil je zoveel geld er niet voor uit geven, of heb je een huurhuis en mag je dit niet zo maar doen, dan is er ook een antislip tape die je kunt plakken en die zeker ook een optimale antislip geeft met sokken of schoenen. De trap tape wordt geleverd op een rol en als een complete set en is door iedereen aan te brengen.
De strip kun je makkelijk over de gehele lengte (tot in de hoeken) van de traptrede plakken waardoor ook op de looplijn een optimale antislip is. Voor circa 40,00 euro heb je je trap een optimale veiligheid gegeven. Die ook zeer duurzaam is voor een langdurig antislip plezier. De strip is leverbaar in moderne RAL kleuren waardoor je de trap ook in deze RAL kleuren kunt afschilderen. Zo valt de strip minder op en heb je toch een veilige trap!

Wil je eerst de kleur en de kwaliteit beoordelen? wij hebben een complete monsterkaart en helemaal gratis.

Veel gelezen andere blogs

Blog schrijver: Dennis van der Berg

www.antisliprubbertape.com

S-22

Terug