opc_loader

Menu

Aanmelden

Trap schilderen en opknappen hoe doe je dat?

Heb je op de trap nog steeds vloerbedekking zitten die nodig aan vervanging toe is en wil je graag een mooie wit geschilderde trap en de hal hierdoor een nieuwe moderne look geven? Ben je handig, zorgvuldig en geduldig? Dan kan je dit prima zelf doen.

Traditioneel wordt er in een woonhuis vaak een vuren houten trap geplaatst, deze wordt dan meestal bekleed met een zachte vloerbedekking omdat vurenhout niet een echt mooie houtsoort is.

Je ziet de laatste jaren hier steeds meer verandering in komen. De trap anno 2017-2023 moet strak zijn qua vorm, met moderne naturel kleuren. Jouw idee om de trap een mooie witte kleur te geven is dus helemaal niet zo vreemd en echt van deze tijd. 

De trends op interieur gebied zijn de laatste jaren enorm veranderd, van een Scandinavisch interieur naar industrieel of Shabby Chic, alle trends gaan over op strakke lijnen en een onderhoud vriendelijk interieur. In het huidige interieur wordt de witte kleur daarom ook veel toegepast.

Er zijn verschillende verf manieren om je trap een mooie strakke uitstraling te geven, zo kun je de trap afwerken met verschillende soorten verf en oppervlakte behandelingen. Hierover vertel ik je straks meer maar eerst de kosten voor je op een rijtje!

Als je ongeveer weet wat je moet doen qua werk om een mooi geschilderde trap te maken en je hebt ook besloten om het te gaan doen, dan is het ook goed om te weten, voordat je begint wat de kosten zijn om verf en gereedschap te kopen.

Want tegenwoordig is verf behoorlijk prijzig geworden.

Je leest veel verschillende resultaten wat de verf kosten zijn hierover, sommige kloppen echt niet. Ik zal proberen je uit te leggen waar je ongeveer mee te maken hebt.

Een standaard trap heeft meestal 1 draai, deze kan boven of onder zitten. De meeste trappen in Nederland zijn rond de 85 cm breedt en hebben 13 of 15 treden. Als je de oppervlakte van deze treden bij elkaar telt dan heb je voor de treden circa 7 m2 aan oppervlakte.

Dan krijg je de zijkanten van de trap ongeveer 2,5 m2 en heb je een dichte trap, dan heb je ook 13 stootborden die geverfd moeten worden.

Rekenvoorbeeld m2

15x85x30= 3,8 m2 treden dit 2x namelijk ook de onderkant is totaal 7,6 m2

500x35=1,75 m2 voor de wangen(zijkanten)

15x85 18=2,29 m2 voor de stootborden(tegentreden) ook de achterkant is 4,5 m2

En dan heb je soms nog een hekwerk aan een trapboom en een hekwerk rondom het trappengat hiervoor heb je ongeveer 4 m2 nodig.

Tel je dit bij elkaar op dan heb je ongeveer 17 m2 oppervlakte om je trap te schilderen. Je kan ongeveer 9 m2 schilderen met 1 liter verf, dan heb je voor een trap volledig schilderen 2 liter verf nodig.

Het mooiste resultaat krijg je als je de trap in 2 lagen grondprimer zet en 1 laag aflak. Dus totaal 3 lagen.

Primer 4 liter (2 lagen) circa 30,00 per liter. 120,00 euro

Aflak 2 liter (1 laag) circa 45,00 per liter.  90,00 euro.

Uit deze berekening blijkt dat je ongeveer 200,00 euro aan verf kwijt bent om je trap van een goede en sterke verflaag te voorzien. Dan heb je ook nog schuurpapier en kwasten/rollers nodig zodat je totaal ongeveer 230,00 kwijt bent aan verf en gereedschap.

Dat is dus een aardig bedrag, natuurlijk kan je besluiten om 1 laag aflak aan te brengen, hiermee bespaar je 1 liter verf en circa 45,00.

voorbeeld van een geschilderde trap

________________________________________

Er zijn verschillende manieren om de trap een mooie strakke uitstraling te geven zoals:

  • dekkende kleuren verven.
  • betonlook en effect verven (de trend van dit moment)
  • bekleden met een mdf renovatie overzet trede en dan afschilderen.
  • blank aflakken.
  • afwerken met een kleurolie.

MIJN TIPS

TIP 1

Iedere methode van afwerken vergt weer een andere werkwijze, ik behandel ze hier één voor één.

Dekkend afwerken met kleur verven

Kies je voor deze optie dan is het noodzaak om eerst de vloerbedekking en/of de trapmaantjes te verwijderen en de oude lijmresten af te steken of schrapen en schuren. Dit is best een behoorlijk klusje als doe het zelver om te doen, waarbij je rekening moet houden met een aantal zaken lees hier waarmee, want je wilt toch het beste resultaat.

Maak de restanten lijm op de traptrede en stootborden voorzichtig vochtig met een vochtige spons en laat dit intrekken. De meeste vloer bedekking lijmen worden hierdoor zacht en week, waardoor het makkelijker is de oude lijm weg te schrapen.

Werk van boven naar beneden en maak steeds de treden goed schoon. Stofzuig ook alle lijm restanten, schuursel en verfresten zeer zorgvuldig uit de kieren[daar waar de trede in de trapboom en trap spil past]

Je hebt als gereedschap nodig, een paar goede vlakke verfschrapers, en een elektrische vlakschuurmachine. Schuurpapier niet te grof want de meeste trappen zijn van vurenhout gemaakt wat erg zacht is.

Je schuurt  anders eenvoudig kuilen in de traptreden. Korrel 80 om mee te starten is een prima grofte. Schuur daarna als laatste schuurbeurt met een korrel 120.

Ook een verf brander (zeg maar Föhn) is geschikt om de verf warm te maken en vervolgens er af te schrapen. Hierna kan je het schuurproces weer doen.

Doe op deze manier de gehele trap. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar zorg dat alle stof en rommel zo veel mogelijk uit kieren is verwijderd.

Vergeet je dit namelijk en ga je de trap schilderen dan loopt de verf in deze kieren en krijg je hierdoor een steeds erger krakende trap [omdat de verf langzaam uithardt] en dat wil je natuurlijk niet.

Als je de trap helemaal schoon hebt gemaakt kit je met een soepele acrylaat kit alle kieren en naden zorgvuldig dicht en smeer je de voegen strak.

Laat nu de trap goed drogen voordat je de eerste verflaag gaat aanbrengen. Eventuele gaatjes van spijkertjes of nietjes plamuur je af voor een mooie gladde afwerking.

TIP 2

Is het schuurproces klaar en is de trap afgekit, maak de trap dan weer vochtig met een vochtige doek of spons en laat dit vervolgens goed drogen. Hierdoor komen de houtvezeltjes weer op en wordt het hout weer ruw. Vervolgens schuur je deze houtvezel weer weg met een schuurpapiertje korrel 120.

Als je nu de eerste grondlaag gaat aanbrengen komt de houtvezel bijna niet meer omhoog waardoor je meestal met 1 keer goed gronden kan volstaan. Je schuurt dan namelijk niet meer de grondverf er vanaf. Lukt dit niet, dan zal je een 2e primerlaag moeten aanbrengen.

TIP 3

Als de trap voldoende droog is kun je beginnen met het verven van je trap. Gebruik hiervoor een goede vullende primer, er zijn hier verschillende merken van Histor, Flexa of Sigma.

Schilder eerst de trapbomen (zijkanten) en de trap spil, vervolgens de stootborden en als laatste de treden. Schilder de traptreden om en om, dus sla iedere keer een trede over zodat je voldoende ruimte hebt om de trap te blijven belopen.

Een geschilderde trap grondeer je 1 keer, maar een kaal geschuurde en geplamuurde trap grondeer je het beste 2 keer. Schuur de tussenlaag met een fijne schuurpapier korrel 180 probeer zo min mogelijk door de verf heen te schuren.

Als de grondlaag voldoende is door gedroogd kun je de trap gaan aflakken met de kleurverf die je hebt gekozen. Je hebt hier ook weer verschillende verf soorten voor zoals een acrylverf een krijtverf en een alkyd verf deze laatste is op terpentine basis.

Hanteer ook hierbij weer dezelfde schilder volgorde als bij het gronderen. Er zijn verschillende aflak verven qua glansgraad, van belang is dat je de trap voordat je deze intensief gaat belopen, de verf circa 7 dagen goed moet laten door drogen voordat je trap maantjes of een antislip strips gaat plaatsen.

Vraag een gratis een monsterkaartje aan van onze zelfklevende antislip rubber strip tape

Wil je de trap snel en eenvoudig een antislip geven in de kleur waarin je de trap hebt geschilderd, vraag dan een monsterkaartje aan met alle kleuren, je kan ook even op de site kijken voor de RAL codes.

Dan kan je de afwerklaag in de ral kleur laten mengen van de antislip strip. Wil je trap maantjes aanbrengen let dat op de kwaliteiten, er zijn namelijk heel veel verschillende soorten trapmaantjes in verschillende prijsklassen.

Wil je de traptreden een extra sterke slijtlaag geven dan kan je na het aflakken er ook nog voor kiezen om een polyurethaan aflak als laatste laag over de kleurverf aan te brengen.

Alleen de traptreden volstaat in dit geval. Ook hierbij geld dat je de traptreden goed moet laten drogen voordat je deze gaat belasten.

Zijn je traptreden toch nog te glad naar je zin en wil je meer veiligheid, dan kan je ook de trap voorzien van een antislip trap strip. Je kunt dan kiezen voor antislip strippen die je kunt plakken, bekijk dan deze informatie video hoe eenvoudig dit gaat.

En zie hier onder hoe mooi resultaat je dan krijgt.

Wil je een antislip in een groefje, het zelf maken van zo'n groefje is best moeilijk. Je kunt het dan ook laten doen door een klusbedrijf. Voor circa 225,00 per trap heb je in iedere trede een groefje waarin je een antislip stripje kan klemmen.

Heb je een huurhuis vraag dan eerst aan de woningbouw vereniging of dit wel mag, bij veel woningbouwverenigingen is dit namelijk niet toegestaan.

Kies je voor trap matten of trap maatjes, of een traditionele stoffen trap loper doe dit dan ook pas na deze 7 dagen door drogen van de verf.

Zodat de dubbelzijdige tape of stikkers waarmee je deze maantjes of je antislip plaklaag  niet de verf gaat oplossen. Bij sommige acryl verven kan dit namelijk gebeuren.

________________________________________

Je trap schilderen in betonverf effect

Helemaal in is het schilderen van je trap met een uitstraling alsof het op beton zou lijken. Je kunt tegenwoordig hiervoor verschillende verf systemen kopen.

Je hebt betonverf systemen die je kant en klaar kan kopen bij de verschillende bouwmarkten, ook is er een beton stuc te koop, een soort pleister die je met een spaan kunt aanbrengen.

Deze beton stuc is ook geschikt voor op een houten ondergrond. Bekijk hier een YouTube filmpje hoe je dit moet doen, een beetje handig moet je hiervoor wel zijn.

TIP 4

betonlook op trap

Als je het helemaal goed wil doen en een verfsysteem wilt toepassen, moet je de trap eerst in een goede grijze grondverf zetten. Laat de grondverf mengen in de kleur van beton, het liefst een beetje donkerder.

Je kan deze verf aanbrengen met een grove kwast en in wisselende banen aanbrengen, diagonaal en horizontaal en pas ook verschillende diktes toe.

Je kan ook bijvoorbeeld plaatselijk schrapen met een plamuurmes en probeer een beton look te maken. Probeer dit eerst uit op een stukje mdf zodat je weet hoe het resultaat er uit ziet.  

Laat alles goed drogen, wel een aantal dagen. Schuur vervolgen plaatselijk en beschadig het ook hier en daar plaatselijk zoals je dat ook in beton ziet zitten. 

Hierna breng je een iets lichtere kleuren krijt verf aan die je dunner aanbrengt en hier en daar met een sponsje of een spetterkwastje bewerkt, of met een doekje en een platte kwast  plaatselijk wat weg veegt. Hierdoor ontstaat de betonnen uitstraling. 

Tegen het slijten van de verf wordt vaak nog een matte transparante laklaag aangebracht om snel doorslijten te voorkomen. Wil je de trap daarnaast ook een goede antislip geven dan kan je onze grijs beton antislip plakstrip kopen. 

Als je deze dan eerst koopt dan kan je de kleur van het grijs laten mengen op deze strip. Dan valt de strip niet zo op, maar heb je toch de voordelen want het slijten van je traptreden vindt hierdoor minder plaats. 

Bekijk hier hoe Freddy Hoevers een tafelblad omtovert van hout naar beton. 

TIP 5

Het schilderen van je trap in een Vintage look, (shabby chic) gebruik hiervoor dan een krijtverf, groot voordeel van deze verf is dat het op waterbasis is dus de verf ruik je bijna niet en de verf droogt heel snel, de echte vintage look krijg je door meerdere laagjes en verschillende kleuren krijtverf over elkaar aan te brengen.

Met een stomp stukje schuurpapier schuur je heel makkelijk door de lagen heen, (een stomp stukje schuurpapier maak je eenvoudig door 2 stukjes over elkaar heen te schuren waardoor de scherpte er iets van af gaat) het door schuren met deze stompe stukjes geeft namelijk geen krassen in de verflaag.

Op deze manier geef je slijtplekken en kleine beschadigingen aan de oppervlakte, hierdoor krijgt het een oude uitstraling en dit geeft deze mooie vintage look aan je trap.

trap met oude look

________________________________________

Bekleden met een renovatie overzet trede van bijvoorbeeld MDF.

Zijn je traptreden te ver uitgesleten of lukt het niet goed meer om je traptreden mooi egaal glad te schuren dan en is het verven van deze trap treden zinloos geworden. 

Je kan dan de oude trap ook een prachtige nieuwe uitstraling geven met een overzet trede, dit is een trede over trede systeem, als het ware wordt er over de oude traptrede een nieuwe traptrede geplaatst. Ok eens dit is geen schilder tip, maar wel een heel goede manier om je trap weer een nieuwe look te geven.

Er zijn verschillende merken en kwaliteiten te koop. Verdiep je hier in want er zijn grote verschillen, met name de constructie en de toplaag kunnen enorm verschillen.

Voor 300,00 euro heb je al een complete set voor 1 trap te koop, bijvoorbeeld bij de bouwmarkt. Ook zijn er bij de betere bouwmarkten overzet treden in mdf leverbaar die al in de grondverf zitten. Deze kun je makkelijk op maat zagen en over de uitgesleten oude traptreden plaatsen.

Je kunt ook online kopen bij de traprenovatie specialist, dan heb je wel een topkwaliteit, maar daar betaal je dan ook voor. Bijvoorbeeld bij Lamiwood trap specialisten betaal je circa 1500,00 euro voor een complete set

Het materiaal is dan opgebouwd uit de volgende grondstoffen, de dikte en kwaliteit van de melamine toplaag bepaald de sterkte en bestandheid tegen het doorslijten.

samenstelling materiaal overzet trede

Lamiwood specialist verkoopt een Duits merk van topkwaliteit en met heel veel prachtige decors, van een beton look tot een steigerhout look en alles leverbaar zoals lijstjes bekleding voor de onderkant voor als je een open trap hebt of voor de zijkanten bij dit bedrijf kan je alles online bestellen. Je moet dan zelf voor de montage zorgen.

Ben je niet handig en wil je dit laten monteren dan kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld Upstair traprenovatie, zij komen bij je thuis, adviseren je op allerlei gebied en regelen met eigen monteurs ook de montage.

Hier moet je dan wel rekening houden met verkoop prijzen van 3.000 tot 4.000 euro, je ziet wel er zitten enorme prijs verschillen in de producten. Ben je handig en heb je het goede gereedschap, dan is dit natuurlijk een heel goede oplossing.

trap met een overzet trede

________________________________________

Blank aflakken van de trap.

Heb je een hardhouten trap, of komt er na het schuren een mooie donkere kleur hout te voor schijn, meestal is in Nederland de trap dan gemaakt van meranti of iroko hout een roodbruine houtsoort, je kan er dan ook voor kiezen om de trap af te werken in een blanke laklaag.

Er zijn hiervoor speciaal trappen lakken ontwikkeld die gemaakt zijn op een basis van polyurethaan die heel sterk zijn waardoor het slijten van de laklaag sterk wordt verminderd.

Het lakken van hout geeft een mooiere en diepere tint aan je trap. Als je trap niet is geschilderd maar is gelakt, dan is het meestal geen vurenhouten trap, maar een hardere houtsoort zoals bijvoorbeeld eiken of beukenhout.

Deze houtsoorten zijn veel harder waardoor je traptreden ook minder snel slijten.

Tegenwoordig zie je ook steeds meer dat de trap gemaakt wordt van rubberhout, of bamboe, beide houtsoorten komen uit beheerde bossen waardoor tropische hardhout soorten steeds minder populair worden.

Wil je zo'n trap laten maken? kijk dan even bij Trap Direct zij maken trappen in deze houtsoorten.

trap gemaakt van bamboe

________________________________________

Afwerken van je trap met een kleurolie.

Tegenwoordig worden trappen vaak in een kleurolie afgewerkt. Een monocoat olie is hier uitermate geschikt voor deze olie wordt ook gebruikt bij houten vloeren, maar ook vaak bij houten trappen.

Met een speciale schuurpad wordt met draaiende bewegingen het hout ingewreven met deze olie, vervolgens laat je de olie een 20 minuten intrekken en poets je oppervlakte droog.

Na 24 uur door drogen is er prachtige dunne zijde matte laag ontstaan die het hout een mooie diepe kleur geeft. Deze monocoat is in heel veel kleuren te koop heb je nu bijvoorbeeld een eiken houten trap dan is hiermee een prachtige kleur te maken.

Eikenhout leent zich bij uitstek voor deze monocoat olie die in meer dan 70 kleuren leverbaar is.

Trappen die met een kleurolie zijn behandeld hebben een aantal voordelen, maar de belangrijkste is wel dat als je de trap dof loopt of het hout wordt een beetje kaal dan kun je de kale plek opnieuw insmeren met deze olie en na het intrekken en drogen is de kale plek weer verdwenen.

Ook vlekken ontstaan door water zijn goed te behandelen met deze monocoat en in tegenstelling tot een transparante lak, is de uitstraling van olie niet glimmend, maar juist een matte natuurlijke.

________________________________________
 

Een greep uit veel gelezen blog's

Blog schrijver:
Dennis van de Burg
www.antisliprubbertape.com

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.