opc_loader

Wensenlijst

Aanmelden
Bezorgd in 1-3 dagen
Eerlijke verzendkosten
Betrouwbare verzending
90 dagen bedenktijd
2 jaar 100% garantie

Heb je een krakende trap lees hier hoe je dit oplost (Update 2022)

Heb je een krakende trap lees hier hoe je dit oplost (Update 2022)

Ben je helemaal klaar met die krakende trap, er is een goede oplossing!

Gek wordt je ervan die krakende trap in je huis. Het kost je je nachtrust en geeft veel erger, geïrriteerd zoek je naar een oplossing, en die is er, bij 90% van de trappen die kraken werkt dit systeem.

Er is namelijk een kraak schroef die je plaatselijk vanaf de bovenkant van de traptrede monteert. Dit doe je door een gaatje van 14mm te boren tot aan het stootbord. 

Met behulp van een inbus sleutel draai je de krakende trap schroef in de traptrede, net zolang totdat je weerstand ondervind tegen het stootbord aan, je haalt op deze manier alle speling uit de traptrede en het stootbord.

Het buigen van de traptrede veroorzaakt vaak dit kraakgeluid, door deze schroef in de traptrede te draaien zet je als het ware de traptrede onder druk waardoor bewegen (buigen) van de trede niet meer mogelijk is. Bekijk maar even dit montage filmpje  op Youtube, hier zie je duidelijk het principe hoe dit werkt. 

Je drukt dus al het ware de speling weg terwijl je met schroeven de speling probeerd aan te trekken, dit zal wel even werken, maar na een paar weken belopen zal het kraakgeluid weer terug komen.

Het kraken van je trap kan verschillende oorzaken hebben. 

  • trap is verzakt en staat niet meer waterpas.
  • trap heeft een slechte passing in de verbindingen. Door krimp.
  • trap is heel slecht geschilderd.
  • trap is slecht gemonteerd.

Trap is verzakt
Om te beginnen moet je vaststellen of je trap niet ingezakt is en niet meer waterpas staat. Dit kun je eenvoudig vaststellen door een waterpas tegen de spil (paal) te zetten, om te zien of deze waterpas staat en kijk dan ook gelijk naar de treden of die nog waterpas staan. Is dit niet zo dan zal de trap weer recht moeten worden gezet. 

Soms moet de trap dan aan 1 kant iets worden opgekrikt. Hiervoor moet je dan het stootbord uit de eerste traptrede halen en met een hydraulische krik de trap onder de trede voorzichtig aan de muur kant iets proberen op te krikken.

Zorg dat alle betimmering van trapgat en langs de muur is verwijderd. Lukt dit niet dan zal de trap volledig vervangen moeten worden. Maar als dit wel lukt, gebruik dan vul plaatjes van hout om het verschil op te vullen en lijk deze eenzijdig vast aan de trapzijde.

(TIP) Ben je niet handig roep dan de hulp in van de plaatselijke trappenmaker hij zal je zeker kunnen helpen hiermee.

Trap heeft slechte passing
De nesten(uitkepingen) in de zijkant van de trapboom en trap spil zijn te groot en geven fikse kieren en veroorzaken speling in de aansluiting. Vermoedelijk ontstaan door het krimpen van het hout, hier kun je de traptreden proberen klem te zetten door het plaatsen van houten wiggen met een lijm vanaf de onderkant van de trede.

Buigen je treden door bij het belopen dan is er een speling ontstaan tussen de traptreden en het stootbord, dit is de meest voorkomende oorzaak van een krakende trap, de opspan schroef is dan de beste oplossing.

Deze zet de traptrede onder druk omdat bij het indraaien de kraakschroef de ruimte die er is ontstaan in de verbinding opvult. De kraak bus is vrij eenvoudig te plaatsen met een speedboor boor je tot aan het stootbord een gaatje van 14mm en vervolgens draai je deze kraak bus met een inbus sleutel in de traptrede tot aan het stootbord.

Begin altijd van onder naar boven. Zijn het alleen de traptreden in de hoek/draai van de trap, doe dan toch alle treden. Omdat alle treden min of meer verbinding met elkaar hebben. Voel je weerstand dan draai je nog een kwart slag verder. Bij korte treden zeg tot 80cm heb je 1 spanbus nodig. In de gehoekte treden plaats je er 2. 

Het is verstandig om 1 week te wachten met afwerken van de trap zodat de trap zich kan "zetten" indien het kraak geluid weer aanwezig is draai je de bus nog een kwartslag. Hierna kan je verder gaan met het afwerken en schilderen van je trap.

Er zijn verschillende aanbieders van deze kraakschroef, opspanbus of anti kraakschroef genoemd. Google een van deze woorden en je vind wel een aanbieder.

Ga je zelf de trap schilderen lees dan mijn tips over het schilderen van een trap  Hierin geef ik veel tips waaronder de noodzaak van het goed schoonmaken en afkitten voordat je gaat schilderen.

Is je trap weer kraakvrij, dan plak je na de schilderbeurt eenvoudig de antislip trap strip van ons over de gaatjes voor een mooie afwerking en heb je gelijk weer een veilige trap.  Je kan natuurlijk ook voor traprenovatie kiezen middels een overzet trede of gewoon de traditionele vloerbedekking.

Wil je meer weten over onze antislip trap strip, vraag dan even een gratis kleurenkaart met voorbeelden aan. Geheel vrijblijvend zonder verplichtingen.

Trap is slecht geschilderd
Het kan zijn dat bij de laatste schilderbeurt de trap niet goed is voorbehandeld. Ga je de trap opnieuw schilderen dan moet je de kieren goed uitkrassen en schoon stofzuigen en daarna afkitten met een flexibele kit, doe je dit niet dan loopt de verf in de verbindingen en gaat als de verf gedroogd is steeds erger kraken. 

Is dit het geval dan is het te proberen waard om de kieren zo veel mogelijk schoon te krabben snijden met een scherp mes en vervolgens in de kieren overvloedig een naaimachine olie spuiten.

Trap is slecht gemonteerd
Dit kan je makkelijk vaststellen, controleer de stootborden aan de achterzijde of deze goed zijn vast geschroefd. ook kan je controleren of de trap goed vast staat tegen de muur. Je kunt hiervoor de afsluit lat verwijderen en zien of voor montage een goede muurbout is gebruikt met tussen de trapboom en de muur een rubber ring

Deze zorgt namelijk voor het tegen gaan van contact geluiden en zetting van de trap. Is dit niet het geval dan kan je proberen om aan de achterzijde tussen de muur en de trap een dunne wig te plaatsen en zo de trap weer op spanning zetten.

Zeker ook de moeite waard om te lezen

Blog schrijver: Dennis

www.antisliprubbertape.com


 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.