opc_loader

Wensenlijst

Aanmelden
Bezorgd in 1-3 dagen
Eerlijke verzendkosten
Betrouwbare verzending
90 dagen bedenktijd
2 jaar 100% garantie

Hulpmiddelen voor senioren bij traplopen (UPDATE 2022)

Hulpmiddelen voor senioren bij traplopen (UPDATE 2022)

Hulpmiddelen bij het traplopen als je ouder wordt

In Nederland zijn de trappen over het algemeen behoorlijk steil. De trede is hierdoor ondiep, waardoor het trappen lopen naar beneden best moeilijk is. Je herkent het misschien wel dat je je voeten scheef op de traptrede moet zetten om een beetje fatsoenlijk de trap af te kunnen lopen.

Het traplopen op dit soort steile trappen is best lastig, zeker als je wat ouder wordt kan je ook last van je evenwicht krijgen waardoor struikelen of uitglijden risico voller wordt.

Een traplift is echter wel weer een stap te ver vind je wellicht. Gelukkig kun je ook met een aantal eenvoudige hulpmiddelen je trap een stuk veiliger maken.

  • Plaats een goede muurleuning, ook aan de paalkant
  • Monteer hekwerk aan de openzijkant van de trap
  • Koop of maak een opstap hulp bij iedere trede
  • Breng goede strede verlichting aan
  • Voorzie de treden van een duurzame antislip trap strip

Plaats een goed muurleuning

Heb je aan de muurzijde geen trapleuning, dan is het verstandig om deze hier te laten monteren, of als je zelf handig bent een leuning te kopen en zelf te monteren. Veel trappen hebben aan 1 binnenzijde een trappaal.

Plaats hier zoals op de foto een muurbeugel, of in de lengte ook een houten trapleuning verticaal aan de trappaal, zodat je met beide handen aan de leuning de trap naar beneden kunt lopen.

De beste grip geeft een ronde leuning met een diameter van 40mm. Heb je minder kracht in je handen, tape dan met een grip tape de ronde trapleuning af, zodat je met minder kracht je toch een stroeve houvast hebt.

Je kunt grip tape kopen in de sportwinkel bijvoorbeeld tape voor een hockeystick of een tennis racket.

Hekwerk plaatsen als je trap een open kant heeft.

Is je trap open aan de buitenkant van de trap, zorg dan dat dit met hekwerk wordt dicht maakt. Heel vaak wordt bij een verhuizing dit hekwerk weg gehaald om grote spullen van boven naar beneden te verplaatsen en wordt niet terug geplaatst.

Hierdoor krijg je een gevaarlijke open kant aan de trap, een trappenmakers vakman of timmerman kan hier een nieuw hekwerk monteren.

Als je stap hoogte te hoog geworden is plaats een opstap hulp

De stap hoogte ook wel optrede genoemd ligt bij trappen meestal rond de 19 cm. Is het moeilijker voor je om je benen goed op te tillen, maakt dan trede verhogers, of deze kan je ook kant en klaar kopen.

Zeker als je ouder en stijver wordt is dit ideaal, je kan met extra lage tussen stapjes de trap toch goed en veilig op en af lopen.

Breng goede trede verlichting aan bij de trap

Zorg voor een goede verlichting bij de traptreden zodat je kunt zien waar de treden lopen. Er zijn tegenwoordig losse led blokjes te koop die op batterijen gaan en alleen aan gaan op het moment dat je trap gaat lopen.

Je kunt op een eenvoudige manier een tweetal van deze blokjes schroeven aan de zijkant van de trap, bijvoorbeeld aan het begin en aan het einde van de trap. Hierdoor heb je altijd goed zicht waar de traptrede begint.

Breng als extra veiligheid een duurzame antislip trap strip aan

Gebruik lichte kleurige traptreden zodat je bij schemer de trap trede stap toch goed kan zien, een donkerkleurige brede antislip strip die een lijmlaag heeft kunt je makkelijk aanbrengen op iedere traptrede. 

Plak de strip circa 1,5 cm van de voorkant op je traptreden, als je kiest voor een complete set dan heb je alle materialen voor het beste resultaat. Hierdoor zal je met name bij het naar beneden lopen je een stuk veiliger voelen.

Een veel gelezen blog is ook een veilige trap voor iedereen

Blogschrijver: Moniek van de trappen specialist

Aangepast 2 juni 2022

www.antisliprubbertape.com

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.