opc_loader

Wensenlijst

Aanmelden
Bezorgd in 1-3 dagen
Eerlijke verzendkosten
Betrouwbare verzending
90 dagen bedenktijd
2 jaar 100% garantie

Trapveiligheid voor ouderen en kinderen

Trapveiligheid voor ouderen en kinderen

Veilige trap voor iedereen? Ja toch!

 

Over trappen en trap veiligheid in het bijzonder wordt niet zoveel geschreven, terwijl er toch jaarlijks veel ongelukken gebeuren met het op en af lopen op de trap. De trappen waren vroeger veel steiler dan tegenwoordig en daardoor ook veel minder veilig.

In Nederland staan nog steeds heel veel van dit soort onveilige trappen. Naar de zolder wordt vaak een vlizo trap geplaatst die superstijl zijn en de nummer 1 is qua ongelukken.
 

Gelukkig wordt aan de trap nu meer aandacht gegeven voor wat betreft de veiligheid. Zo is er een aangepast bouwbesluit gekomen, waarbij de trap 2 extra treden moet hebben en hierdoor de trap een stuk “luier” wordt. De treden zijn dieper, je kan je voet beter neer zetten, wat het traplopen voor jong en oud een stuk veiliger maakt.

Echter ga je renoveren bijvoorbeeld een opbouw plaatsen, of de zolder verdieping geschikt maken voor een studie kamer, dan gelden deze nieuwe regels niet. Vaak zijn dit dan ook weer smalle en wat steilere trappen die hier worden geplaatst.

Kinderveiligheid
Kinderen hebben geen angst en rennen soms de trap op en af, het zal je daarom ook niet verbazen dat deze groep met gebroken armen of benen groot is. Jaarlijks bij deze groep meer dan * 4.000 valpartijen, soms ook met ernstige gevolgen. Je kan bij het vallen van de trap zeer ongelukkig terecht komen.

Een goed idee is het dan om een extra trapleuning te plaatsen die circa 40cm lager zit. Kies hiervoor een trapleuning die in de kromming mee loopt zodat de trapleuning overal ongeveer op dezelfde hoogte zit.

Zorg dat de traptreden goed stroef zijn, doormiddel van een antislip trap strip over de hele lengte van de traptrede. Trapmaantjes die zijn versleten zijn ook hinderlijke struikelaars voor kinderen.

De kanten krullen vaak op en de maantjes lopen niet helemaal over de gehele trede door. Als je kindje nog erg klein is plaats dan een traphekje onder en boven aan de trap. Bij het leren traplopen is het belangrijk dat je er altijd dicht bij moet blijven!

Ouderen veiligheid

Ook ouderen die moeilijker ter been worden hebben veel moeite om veilig de trap op en af te lopen. Deze groep wil graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen in de vertrouwde omgeving. Een goede degenlijke trapleuning aan beide zijden is een absolute noodzaak.

Je kunt trapleuningen kopen bij de traponderdelen specialist Lamiwood , die ook samenwerkt met de organisatie de Vakman, zodat ook een vakkundige montage kan wordt gerealiseerd. Zijn je traptreden smal en steil dan is een antislip veiligheids strip op iedere traptrede geen overbodige luxe. 

Er zijn antislip trap strippen die je in een groefje moet plaatsen en er zijn ook antislip trap strippen die je kunt plakken met een dubbelzijde tape en gemaakt van een pvc rubber. Kijk op de website veiligheid.nl voor veel handige tips om je trap beter beloopbaar te maken.

Vloerbedekking of trapmaantjes vervangen

Je ziet de laatste jaren steeds meer dat de vloerbedekking op de trap volledig uit is. De trap schuren en schilderen is helemaal in, ook omdat er tegenwoordig veel goede verven zijn in zowel mat als glans uitvoering.

Ook zijn er motief verven zoal flacke of betonlook verven. Waardoor je de trap een mooie uitstraling kunt geven. De trap verven en daarna veilig maken, kan heel goed met een goede antislip trap strip.

Antislip op de traptreden aanbrengen
Je kunt kiezen om een gleufje te frezen in iedere traptrede en hierin een kunststof stripje te plaatsen, maar ben je niet zo handig dan kun je beter kiezen voor een zelfklevende antislip trap tape. Deze zijn eenvoudig op iedere traptrede aan te brengen omdat aan de achterzijde van deze antislip trap tape voorzien is van een dun plak laagje.

Groot voordeel is dat deze antislip tape geschikt is voor bijna iedere trap van hout, beton, natuursteen, glas of metaal en je geen hoge kosten hoeft te maken voor het laten frezen van het groefje, wat toch altijd nog circa * 225,00 kost voor een 13 treden standaard trap.

Traprenovatie met een overzet trede
Omdat heel veel trappen gemaakt zijn van vurenhout (goedkope naaldhoutsoort) Valt het opknappen zoals schuren en schilderen van je trap niet mee.

Je kan dan ook kiezen om de trap te laten bekleden door bijvoorbeeld een traprenovatie van Upstairs. Maar er zijn ook veel andere aanbieders, je kunt dan ook de traptreden die erg ondiep zijn iets dieper (3a 4cm) laten maken.

Zij zijn specialist hierin en kunnen je oude trap een prachtige nieuwe look geven. Twijfel je aan de gladheid van de treden, zij hebben ook een antislip strip in de overzet trede die absolute trapveiligheid geeft. Wil je de modernere modelen met een strakke voorkant van de traptrede dan is een antislip plak stripje op iedere trede de beste oplossing.

Blog schrijver:
Dennis van de Burg
www.antisliprubbertape.com

aangepast 26.2.2016

* aangepast op 2.6.2022

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.