opc_loader

Menu

Aanmelden

Antislip trapprofiel welke toepassen?

Je hebt je trap een prachtige opknap beurt gegeven .. trots kijk je naar het resultaat... dat voelt goed een echt goed gelukte klus.

Even denk je terug aan het moment dat je besloot om deze versleten trap weer mooi te maken, van alles gelezen op het internet, schuren, plamuren, gronden alles heb je gedaan zelfs de trap voorzien van een blanke toplaag voor extra slijtvastheid.

Hoe kun je nu voorkomen dat je over een jaar niet opnieuw moet schilderen? want dat zou een ramp zijn. Je hebt wel eens iets gelezen over trapprofielen, maar is dit dan de oplossing? vind ik dit wel mooi staan op mijn trap? Allemaal vragen die bij je opkomen.

________________________________________

Wat is dat eigenlijk een trapprofiel

Een trapprofiel is een hoekprofiel voorzien van ribbels voor een antislip effect en wordt gemonteerd zeg maar op de neus (voorkant) van de traptrede.

Het trapprofiel dient ervoor om je traptrede te beschermen tegen slijtage, beschadigingen en ter voorkoming van gladde traptreden, het maakt je trap dus eigenlijk een heel stuk veiliger.

Het trapprofiel is makkelijk toe te passen, hier hoef je niet heel handig of een echte doe het zelver te zijn.  

Er zijn hoekprofielen te koop van rubber die eenvoudig te lijmen zijn. De metalen hoekprofielen zijn meestal van aluminium en worden op de trede vast geschroefd.

Met een ijzerzaagje, zaag je dit profiel  in de gewenste lengte en met dubbelzijdig plaktape, of met behulp van schroefjes monteer je het profiel eenvoudig tegen de voorkant en bovenkant van de traptreden.

De meeste gebouwen zoals winkels, kantoren en galerijen waar trappen staan hebben meestal zo'n trapprofiel. Dit komt omdat deze trappen intensief worden belopen, houten traptreden gaan aan de randen uitslijten.

Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het slim om zo'n trapprofiel te plaatsen. De traptrede slijt dan niet uit en veel van deze trapprofielen geven ook nog eens goede antislip door de ribbels die er in zitten.

Woningbouw trappen

Je geschilderde of houten trap in huis wil je eigenlijk ook beschermen tegen deze slijtage van de traptreden, echter zo'n trap profiel op je mooi geschilderde trap vind je een goedkope uitstraling geven en niet mooi staan. 

Je kunt dan ook kiezen voor een brede antislip trap strip, want deze gaat ook de slijtage van de verf en de traptrede tegen, omdat je de trap in huis niet heel intensief beloopt, in vergelijking met een trap in een winkel is zo'n brede antislip strip een heel goed alternatief.

Sommige uitvoeringen staan ook prachtig omdat deze brede antislip strip te koop is in veel mooie design kleuren. 

Bijkomend voordeel is dat je de trap weer kan belopen met je sokken of blote voeten, hierdoor slijt de verf of lak van de traptreden een stuk minder en de contact geluiden zijn dan voor goed voorbij.

Je loopt makkelijk en veilig stilletjes de trap weer op en af hoe lekker is dat. Om je te helpen bij de juiste keuze, heb ik hieronder de meest voorkomende en toegepaste antislip trapprofielen vermeld met daarbij de eigenschappen en een prijs indicatie voor het aanschaffen van een set voor 1 trap.

Het alternatief een “antisliprubbertape” heb ik ook vermeld, om een klein beetje reclame te maken voor ons eigen product te maken ;-) wil je ook hierin kijken wat er voor mogelijkheden zijn lees dan hier mijn artikel over antislip tape en de mogelijkheden.

Galerij trappen

Galerijen die betontrappen hebben, daar is een trapprofiel eigenlijk niet nodig, beton slijt nagenoeg niet, ook marmeren treden of glazen
traptreden daar is een trap profiel niet nodig. Hiervoor kan ook heel goed een plak bare rubberen strip worden toegepast.

Maar in veel situaties is het trapprofiel ideaal, je kunt dan denken aan trappen in winkels, fabrieken en bedrijfshallen, of in een buitentoepassing op vlonders, opstapjes of houten trapjes die super glad worden bij regen.

Trapprofielen zijn leverbaar in zwart, zilver en goudkleurig aluminium en er zijn ook modellen trapprofiel met een rubberen inleg om nog meer antislip te geven.

Er zijn trapprofielen in pvc te koop deze trapprofielen moeten worden gecombineerd met een bedekking zoals een novilon vinyl, of van een pvc vloerzeil.

Dan is het een prachtige strakke oplossing waarbij je het trapprofiel kan toepassen in een andere kleur dan het oppervlakte , dit om een mooi contrast te geven deze pvc hoekprofielen zijn ook leverbaar in veel verschillende kleuren en diverse lengtes.

Deze trap neuzen zijn niet zo geschikt om als een los trapprofiel te worden toegepast de randen gaan snel krullen, hou hier rekening mee.

________________________________________

Welk soorten trapprofielen zijn er

  • trapprofiel in een aluminium uitvoering
  • trapprofiel aluminium met een  kunststof inleg strip
  • trapprofiel kunststof uitvoering
  • trapprofiel kunststof in frees

________________________________________

aluminium trap profiel

-Trapprofiel in aluminium

Een aluminium trapprofiel wordt geleverd in verschillende lengte's Er zijn modellen die je kunt schroeven op je traptreden en er zijn ook profielen die met behulp van een dubbelzijdige plaktape op de trap worden bevestigd.

De aluminium trapprofielen zijn eenvoudig met een ijzerzaagje op de goede lengte te zagen, meestal worden deze profielen in een lange lengte geleverd.

De trapprofielen zijn leverbaar in aluminium blank, in een zwarte en in een goudkleurige uitvoering. De kleur wordt geanodiseerd (dit is een oxidelaagje wat heel sterk is en door een chemisch proces als een huidlaagje ontstaat in het aluminium)

Voor een complete trap met 13 treden zijn de aanschafkosten voor dit trapprofiel circa 150,00 euro. Een beetje afhankelijk van het model trap. Dit profiel wordt geleverd in 3 lengte maten nl: 1000mm, 1350mm en 2700mm.

________________________________________

aluminium trap profiel met rubber strip

-Trapprofiel aluminium met kunststof inleg

Deze aluminium trapprofielen hebben een brede kunststof inleg voor nog meer antislip grip, de combinatie is uitermate goed en geschikt voor de meeste buiten situaties en vochtige ruimtes en locaties waar veel wordt gelopen op schoenen.

De strip kun je met schroeven goed monteren en is te koop in verschillende lengtes. Dit profiel is ook heel geschikt voor buiten toepassingen.

Voor een complete trap met 13 treden zijn de aanschafkosten voor dit trapprofiel circa 185,00 euro. Een beetje afhankelijk van het model trap. Dit profiel wordt geleverd in 2 lengte maten nl: 1000mm, 1350mm.

________________________________________

antisliprubbertape met lijmlaag op een rol

-Trapprofiel kunststof op rol plakbare kunststof strip

Vindt je zo'n hoekprofiel op de neus van je prachtige geschilderde woning trap niet mooi en chique, een trapprofiel dat heel veel wordt toegepast voor trappen in huis is een antislip rubber tape. 

Deze zijn in verschillende breedtes en diktes te koop en kun je eenvoudig op je traptreden plakken, hoe breder en dikker dit trapprofiel is des te betere bescherming dit geeft tegen het tegen slijtage van je traptreden. 

Het trapprofiel wordt geleverd op een rol is van een special soort kunststof (elastomeer/pvc combinatie) waardoor dit profiel heel sterk en stroef aanvoelt het profiel heeft een plaklaag waardoor iedereen dit trapprofiel makkelijk kan aan brengen ook als je niet zo handig bent.

Voor een complete trap met 13 treden zijn de aanschafkosten voor dit trapprofiel circa 55,00 euro. Een beetje afhankelijk van het model trap en het merk dat je aanschaft. Dit profiel wordt geleverd in 2 lengte maten nl: 5mtr en 15mtr en 10 kleuren.

En dan gaat jouw geschilderde trap er zo uitzien

voorbeeld resultaat witte trap antislip rubbertape

________________________________________

-Trapprofiel kunststof in frees

Dit infrees profiel wordt al heel lang toegepast in houten trappen, Het is een profiel dat in de traptrede wordt geklemd, er wordt dan in iedere traptrede 1 of 2 groefjes gemaakt met een freesmachine, in dit groefje wordt het kunststof trapprofiel gemonteerd. Is de strip versleten of erg beschadigd dan kan je dit profiel eenvoudig uit het groefje halen en een nieuwe plaatsen.

Jammer genoeg maakt de trappenmaker dit meestal niet standaard in de houten trap, waardoor veel trappen dit groefje niet hebben. Je kunt dit wel door een goede klusser of een gespecialiseerd bedrijf laten uitvoeren (er zijn er verschillende die dit doen).

Hou rekening ermee dat voor het maken van zo'n trapprofiel groefje de kosten circa 190/250 euro zijn een beetje afhankelijk van het aantal treden.

Jammer genoeg is het dan wel moeilijk om de strip over de volle lengte te maken. De freesmachine kan namelijk niet tot in de hoekjes komen. 

Daarbij komt dan nog het profiel en het aanbrengen waardoor de kosten al snel naar de 300,00 euro gaan per trap. voor een goede antislip is dit profiel heel goed, voor het tegen gaan van slijtage zou je eigenlijk 2 trapprofielen per trede moeten plaatsen.

Zeker ook de moeite waard om te lezen

Blogschrijver:

Dennis

antisliprubbertape.com

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.