opc_loader

Menu

Aanmelden

Welke modellen trappen worden er in Nederland vaak toegepast

Wil je een nieuwe trap laten plaatsen? Dan is het verstandig om je eerst te verdiepen in wat voor modellen trappen zijn er eigenlijk ? van welke materialen worden de trappen gemaakt en hoe verhouden zich de prijzen met elkaar, maar ook bij welke situatie worden ze toegepast.

Je kunt de trappen onder verdelen in een 4 tal groepen:
-woningbouw trappen
-winkel trappen
-gallerij trappen
-fabrieks trappen

WONINGBOUW TRAPPEN
De woningbouwtrap is meestal standaard  een vurenhouten of grenenhouten trap. Deze wordt snel geplaatst in het bouwproces, dit om de werklui een goede trap te geven voor de werkzaamheden op de verdiepingen. Zolang het dak er nog niet is wordt de trap niet geplaatst, in plaats hiervan word er meestal een ladder gemonteerd, dit is niet ideaal en geeft vaak ongelukken.

Vurenhout is niet erg duurzaam maar wel prijs gunstig, dit is voor de aannemer belangrijk. Stel je voor er word een eiken houten trap geplaatst en die beschadigd door het belopen, veel klachten en reparatiewerk en daar zit de aannemer natuurlijk niet op te wachten. Soms kan er wel tegen meerwerk een hardhouten trap worden geleverd, zoals bijvoorbeeld een combinatie van vurenhouten zijkanten en eikenhouten traptreden. De trap wordt dan later geplaatst en er wordt een tijdelijke stalen trap gemonteerd.

De meeste voorkomende is de kwart trap dit is een recht deel met een draai onderin de trap of een draai bovenin de trap. Of er word een 2 kwart trap geplaatst die zowel een draai onder als boven heeft Zie hier de plattegrond model trappen bij het artikel trapmaantjes vervangen. De prijzen voor de luxere trappen (bij meerwerk) kunnen variëren tussen de 3.500 en 6.500 euro, of zelfs meer. De trappenmaker komt dan alle maten inmeten en er kan dan gekozen worden voor diverse verschillende houtsoort combinaties en uitvoeringen.

kale woningbouw trap

Trappen termen wel handig als de trappenmaker bij je op bezoek komt ;-)

Trede: Het vlak waar je je voet plaatst

Stootbord: Het plankje tussen de trede.

Looplijn: Een denkbeeldige lijn waar je loopt op de trap.

Klimlijn: Een denkbeeldige vloeiende lijn die de voorzijden van de treden verbind met elkaar.

Trapboom: De traptreden worden in of op de trapboom gemonteerd.

Doorloophoogte: Dit is de afstand tussen de traptrede en het plafond, toen 210cm nu minimaal 230cm.

Trapspil: De verticale paal.

Trapgat: De uitsparing in het plafond.

Aantrede: Horizontale afstand tussen 2 treden vanaf de voorkant gemeten.

Optrede: Verticale afstand tussen bovenkant van 2 treden gemeten.

Wel: Dit is de maat die oversteek vanaf stootbord gemeten.

Dan heb je vervolgens verschillende type trappen zoal:
-rechte steektrap
-trap met 1 kwart draai
-trap met 2 kwarten
-spiltrappen
-vrijdragende trappen
-keepboom trappen
-molenaars trappen
-vlizo trappen

Rechte steektrap

Deze trap wordt veel toegepast en ook op verschillende plaatsen. Je kunt dan denken aan een keldertrap, of een trap naar de zolder toe. De trap neemt verhoudingsgewijs veel vloer oppervlakte in beslag, maar is wel een trap die over de volledige breedte heel goed beloopbaar is als hij volgens het bouwbesluit wordt gemaakt.

geschilderde woningbouw trap

Trap met 1 kwart

Deze trap heeft altijd een draai in de trap van 90 graden. De draai zit of onderin en begint direct te draaien, of de draai zit bovenin de trap bij de laatste 4 of 5 treden. De treden waar de draai in zit zijn altijd schuin toelopend. Zo ontstaat de draai.

Trap met 2 kwarten

De trap met 2 kwarten heeft zowel onderaan als boven aan de trap een 90 graden draai zitten. In het midden gedeelte zit meestal een recht stuk van circa 3 of 4 treden. Als de trap wordt toegepast naar de zolder toe dan noemt de trappenmaker dit meestal een halfslag trap.

Spiltrappen

Een spiltrap is er in heel veel uitvoeringen, volledig van hout gemaakt als  wel in staal uitvoering of een combinatie hiervan. Je ziet tegenwoordig heel veel uitvoeringen met glas in combinatie met rvs hekwerken om de spil. De trap is ook als een dhz kit te koop in veel verschillende uitvoeringen. zoals kleur materiaal en diameter. De best beloopbare trap, (denk aan een tas of een doos naar boven dragen) is 180cm breedt. Bij deze trap zijn alle treden schuin weglopend en is het belopen aan de spilkant het moeilijkst omdat de traptrede hier het smalst is.

De spiltrap draait om zijn as (spil) heen waardoor de ruimte op de vloer qua oppervlakte heel beperkt kan zijn.

Vrijdragende trap

Deze stijl van een trap zie je tegenwoordig vaker, het is meestal een rechte trap, de traptreden komen uit de muur en worden niet ondersteund, de treden zijn gemonteerd in een stalen frame die later wordt afgewerkt of wordt verwerkt in de muur. Ook zijn er uitvoeringen waarbij er een metalen anker in de betonnen muur wordt geplaatst door middel van boren en verlijmen met een chemische lijm waarop een traptrede wordt gemonteerd.

Keepboomtrap

De keepboom trap wil vrij vertaald zegen in een keep gezaagd zeg maar de zijkant is in een vertanding gezaagd. Je ziet dit soort trappen heel veel in Amerika waar het model ook vandaan komt. De traptreden worden niet zoals bij de traditionele Nederlandse trap ingenest (dus zeg maar dat de traptrede tussen de zijpanelen zit) Maar de traptreden liggen op de uitgezaagde keep. Zie de foto.

Een keepboomtrap is meestal een luxere uitgevoerde trap en is ook meestal gemaakt van een duurdere houtsoort zoals notenhout of eiken hout.

Molenaarstrap

De molenaars trap is afgeleid van de trap die in een molen staat. Hier is vaak weinig ruimte en daardoor is er een rechte steektrap bedacht met uitgezaagde traptreden. Je kunt dan ook voorwaarts de trap aflopen en door de uitkeping kan je heel goed je voet plaatsen op de traptreden. In de Nederlandse woningen worden een molenaarstrap vaak toegepast als trap naar de zolder toe.

De trap neemt heel weinig ruimte in en is tocht redelijk te belopen. Je kan zo'n trap laten maken door de trappenmaker, maar hij is er ook te koop als een doe het zelf pakket.

molenaars trap met halve treden

Vlizo trap

Waar de naam exact vandaan komt zou ik eigenlijk niet weten. Wellicht is het een afkorting van vliering zoal de zolder ook wel wordt genoemd, de trap is dus uitermate geschikt hiervoor. Hij is in klapbaar of inschuifbaar en je schuift hem als het ware de zolder in. Hij wordt dus meestal alleen gebruikt als je iets wilt opbergen op de zolder.

Er zijn heel veel verschillende uitvoeringen en kwaliteiten van hout als doe het zelf pakket tot elektrisch die je kunt laten plaatsen door de trappenmaker.

Vervolgens kan de trap uitgevoerd worden in de volgende houtsoorten:
-vurenhout en grenenhout
-beukenhout
-eikenhout
-iroko tropisch hout
-rubberhout
-bamboo
-beton
-glas/metaal
-metaal/hout

De Nederlandse trap is over het algemeen vrij stijl. Als je dit vergelijkt bijvoorbeeld met landen zoals Duitsland en andere omringende landen. Dit wordt veroorzaakt doordat er vaak niet veel vloeroppervlakte beschikbaar is. Wil je een trap langzaam laten klimmen dan is het belangrijk dat de diepte van de traptrede voldoende is om je volledige voet hierop te kunnen zetten.

Omdat de grond in Nederland erg duur is probeert de architect voldoende ruimte over te houden voor wonen en slapen en daarom word de traphal zo klein mogelijk gehouden. De trap die hier meestal wordt geplaatst moet daardoor steil worden ontworpen.

Gelukkig is middels een bouwbesluit dit wel genormeerd, of te wel de trap moet wel aan bepaalde eisen voldoen zodat hij veilig te belopen is en dat de trap voldoende grip en antislip en veiligheid geeft bij het belopen.

.

WINKELTRAPPEN
In een winkel zijn er hele andere regels voor een trap dan een woningbouwtrap voor in een woonhuis, de trap moet daar heel langzaam klimmen dus een lage opstap per trede en je moet ook goed je voet volledig op de traptrede kunnen neerzetten. In een winkel is er over het algemeen ruimte voldoende om een trap te plaatsen.

De trappen voor in de winkel worden vaak van staal gemaakt, meestal een rechte trap met indien nodig een tussen bordes. Hierdoor zal de trap geen schuine treden hebben waardoor het lopen een stuk veiliger is.

De traptreden worden intensief belopen en daarom maakt men de traptreden vaak van een harde houtsoort zoals bijvoorbeeld eiken of beukenhout,  tegenwoordig zie je ook steeds meer ecologische houtsoorten toegepast zoals bijvoorbeeld bamboo treden in een stalen trap. De treden worden dan ook nog voorzien van een dubbele antislip strip, voor het slijten tegen te gaan en een betere stroefheid te geven bij het lopen.

  stalen winkel trap met houten treden

GALERIJ TRAPPEN

De galerij trap vind je meestal terug in gebouwen en flats, in plaats van de lift kun je dan ook de galerij trap nemen, dit als een noodtrap of voor je conditie ;-) De trappen zijn meestal vervaardigd van betonnen elementen die met een tussen bordes worden geplaatst.

In verzorging tehuizen of ziekenhuizen wordt er soms een goede antislip trap profiel in aangebracht voor de gladheid bij vochtige perioden.

Een enkele keer en zeker de laatste jaren worden er meer staal constructies toegepast bij een galerij trap. Deze treden zijn dan voorzien van metalen rooster treden die bij vocht voldoende goede antislip geven.

betonnen element voor trap

FABRIEKS TRAPPEN
In een fabriek word meestal een staalconstructie gebruikt voor een trap. De trappen en looproosters worden meestal elektrolytisch verzinkt waardoor ze goed tegen invloeden van buitenaf kunnen.

Roesten doen deze trappen en roosters niet door deze behandeling van het staal. Nood trappen die vaak aan de buitenkant van de gevel te vinden zijn worden ook uitgevoerd in een verzinkte laag waardoor ze heel goed bestand zijn tegen allerlei weer invloeden.

stalen rooster trap voor buiten

Blogschrijver:

Dennis

www.antisliprubbertape.com

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.