opc_loader

Wensenlijst

Bezorgd in 1-3 dagen
Eerlijke verzendkosten
Betrouwbare verzending
90 dagen bedenktijd
2 jaar 100% garantie

Tips voor een veilige trap voor jong en oud

Is je trap wel veilig genoeg?

Als je het huis een opknap beurt geeft dan kan je tegenwoordig ook je trap geweldig opknappen. Er zijn renovatie treden te koop die over je bestaande treden worden geplaatst in heel veel soorten, je kunt ook je trap helemaal open maken voor een mooi ruimtelijk effect. De balustrade wordt verwijderd, de stootborden uit de trap gehaald, eventueel een muurtje dat in de weg staat en de treden worden bekleed met een vinyl laagje. Prachtig is je trap geworden, maar heb je wel aan de veiligheid van je trap gedacht? De vinyl treden zijn natuurlijk prachtig in plaats van die smerige vloerbedekking, het is veel praktischer met het schoonmaken en de poezenharen veroorzaken geen allergien meer, dus al met al een perfecte oplossing.

Wat kan je nu doen om je trap toch die uitstraling te laten behouden, maar dat hij toch een stuk veiliger wordt met mijn tips. een open trap en de veiligheid, nieuwe treden die glad zijn, rommel laten slingeren op de trap, muurleuning voor extra steun, mobiel hekje plaatsen, geschilderde traptreden stroef maken.

Een open trap meer veiligheid geven

Kleine kinderen hebben de neiging om tussen de traptreden door te kruipen. De hoogte tussen de treden bij de Nederlandse trappen is zeker 14 tot 17 cm, hier kan een klein kindje tot 6 jaar gemakkelijk doorheen kruipen. Een gevaarlijke situatie die je op kan lossen door onder iedere traptrede een regel te monteren van plus minus 5cm. Deze kan je bekleden in de kleur van de trap, of schilderen in de kleur van de trap. Er zijn ook metalen beugels te koop die je aan de achterzijde van iedere trede aan de onderzijde kunt vast schroeven. De trap blijft dan open en je houd toch dat ruimtelijke effect, de trap is direct 100% veilig voor kleine kinderen. Een mooi voorbeeld zie je hiernaast hoe ze dat in Duitsland doen bij open trappen gemaakt door Treppenmeister.

Nieuwe gelakte treden kunnen glad zijn

Hiervoor kun je tegenwoordig ook kunststof maantjes kopen die te knippen zijn en goed plakken. Deze zijn ook praktisch makkelijk schoon te maken en geven geen allergien. Ook is het denkbaar dat je de trap voorziet van een antislip strip voor trappen. Er zijn 2 modellen leverbaar in een aantal kleuren. Er is een infreesstrip te koop die in een groefje in de traptrede wordt gekneld. Als je de trap laat maken door de trappenmaker dan kan deze dit groefje er direct voor je in maken. Als je het wil toepassen op de bestaande trap dan is het makkelijker en voordeliger in prijs om een zelfklevende plakstrip speciaal voor trappen toe te passen. Ook deze zijn leverbaar in diverse kleuren en verschillende diktes en prijzen en ook makkelijk aan te brengen door iedereen.

Rommel op je trap laten liggen

Oorzaak nummer 1 van ongevallen op de trap is dat deze vaak wordt gebruik als neerleg plaats van allerlei spullen, je wil niet steeds naar boven lopen om spullen naar de slapkamers te brengen, daarom verzamel je het op de trap, vergeet je het dan kan een paar schoenen, of een stapeltje wasgoed, of speelgoed van de kinderen voor een behoorlijke valpartij zorgen. Er is zelf een grappig boekje over geschreven dat heet "De troep onder aan de Trap" Heel herkenbaar, vermoedelijk gedreven door een haastig leven. Je kan dit eenvoudig oplossen om bij de trap zowel onder als boven een wasmand of een riete mand te plaatsen. Stort hier alle spullen in die naar boven of naar beneden moeten en hou je trap zo vrij van gevaar!

Muurleuning voor extra steun

Als je geen muurleuning hebt dan is dit toch wel echt het minimale wat je moet plaatsen om je trap veilig te maken. Er zijn tegenwoordig heel veel modellen trapleuningen leverbaar, zoals een moderne rvs trapleuningen of een kunststof buigbare trapleuningen om de leuning overal langs te laten lopen. Zeker als je al wat ouder bent en af en toe last hebt van duizeligheid dan is een ronde trapleuning het meest ideale, hieraan heb je een goede grip waardoor je je hand goed om de leuning kunt grijpen. Een diameter van 40mm is het best en wordt in Nederland ook standaard toegepast door de trappenmaker. Heb je minder kracht in je handen of de kinderen met kleine handen, dan is een 45mm of 50mm niet geschikt. Ook het monteren van de trapleuning moet goed gebeuren.Veel ongelukken vinden plaats door het ontbreken van de trapleuning of door een los hangende trapleuning. Is je muur slecht en gaan de steuntjes snel los zitten dan is het monteren van een smetplank absoluut noodzakelijk. Deze lijm je en schroef je eerst aan de muur en hierna kan je op deze smetplank de dragertjes monteren voor je trapleuning.

Mobiel hekje plaatsen

Heb je kleine kinderen dan zijn dit enorme handenbinders. Je kan nergens naartoe lopen en moet ze constant in de gaten houden. Als ze uit hun bed kunnen klimmen gaan ze voordat je het weet de trap af, ondernemend zoals kleintjes zijn. Je kan natuurlijk een vast hekje maken voor onder en boven aan het begin en het einde van de trap. Deze zijn in vele variaties prijzen en kwaliteiten te koop. Ook kun je kiezen voor een verplaatsbaar hekje dit is wel handig als je op een andere kamer aan het werk bent of in de tuin als het lekker weer is. Het hekje kan je voor een deur opening zetten, uiteraard ook voor de trap of wat dacht je van in de tuin? Je kan er zelfs een soort box van maken. Ook hierin zijn er veel verschillende kwaliteiten en prijzen leverbaar. Orienteer je goed hierin. Een groot voordeel van deze balustrade hekken is dat ze mobiel zijn en verplaatsbaar.

Geschilderde trap stroef maken

Als je de traptreden hebt geschilderd dan zijn je treden behoorlijk glad met belopen. Je kan de traptreden ook behandelen met een antislip laag die je op de traptrede aanbrengt, jammer genoeg slijt deze laag vrij snel van de trede. Ook is er een antislip verf te koop bij de betere verf speciaalzaak. In de verf wordt een soort kunststof korrel geroerd waardoor als je deze verf aan brengt er zeg maar een schuurpapier achtige laag ontstaat, die wel goed werkt maar niet echt plezierig aan voelt aan de blote voeten. De schuurlaag slijt met schoenen erg snel en is dus zeker niet geschikt voor alle situaties. Een goede antislip strip aanbrengen op je traptrede is nog steeds de beste oplossing, voor een veilige en stroefe traptrede.

Gast blog schrijver:

Marian van Ophemert van Woontips.

antisliprubbertape.com

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.