opc_loader

Menu

Aanmelden

Tips die je trap veilig houden

Als je het huis een opknap beurt geeft dan kan je tegenwoordig ook je trap geweldig opknappen met verschillende materialen.

Zoals een overzet renovatie trede, kunststof trapmaantjes, je trap helemaal wit schilderen en een witte antislip trap strip erop aanbrengen, een ouderwetse jaren 30 traploper aanbrengen en nog veel meer.

 Je kunt ook je trap helemaal open maken voor een mooi ruimtelijk effect. De balustrade wordt verwijderd, de stootborden uit de trap gehaald, eventueel een muurtje dat in de weg staat en de treden worden bijvoorbeeld bekleed met een vinyl laagje.

Een geweldig idee natuurlijk, maar hou wel rekening ermee dat je trap veilig blijft. Vinyl treden zijn prachtig, in plaats van die smerige vloerbedekking, het is praktischer met het schoonmaken en de poezenharen veroorzaken geen allergieën meer, dus al met al een perfecte oplossing.

Wat kan je nu doen om je die uitstraling te geven, maar dat de trap wel veilig blijft.

  • een open trap en de veiligheid 
  • nieuwe treden die glad zijn 
  • rommel laten slingeren op de trap 
  • muurleuning voor extra steun 
  • mobiel hekje plaatsen 
  • geschilderde traptreden stroef maken

Een open trap meer veiligheid geven

Kleine kinderen hebben de neiging om tussen de traptreden door te kruipen. De hoogte tussen de treden bij de Nederlandse trappen is zeker 14 tot 17 cm, hier kan een klein kindje tot 6 jaar gemakkelijk doorheen kruipen.

Een gevaarlijke situatie die je op kan lossen door onder iedere traptrede een houten regel te monteren van plus minus 5cm. Deze kan je bekleden in de kleur van de trap, of schilderen in de kleur van de trap.

Er zijn ook metalen beugels te koop die je aan de achterzijde van iedere trede aan de onderzijde kunt vast schroeven. De trap blijft dan open en je houdt toch dat ruimtelijke effect, de trap is direct 100% veilig voor kleine kinderen.

Een mooi voorbeeld zie je hieronder hoe ze dat in Duitsland doen bij open trappen gemaakt door deTreppenmeister.

Nieuwe gelakte treden kunnen glad zijn

Hiervoor kun je tegenwoordig ook kunststof maantjes kopen die te knippen zijn en goed te plakken. Deze zijn ook praktisch en makkelijk schoon te maken en geven geen allergieën.

Ook is het denkbaar dat je de trap voorziet van een antislip strip voor trappen. Er zijn 2 modellen leverbaar in een aantal kleuren. Er is een infreesstrip te koop die in een groefje in de traptrede wordt gekneld.

Als je de trap laat maken door de trappenmaker dan kan hij/zij dit groefje er direct voor je in maken. Als je het wil toepassen op de bestaande trap dan is het makkelijker en voordeliger in prijs om een zelfklevende plakstrip speciaal voor trappen toe te passen.

Ook deze zijn leverbaar in diverse kleuren en verschillende diktes en prijzen en ook makkelijk aan te brengen door iedereen.

Rommel op je trap laten liggen

Oorzaak nummer 1 van ongevallen op de trap is dat deze vaak wordt gebruik als neerleg plaats van allerlei spullen, je wil niet steeds naar boven lopen om spullen naar de slaapkamers te brengen, daarom verzamel je het op de trap, vergeet je het dan kan een paar schoenen, of een stapeltje wasgoed, of speelgoed van de kinderen voor een behoorlijke valpartij zorgen.

Er is zelfs een grappig boekje over geschreven dat heet "De troep onder aan de trap" Heel herkenbaar, vermoedelijk gedreven door een haastig leven.

Je kan dit eenvoudig oplossen om bij de trap zowel onder als boven een wasmand of een rieten mand te plaatsen. Stort hier alle spullen in die naar boven of naar beneden moeten en hou je trap zo vrij van gevaar!

Muurleuning voor extra steun

Als je geen muurleuning hebt, dan is dit toch wel echt het minimale wat je moet plaatsen om je trap veilig te maken.

Er zijn tegenwoordig heel veel modellen trapleuningen leverbaar, zoals een moderne rvs trapleuningen of een kunststof buigbare trapleuning om de leuning overal langs de muur te laten lopen.

Zeker als je al wat ouder bent en af en toe last hebt van duizeligheid dan is een ronde trapleuning het meest ideale, hieraan heb je een goede grip waardoor je je hand goed om de leuning kunt grijpen.

Een diameter van 40 mm is het beste maat en wordt in Nederland ook standaard toegepast door de trappenmaker. Heb je minder kracht in je handen of de kinderen met kleine handen, dan is een 45 mm of 50 mm niet zo geschikt. Voor kinderen is er tegenwoordig ook een kindertrapleuning te koop met een diameter van 32 mm. 

Ook het monteren van de trapleuning moet goed gebeuren. Veel ongelukken vinden plaats door het ontbreken van de trapleuning of door een los hangende trapleuning.

Is je muur slecht en gaan de steuntjes snel los zitten dan is het monteren van een houten smetplank absoluut noodzakelijk. Deze lijm en schroef je eerst aan de muur en hierna kan je op deze smetplank de dragertjes monteren voor je trapleuning.

Mobiel hekje plaatsen

Heb je kleine kinderen dan zijn dit enorme handenbinders. Je kan nergens naartoe lopen en moet ze constant in de gaten houden. Als ze uit hun bed kunnen klimmen gaan ze voordat je het weet de trap af, ondernemend zoals die kleintjes zijn.

Je kan natuurlijk ook een vast traphekje maken voor onder en boven aan het begin en het einde van de trap. Deze zijn in vele variaties prijzen en kwaliteiten te koop.

Ook kun je kiezen voor een verplaatsbaar hekje, dit is wel handig als je op een andere kamer aan het werk bent of in de tuin als het lekker weer is. Het hekje kan je voor een deur opening zetten, uiteraard ook voor de trap of wat dacht je van in de tuin?

Je kan er zelfs een soort box van maken. Ook hierin zijn er veel verschillende kwaliteiten en prijzen leverbaar. Oriënteer je goed hierin. Een groot voordeel van deze balustrade hekken is dat ze mobiel zijn en verplaatsbaar.

Geschilderde trap stroef maken

Als je de traptreden hebt geschilderd dan zijn je treden behoorlijk glad met belopen.

Je kan de traptreden ook behandelen met een antislip laag die je op de traptrede aanbrengt, jammer genoeg slijt deze laag wel vrij snel van de trede en geven ze matte vlekken op de trede wat rommelig oogt.

Ook is er een antislip trappen lak te koop bij de betere verf speciaalzaak. In de verf wordt een soort kunststof korrel geroerd waardoor als je deze verf aanbrengt er zeg maar een schuurpapier achtige laag ontstaat, die wel goed werkt, maar niet echt plezierig aan voelt aan de blote voeten.

De schuurlaag slijt met schoenen erg snel en is dus zeker niet geschikt voor alle woonsituaties. Een goede antislip trap strip aanbrengen op je traptrede is nog steeds de beste oplossing, voor een veilige en stroeve traptrede.

De antislip strip heeft namelijk een remmend effect door de opstaande kant van circa 2 mm. Met name met het naar beneden lopen geeft dit een goede grip.

Gast blog schrijver:

Marian van Ophemert van Woontips.

antisliprubbertape.com

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.