opc_loader

Menu

Aanmelden

Heb je net een nieuw huis, o wat ben je er blij mee, eindelijk dat huis wat je graag wilde. Hoe zal je het gaan inrichten? Je ziet het al helemaal in je hoofd, de keuken, de badkamer, de indeling in de kamers, alles krijgt een opknap beurt. Alleen de trap en de hal, daar ben je nog niet uit.

Herken je deze gedachte? Dat is niet zo gek want bij veel mensen die een nieuw huis betrekken is de trap vaak de stelpost. Meestal is er geen budget meer en moet de trap en het halletje even wachten. Dat wordt dan sparen en voorlopig het ermee doen.

Om je nu een beetje wegwijs te maken wat er allemaal mogelijk is om je trap een metamorfose te geven hierbij de meest toegepaste.

De muren en de vloer van de hal is vaak niet het probleem, deze kunnen worden voorzien van een behangetje of een laagje muurverf, op de vloer kan een laminaat dat lekker makkelijk is bij het schoonmaken. De trap voorzien van een bekleding is even wat anders.

Waarom schilder je de trap niet gewoon? Natuurlijk dat kan en dat is ook helemaal in, kijk maar eens op pinterest waar zó véél voorbeelden worden gegeven hoe je trap eruit kan zien na een schilder beurt. 

Wat is dan de belangrijkste reden waarom je de trap wil bekleden: de uitstraling van je trap.  

Hij moet mooi staan in je interieur, maar ook zorgt de bekleding van je trap ervoor dat er geen slijtage aan de traptreden ontstaat en een goede grip geeft bij het traplopen.

Welke soorten trap bekleding zijn er eigenlijk en wat zijn de voordelen en nadelen hiervan.

  • Traditionele vloerbedekking
  • Aanbrengen van trapmaantjes
  • De klassieke traploper
  • De traprenovatie overzet trede
  • Gelakte en geschilderde trap


Traditionele vloerbedekking als trapbekleding
Dit is wel de meest toegepaste manier om je trap een nieuwe en frisse look te geven. Heel veel trappen in Nederland zijn gemaakt van een goedkope houtsoort. Het materiaal is zacht en gevoelig voor slijten.

Daarom wordt vaak voor een vloerbedekking gekozen. Er zijn heel veel verschillende soorten vloerbedekking te koop en ook speciaal voor het bekleden van de trap, deze is extra sterk tegen het doorslijten.

Je kunt er ook voor kiezen om de trap zijkanten te voorzien van een vloerbedekking, zodat de trap mooi op gaat in de muurafwerking.

Je trap met een vloerbedekking bekleden is geen klusje wat je zelf kan doen. Dit moet je echt aan de woning stoffeerder overlaten, ze hebben het juiste gereedschap en veel ervaring hierin.

Aan de voorkant van de traptrede monteert de stoffeerder een halfronde lat zodat de vloerbedekking mooi rond loopt om de traptrede en de hoeken hierdoor niet knakken.

Heb je een open trap? Het bekleden hiervan is een stuk lastiger en daarom ook qua kosten duurder, bedenk ook dat je traptrede hierdoor een stuk dikker oogt dan bij een dichte trap.

Kies voor een sterke bedekking die goed te reinigen is, denk aan katten en honden haren, als je allergisch hiervoor bent, kies dan voor een harde toplaag en geen trapbedekking. 

Kies niet voor een laagpolige trapbekleding want die worden snel glad en geven onvoldoende antislip werking met het naar beneden lopen.

Resumerend:

Voordelen
Qua kleur mooi geheel
Geen contact geluiden
Oude trap weer als nieuw

Nadelen
Onderhoud gevoelig
Slijt plek ontstaat in loopdeel
Allergien mogelijk
Niet zelf te doen
Geen goede antislip 

Het aanbrengen van trapmaantjes
Je kent ze wel die halve maantjes die je als een setje van 15 stuks kan kopen in de bouwmarkt, iedereen verkoopt deze maantjes, in uiteenlopende kwaliteiten en prijsklassen.

Waarom zou je kiezen voor deze trapmaantjes? Natuurlijk zal dat te maken hebben met de prijs stelling want je kan deze voor een paar tientjes al kopen, ook het zelf aanbrengen is handig je hebt snel resultaat, even naar de bouwmarkt en het is in een weekeinde gedaan.

Als je trap geen zware schilderbeurt nodig heeft dan kan je volstaan met een deklaagje verf en dan de trapmaantjes hierover en klaar. Het is dus een snelle en makkelijke manier om je trap een nieuwe look te geven.

Bedenk wel dat het maantje in het midden van je traptrede zit, het loopdeel is meer naar de muur toe, waardoor de maantjes makkelijker aan de uiteinden door het belopen kan gaan krullen. 

Het is dus niet de meest ideale trap stoffering. Is het een tijdelijke oplossing voor de echte hal renovatie, dan kan het trapmaantje een prima tussenstap zijn.

Heb je ook een trap naar de zolder, waar de wasmachine staat, dan is voor deze trap het aanbrengen van een trap maantje een prima idee. Kies dan het iets duurdere sisal model, die lekker sterk en goed te reinigen is.

Resumerend:

Voordelen
Snel en makkelijk 
Niet erg duur
Loop geluiden weg
Veel verschillende kleuren

Nadelen
Loopdeel niet optimaal
Kanten kunnen krullen
Matige uitstraling

Je trap stofferen met dee klassieke traploper
Helemaal terug van weggeweest is de klassiek traploper die je vroeger overal zag in de herenhuizen in de grote steden. 
Een traploper als stoffering staat heel erg sjiek en is heel goed te combineren met verschillende stijlen zoals een Shabby Chic of een Vintage look.
De traploper zit exact in het midden van je trap en wordt vastgehouden met traproeden. Deze kun je in verschillende uitvoeringen kopen.

Als je een traploper als bekleding voor je trap wilt toepassen dan moet je dit ook door de woning stoffeerder laten doen, het is niet echt een klus voor de doe het zelver.
Je hebt speciaal gereedschap nodig hiervoor en de loper moet handmatig genaaid worden wat de woningstofeerder ter plaatse doet. Kijk maar even dit you tube filmpje. 
Denk je dit wel zelf te kunnen, dan kun je traploper op rol kopen in heel veel uitvoeringen. 

Resumerend:

Voordelen
Sterke kwaliteit bedekking
Geen contact geluiden
Veel verschillende kleuren
Goede antislip

Nadelen
Het is niet goedkoop
Niet zelf te doen
Trap moet zijn geschilderd

De traprenovatie overzet trede
Echt iets van de laatste 10 jaar is het ontstaan van de overzet traptrede als bekleding voor je trap, over je bestaande trede wordt een nieuwe overzet tredee geplaatst, zeg maar het treden over treden systeem.

Je begrijpt wel als je de trap meerdere keren hebt voorzien van een vloerbedekking dat hierdoor de kwaliteit van de trap minder wordt en hierdoor slijt.

Er komt dan een moment voor het plaatsen van een nieuwe trap, of kiezen om het volledig oude model trap opnieuw te bekleden met dit renovatie product.

In de begin was er het merk Portas met een overzet traptrede van een laminaat soort en in een paar decoren zoals eiken en beukenhout look, vervolgens zorgde de traprenovatie expert Upstairs voor de enorme groei in dit product. 

Inmiddels is de laminaat uitvoering aangevuld met een uitvoering van vinyl of een trapbekleding van pvc, voor een betere antislip en mindere contact geluiden bij het belopen, iets wat met traprenovatie wel plaatsvind. Er zijn er heel veel designs die niet van echt hout te onderscheiden zijn.

Resumerend:

Voordelen
Prachtige designs
Je trap weer als nieuw
Duurzaam 
De gehele trap bekleed

Nadelen
Is niet goedkoop
Contact geluiden
Niet geschikt voor huurhuis

Gelakte en geschilderde trap
Een trap opnieuw schilderen heeft niet veel te maken met het bekleden van je trap of je moet de verflaag als een bekleding zien.

Maar goed ik wil het toch benoemen, omdat het steeds vaker gedaan wordt als een tussenoplossing. Is je budget op bij de verhuizing en wil je sparen voor een traprenovatie, dan is het aanbrengen van een nieuwe verf slijtlaag een goede tussen oplossing.

De laatste jaren kiezen mensen steeds vaker voor een geschilderde of een gelakte trap. Een geschilderde trap ziet er mooi strak uit, is makkelijk schoon te maken en daarom heel praktisch.

De oudere trappen in je huis kun je een uitgebreide schilderbeurt geven of als hij al geverfd is voorzien van een nieuw deklaagje. 

Zeker als je een huurhuis hebt, dan is een dure investering van een traprenovatie als nieuwe bekleding voor je trap niet aan de orde. Veel woningbouw verenigingen of huisjes verhuurders vinden het niet goed als je in de trap gaat zagen of frezen etc.

Voor de groep mensen die een huurhuis hebben is de traphal een nieuwe look geven dus beperkt tot het schilderen van een nieuwe deklaag en voorzien van trapmaantjes, traploper. Deze kun je als je gaat verhuizen ook makkelijk weer verwijderen.

Resumerend:
Voordelen
Snel te doen
Veel verschillende kleuren
Makkelijk te reinigen
Snel een andere look geven

Nadelen
Slijten van de verflaag
Mindere antislip
Contact geluiden bij lopen


Je trapbekleden: welke kies je dan?
Je ziet voor iedere optie zijn er voordelen en nadelen te benoemen. Over het algemeen kun je zeggen, heb je een koophuis en is het budget op, spaar dan voor een mooie trap en kies niet voor een vloerbekleding voor je trap. 

Je kunt dan een volledig nieuwe trap laten plaatsen of je oude trap voorzien van een duurzame traprenovatie. Als tussenstap kun je de trap een uitgebreide schildersbeurt geven.

Heb je een huurhuis en het geluk dat er geen vloerbedekking op zit, schilder dan de trap in de kleur die goed past bij de stijl van je interieur, dit is mooi en geeft geen gedoe als je later gaat verhuizen, waarbij je vaak alles terug moet brengen in de oude staat.

Je kunt dan voor de veiligheid bij het traplopen kiezen voor een traploper, trapmaantjes of een goede antislip.

Blogschrijver:
Jeroen

www.antisliprubbertape.com

Mocht je overigens een vraag hebben hierover, ik beantwoord ze graag voor je. Je moet alleen even een account aanmaken ivm spam ;-)




 

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.