opc_loader

Wensenlijst

Aanmelden
Bezorgd in 1-3 dagen
Eerlijke verzendkosten
Betrouwbare verzending
90 dagen bedenktijd
2 jaar 100% garantie

10 tips voor een perfecte traprenovatie

10 tips voor een perfecte traprenovatie

10 Tips voor een perfecte traprenovatie

Als je net een nieuw huis hebt gekocht dan ben je natuurlijk fanatiek aan het klussen om het interieur die sfeer te gegeven die jij voor ogen hebt.

Maanden ben je bezig geweest om de droomkeuken uit te zoeken en welke kleuren het interieur moet krijgen.Je ziet wel de tv programma’s van Eigenhuis en tuin of RTL wonen. Leuke programma’s voor goede inspiratie, want kleur en stijl is iets heel persoonlijks en moet ook passen bij het huis.
Daarbij komt nog dat woonstijlen snel veranderen lees mijn vorig artikel over de woontrends van 2017 waarbij de kleuren ook meer klassiek worden.

Al met al sta je dan voor een grote uitdaging. Een absolute sluitpost in het interieur is wel de trap, terwijl je deze vaak met weinig middelen weer prachtig kan maken.

Je leest er veel over. Het opknappen van je trap kan je tegenwoordig heel goed doen met de traprenovatie systemen die er te koop zijn. Het principe hiervan is dat je een nieuwe trede (overzet trede) over de bestaande heen plaatst en verlijmd. Je hebt materialen in laminaat vinyl, laminaat hpl en echt hout dat je dan kan kleuren en lakken of kleuren en oliën.
Er zijn verschrikkelijk mooie decoren die niet van echt hout te onderscheiden zijn. De trend op dit moment is een beton look.
Met dit soort traprenovatie systemen maak je de trap natuurlijk weer als nieuw, er hangt echter wel een kosten plaatje aan, want een goed merk traprenovatie kost voor een standaard trap al snel zo’n €3.500. Meestal is dit budget er niet meer aan het einde van de verbouwing. Het zit altijd tegen ook qua kosten. De trap is dan meestal de sluitpost.

Daarom zal ik je een 10 tal tips te geven zodat je de trap toch mooi en veilig kan maken zonder hoge kosten.

TIP 1 Heb je vloerbedekking die er niet meer uit ziet?

Schoonmaken is dan meestal geen optie. Je moet de vloerbedekking er af halen. Je kunt dan kiezen om de trap te schuren en kaal te maken. Dit kost niet veel geld een goede verfschraper een schuurmachine en veel geduld. Als je de trap helemaal schoon hebt kun je het alvast een dunne grondlaag verf geven dan is het in ieder geval weer netjes en makkelijk schoon te houden. Plak er desnoods onze antislip op voor als de treden te glad zijn.

TIP 2 Zitten er treden bij die een beetje kraken?

Als je de trap schoon hebt gemaakt hem goed te controleren op krakende treden, zitten die ertussen plaats dan één of 2 kraakbussen op de traptrede. Hiermee zet je de trede weer goed onder spanning. Deze trapschroeven werken namelijk niet door het aantrekken van de traptrede maar het uitdrukken van de traptrede waardoor de ruimte tussen de traptrede wordt opgevuld.

TIP 3 Ga je de trap toch een schilderbeurt geven kit de kieren in de trapnesten zorgvuldig?

Kijk dan zeer goed naar kieren in de traptreden en dan met name daar waar de trede in de zijkanten (trapboom en trapspil) zit. Als die er zijn, kras ze met een spijker of een scherp mes goed uit en stofzuig zoveel mogelijk alle rotzooi, schuursel en stof met de stofzuiger eruit. Sluit deze kieren hierna goed af met een flexibele kit zodat er geen rommel meer in kan komen. Bij het schilderen van je trap gaat anders deze rommel hard worden en kraak geluid geven bij het belopen. 

TIP 4 Ga je de trap toch voorzien van vloerbedekking of sisalproducten? 

Voerbedekking of een traploper van sisal is een prima alternatief, het materiaal is super ster, makkelijk schoon te maken en niet te duur in de aanschaf. Maar ook dan vooraf goed controleren op kieren en kraakgeluiden en plaats indien nodig direct de kraakbussen voor de traptreden voordat je vloerbedekking laat aanbrengen en schroef daar waar nodig aan de achterzijde de stootborden goed vast.

TIP 5 Zit er geen trapleuning meer aan de muur?

Zoek dan een voordelige ronde trapleuning die de juiste kromming heeft. Je ziet wel eens rechte leuningen gemonteerd, maar dit hoort eigenlijk niet. De trapleuning moet de vorm en bocht volgen van de trapboom, dit is de plank die aan de muur zit en waar de treden in vast zijn gezet. Hierdoor is de afstand tussen de trede en de leuning overal gelijk en in de hoeken loopt de trapleuning op dezelfde hoogte door, wel zo mooi als je veel geld uit geeft voor een trapleuning. Je kunt hiervoor terecht bij Stair care of de timmerwinkel, of de plaatselijke trappenmaker. Zij leveren leuningen die gebogen zijn en leverbaar in verschillende houtsoorten en profielen.

TIP 6 Ga je toch voor een traprenovatie?

Hou dan de kwaliteit in de gaten. Er zijn veel verschillen hierin, ben je zelf handig voor nog geen €1.500,- heb je een compleet DHZ-pakket. Wil je het toch liever laten doen kijk dan even bijvoorbeeld bij Upstairs of een traprenovatiespecialist bij jou in de buurt. Zij komen langs, meten de maten en maken een vrijblijvende offerte. Hou er wel rekening mee dat je dan tussen €3.500,- en €4.500,- euro aan kosten kwijt bent, maar dan heb je ook wat en heb je heel lang plezier van je trap.

TIP 7 Kies je voor traprenovatie koop dan 1 losse trede extra erbij!

 De decoren blijven namelijk niet altijd lang in het assortiment. Mocht er een keertje een ongelukje gebeuren en er valt iets zwaars op dan heb je altijd een reserve trede, bij badkamer en vloertegeltjes doe je dat ook dat is wel zo handig.

TIP 8 Zijn je traptreden te glad geworden door schilderen of renoveren? 

Als je de trap hebt geschilderd of voorzien hebt van een overzet trede en je vindt de treden te glad? Dan is er ook nog de optie om een supersterke plakstrip toe te passen, die zijn in verschillende kleuren leverbaar. Je kan ook kiezen voor trapmaantjes, je kent ze wel ze zijn er in vele kleuren en kwaliteiten, verdiep je hierin want die supergoedkope daar heb je niet lang plezier van ze worden snel smerig gaan pluizen en krullen, de betere kwaliteiten hebben dit veel minder.

TIP 9 Wil je de trap gaan schilderen maar weet je niet goed welke kleuren?

Als je de trap gaat schilderen dan zijn er veel opties qua kleur en combinaties van kleuren. Wil je de stootborden bijvoorbeeld een RVS-look geven? Je zou ze kunnen bekleden met plakplastic dat je in veel decoren kunt kopen. Je kan ook stroken 8mm mdf laten zagen bij de bouwmarkt en die bekleden en dan voor het bestaande stootbord plakken. Kijk op pinterest voor leuke ideeën en tips. Koop speciale traplak voor een laatste extra laag tegen het slijten.

TIP 10 Een aantal treden verlichten voor de veiligheid.

Er zijn tegenwoordig handige strips voor het verlichten van bijvoorbeeld de eerste en de laatste trede voor als het erg donker in de hal is. Deze zaag je op de goede lengte en verlijm je. De strip heeft geen stroom nodig want het is luminicerend zeg maar glow in the dark je ziet het tegenwoordig ook veel in theaters en op van die grote ferry boten. De strip laad bij door daglicht en verliest langzaam zn kracht in de nacht om vervolgen weer op te laden. Echt super handig voor donkere trapgaten.

Veel gelezen artikelen:

led verlichting voor je trap zonder hak en breekwerk
Traplicht van led voor een veiligere trap
Je trap schoonmaken is niet moeilijk

Blog Schrijver 
Dennis vd Burg

www.antisliprubbertape.com

Blog aangepast:

16 mei 2018

2 februari 2022


 

Terug

28-04-2017 om 09:38:32 door jeroen

goeie tips dennis!

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.