opc_loader

Wensenlijst

Loszittende traptreden repareren en je trap veilig maken!

Loszittende traptreden weer goed vastzetten hoe doe je dat?

Als je een oude trap hebt en de trap maakt veel kraak geluid dan kun je er zeker van zijn dat de traptreden los zijn gaan zitten. Speling tussen trapwang en muur.

Losse trapreden worden meestal veroorzaakt doordat het hout is gekrompen of dat muren iets zijn verzakt. Heb je bijvoorbeeld een houten vloer dan kan dat heel goed de oorzaak zijn waardoor de traptreden iets wat los zijn gaan zitten.

Trappen worden eerst volledig in elkaar gespijkerd en daarna door de trappensteller in het trapgat geplaatst. Door het krimpen van het hout kan het zijn dat de spijkers los zijn gaan zitten en hierdoor kraak geluiden worden veroorzaakt.

Wil je dit probleem verhelpen dan zijn er een aantal zaken die je eerst moet controleren.

  • staat de trap nog strak tegen de muur aan.
  • staat de lange paal nog waterpas en zit deze bovenaan de vloer goed gemonteerd.
  • zit er speling in de traptreden.
  • zit er speling in de stootborden.

De trap zit met een aantal bouten aan de muur gemonteerd. Er zit meestal een rubber ring tussen de trap en de muur, om contact geluiten te voorkomen. Het kan zijn dat deze ringen zijn vergaan of hard geworden zijn. Hierdoor komt de trap los te staan van de muur waardoor de trap iets, zeg maar onderuit kan zakken. Controleer dit goed, is dit het geval probeer dan op de plaatsen waar de bouten zitten rubber stroken van celrubber band tussen de muur en de trap te schuiven en dan de bouten weer goed aan te draaien.

Als je dit gedaan hebt controleer dan de trede zorgvuldig. Zit er lichte speling in de trede en de stootborden van de trap schroef

Speling tussen de traptrede en de spil

dan met een aantal schroeven vanaf de bovenkant van de trede de treden stevig vast aan het stootbord. Is er een grote speling dan is het beter om een opspanbus speciaal voor trappen toe te passen. Deze moeten vanaf de bovenkant in de trede worden geschroefd. Hierdoor zet je de treden opnieuw onder druk door de stootborden iets op te duwen.

Heb je op deze manier de trap helemaal nagelopen, dan kun je vervolgen de trap schilderen of opnieuw bekleden met een vloerbedekking.

Als je kiest voor het schilderen van de trap, dan is er een zelfklevende antislip trap strip die speciaal is ontwikkeld voor traptreden. De strip is vrij breedt waardoor het probleemloos de schroefgaatjes of de opspanbus gaten netjes afdekt. Kijk hier maar even hoe dit eruit ziet

Zo krijg je weer een mooie veilige niet krakende trap.

aangepast op 22 januari 2016

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.