opc_loader

Wensenlijst

Bezorgd in 1-3 dagen
Gratis verzending
Gratis retournering
90 dagen bedenktijd
2 jaar 100% garantie

Loszittende traptreden repareren hoe? (UPDATE2022)

Loszittende traptreden repareren hoe? (UPDATE2022)

Kraakt je trap door loszittende traptreden lees hier hoe je dat verhelpt

Als je een oude trap hebt en de trap maakt veel kraak geluid dan kun je er zeker van zijn dat de traptreden los zijn gaan zitten. Er kunnen verschillende oorzaken hiervoor zijn, Ik zal je vertellen wat de meest voorkomende oorzaken zijn.

Allereerst inspecteer eens goed je trap, zit er ruimte tussen de muur en de trap of staan de zijkanten open zoals op onderstaande foto dan is je trap iets gezakt of verschoven.

Speling tussen trapwang en muur.

Losse trapreden worden meestal veroorzaakt doordat het hout is gekrompen of dat muren iets zijn verzakt. Heb je bijvoorbeeld een houten vloer dan kan dat heel goed de oorzaak zijn waardoor de traptreden iets wat los zijn gaan zitten.

Trappen worden eerst volledig in elkaar gespijkerd en daarna door de trappensteller in het trapgat geplaatst. Door het krimpen van het hout kan het zijn dat de spijkers iets los zijn gaan zitten en hierdoor kraak geluiden worden veroorzaakt.

Wil je dit probleem verhelpen dan zijn er een aantal zaken die je eerst moet controleren.

  • staat de trap nog strak tegen de muur aan.
  • staat de lange paal nog waterpas en zit deze bovenaan de vloer goed gemonteerd.
  • zit er speling in de traptreden.
  • zit er speling in de stootborden.

De trap zit met een aantal bouten aan de muur gemonteerd. Er zit meestal een rubber ring tussen de trap en de muur, om contact geluiden te voorkomen. Het kan zijn dat deze ringen zijn vergaan of hard geworden zijn. Hierdoor komt de trap los te staan van de muur waardoor de trap iets, zeg maar onderuit kan zakken.

Controleer dit goed, is dit het geval probeer dan op de plaatsen waar de bouten zitten rubber stroken van celrubber band tussen de muur en de trap te schuiven en dan de bouten weer goed aan te draaien.

Als je dit gedaan hebt controleer dan de trede zorgvuldig. Zit er lichte speling in de trede en de stootborden van de trap zoals op onderstaande foto dan is er veel krimp in het materiaal geweest en dit veroorzaakt beweging wat weer kraak geluiden geeft.

Speling tussen de traptrede en de spil

Schroef dan met een aantal schroeven vanaf de bovenkant van de trede de treden stevig vast aan het stootbord. Is er een grote speling dan is het beter om een opspanbus speciaal voor trappen toe te passen. Deze moeten vanaf de bovenkant in de trede worden geschroefd. Hierdoor zet je de treden als het ware opnieuw onder druk door de stootborden iets op te duwen. Kijk hier hoe je dat kunt doen, volgens zeggen een heel goed resultaat en echt handig hoef je hiervoor niet te zijn. Direct naar het youtube filmje gaan.

Heb je op deze manier de trap helemaal nagelopen, dan kun je vervolgens de trap gaan schilderen lees ook nog even de blog over hoe je de trap schilderen moet, met allemaal handige tips zoals voor het schilderen eerst alle kieren goed schoonmaken en afkitten. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de trap opnieuw te bekleden met een vloerbedekking.

Als je kiest voor het schilderen van de trap, dan is er een zelfklevende antislip trap strip die speciaal is ontwikkeld voor traptreden. De strip is vrij breedt waardoor het probleemloos de schroefgaatjes of de opspanbus gaten netjes afdekt. Wil je weten hoe de kleur is en de kwaliteit, vraag dan een gratis kleuren kaart aan met de 10 kleuren voorbeelden.

Zo krijg je weer een mooie veilige niet krakende trap.

aangepast op 26mei 2022

Dennis van de Burg

www.antisliprubbertape.com

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.