opc_loader

Wensenlijst

Bezorgd in 1-3 dagen
Eerlijke verzendkosten
Betrouwbare verzending
90 dagen bedenktijd
2 jaar 100% garantie

Laat kinderen veilig traplopen met deze 3 tips! (Update 2022)

Laat kinderen veilig traplopen met deze 3 tips! (Update 2022)

Veel ongelukken op de trap vinden plaats bij jonge kinderen. Er zijn maar liefst 25.000 valpartijen per jaar waarvan ruim 3.000 bij jonge kinderen. En jammer genoeg ook met ernstige gevolgen. Voorkomen is niet zo moeilijk als je zorgt voor een paar voorzieningen aan je trap. Lees hier de 3 gouden tips.

 

Een val van de trap veroorzaakt vaak een ernstig ongeval met botbreuken en een hersenschudding en soms, met een ernstige afloop.

Het zijn met name kleine kinderen tussen de 1 en de 2 jaar die de meeste risico lopen om van de trap te vallen. Ze zijn onervaren en zien geen gevaar met alle gevolgen van dien.

Uit onderzoek is gebleken dat veel ongevallen hadden kunnen worden voorkomen als de veiligheid van de trap goed onder de loep was genomen. Zorg daarom dat je de trap voorziet van een goede antislip laag.

Maar ook voor traphekjes onderaan en bovenaan de trap. Uit recent onderzoek is gebleken dat 20% van de huishoudens de trap onvoldoende hebben beveiligd.

Je moet dan denken aan het ontbreken van degelijke muurleuningen, of als er geen vloerbedekking op de trap zit een onvoldoende antislip voor op de traptrede. Of wat dacht je van geen traphekje zowel onder als boven aan de trap aanwezig om de trap veilig af te sluiten?

Een kindje moet natuurlijk leren traplopen, maar verstandiger is het om dit te doen onder het toeziend oog van een van de ouders. Leer je kindje dan ook trap te lopen aan de kant waar de traptreden het diepst zijn. Vaak is dit aan de muurzijde.

Ga je je kindje leren traplopen zorg dan dat je achter je kindje loopt als je naar boven gaat. Ga je naar beneden ga dan achterwaarts voor hem uit, en laat hem zittend trede voor trede naar beneden gaan.

Is je kindje groot genoeg dat hij/zij bij de trapleuning kan, leer dan direct dat je kindje de trapleuning moet gebruiken.

1) Er zijn tegenwoordig kinder trapleuningen te koop die je onder je bestaande leuning kan monteren. Heb je nog zo'n ouderwetse touwleuning hangen haal die dan weg en vervang hem voor een deugdelijke stevig gemonteerde ronde trapleuning.

Kies een trapleuning die in de bocht meeloopt van de trapboom zodat de leuning overal op de goede hoogte zit. Zorg ook dat de diameter van de trapleuning niet groter is dan 40mm. Hierdoor wordt het traplopen voor je kindje een stuk veiliger.

2) Zijn je traptreden geschilderd en een beetje glad breng dan een rubberen antislip strip aan. Deze zijn te koop in 2 uitvoeringen en verschillende kleuren.

Bij één model moet je een groefje in de traptrede hebben, bij het andere model plak je deze eenvoudig op de trede. Deze antislip strip is namelijk voorzien van een plaklaag aan de achterzijde. Wil je weten hoe dit eruit ziet vraag dan even een gratis kleurenkaartje aan met mooie kleuren. 

Je knipt de strip eenvoudig op de juiste lengte en plakt de strip op iedere traptrede. Als je kindje met sokjes op de trap loopt heb je toch een perfecte antislip. Doordat deze strip vrij breedt is heb je een zeer goede grip. 

Heb je trapmaantjes die versleten zijn, zorg dan dat je deze vervangt of goed vastplakt met een dubbelzijdige tape. Zodat struikelen hierover niet kan plaatsvinden.

Er zijn ook kunststof matjes/maantjes te koop die een extra stroeve ondergrond hebben waardoor de veiligheid nog meer wordt verbeterd.

3) Wil je de trap van onder tot boven veilig hebben dan is het verstandig om een traphekje te plaatsen. Ga je deze aanschaffen let dan op de volgende punten. 

Hoogte van het hekje moet minstens 75 cm zijn, opgemeten vanaf de vloer tot de horizontale regel. Vrije opening aan de onderkant mag niet meer bedragen dan 6,5 cm.

Het traphekje moet voorzien zijn van verticale spijlen met een tussenruimte van maximaal 6,5cm. Het hekje moet deugdelijk vergrendeld kunnen worden, dat als je kindje er aan gaat hangen of er overheen wil klimmen, deze vergrendeling niet los schiet.

Ook veel gelezen.

Een veilige trap maken voor de kinderen (Update 2021)

aangepast op 11 juli 2016

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.