opc_loader

Wensenlijst

Bezorgd in 1-3 dagen
Eerlijke verzendkosten
Betrouwbare verzending
90 dagen bedenktijd
2 jaar 100% garantie

Vlizotrap kopen let dan extra op de veiligheid

Vlizotrap kopen let dan extra op de veiligheid

Je kent ze misschien wel die; uitschuif laddertjes naar de zolder verdieping. Veel huizen in Nederland hebben een zolder verdieping, deze wordt vaak gebruikt voor opslag van huisraad.

De zolder gebruik je dan niet zo vaak. Een uitschuif en inklap ladder is dan ideaal en deze zijn ook niet zo duur in aanschaf. Wil je de zolder omtoveren tot een kinderkamer, let dan goed op de veiligheid de sterkte en diepte van de vlizo traptreden.

(LEUK WEETJE)

Een vlizotrap (oorspronkelijk vliezotrap) of vlieringtrap, ook wel afgekort als Vlizo, is een uitschuifbare of opvouwbare trap die in veel woningen die na de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd naar de vliering of de zolder leidt. Vandaar de naam vlizotrap (een lettergreep woord dat duidt op de vliering/zolder-trap). Wikipedia

Je ziet de laatste jaren steeds vaker dat de zolder wordt opgeknapt voor een extra kinderkamer, meestal is dit een goede investering wat je maakt hierdoor de woon/leefruimte groter. 

Jammer genoeg zit je wel met de trap naar de zolder. De uitschuif vlizotrap is lastig te belopen en staat uitgeklapt ook vaak midden in de hal en dus behoorlijk in de weg.

Wil je dit anders dan wordt de verbouwing vaak erg duur, je moet dan rekening houden dat het trappengat verplaatst moet worden en soms ook een paar muurtjes op de eerste verdieping.

detail van de betere vlizo trap

Zolder voor kinderkamer

De laatste jaren wordt de zolder steeds meer omgebouwd tot een extra kinderkamer. Dit is dan altijd een grote verbouwing. Er moet een dakkapel worden geplaatst om voldoende daglicht inval te krijgen.

De isolatie aan het dak moet worden verbeterd, verwarming moet geplaatst worden en zo zijn nog een paar zaken die de zolder omtoveren tot een prachtige kinderkamer.

De vlizotrap naar de zolder moet dan ook worden vervangen en dit is een groot probleem. Daar waar de vlizotrap nu staat, kan meestal geen standaard woning trap worden geplaatst.

Ingrijpende verbouwingen zijn dan nodig om dit te maken, zoals muurtjes verplaatsen, slaapkamers op de 1e verdieping anders indelen, het trappengat dat verplaatst moet worden, de cv-installatie die 9 van de 10 keer in de weg zit.

Al met al een ingrijpende verbouwing die veel geld kost. Voordeel is dan wel, dat je hiervoor een mooie extra kamer erbij krijgt en niet onbelangrijk dat ook waarde vermeerderend is voor je koophuis.

Wil je toch niet zo'n ingrijpende verbouwing, dan is een tuimeldakraam voor voldoende dag licht een voordeligere oplossing en wordt er gekozen om de 1e verdieping zoveel mogelijk in takt te laten.

Je maakt de vlizotrap dan veiliger met een leuning hekwerk aan een zijkant en een antislip trap strip voor op de trap treden, of je vervangt hem door een beter en sterker model.

Met een rol van 5 meter heb je voldoende om de vlizotrap te voorzien van een goede antislip. Groot voordeel van de strip is dat er antislip groefjes in zitten en het niet scherp aanvoelt aan je blote voeten. (zoals hieronder)

Inklap modellen zijn veiliger

Van de oudere vlizo trappen zijn de treden niet diep zeg maar circa [6a7 cm] en als je 1 keer per jaar de kerstversiering van zolder haalt

is dit een prima trap. Als je de zolder echter gaat inrichten als een volwaardige kinderkamer bekijk dan hier het assortiment antislipstrips zodat je de nieuwe trap optimaal veilig maakt.

Er zijn tegenwoordig vlizo trappen die inklapbaar zijn en die een breedte hebben van 70 cm met en een trede diepte van 12 cm. Hier kan je ook stalen leuningbeugels aan monteren, die je dan als een extra steun kunt gebruiken.

Rubber strippen op iedere trap trede maakt dan je trap een stuk veiliger. De inklapbare modellen zijn wel prijziger maar zeker een stuk veiliger. 

Molenaars trap als beste oplossing!

Als je voldoende ruimte hebt op de overloop om een vaste molenaars trap te plaatsen dan is dit een nog betere oplossing voor een veilige trap naar de zolder. (zie voorbeeld gemaakt door de trappenmaker)

De treden zijn zo gemaakt dat je ook voorwaarts de trap kunt aflopen. Iedere traptrede heeft een uitsparing waardoor je meer ruimte krijgt om je voet goed te kunnen plaatsen op de volgende trap tree.

Ik zag deze afbeelding op pinterest, een mooie oplossing naar de zolder en toch een vaste trap. De trap heeft een hele korte uitslag zeg maar de diepte (lengte voorkant trap naar de muur) en ook een slimme oplossing voor opslag onder de trap.

Wil je meer van dit soort trapoplossingen bekijken bezoek dan deze Pinterest pagina.

De trappen zijn te koop met een balustrade aan 1 kant en de treden kan je eenvoudig voorzien van een antislip trap strip die plakbaar is, voor een optimale veiligheid.

Blogschrijver: Jeroen Hooijmans

www.antisliprubbertape.com

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.