opc_loader

Wensenlijst

Maak je trap een stuk veiliger

Geef je trap meer veiligheid!

In Nederland zijn de vooroorlogse woningbouw trappen vaak heel erg stijl en krap gemaakt en hebben daardoor zeer smalle overzet trede maak je trede breder

traptreden. Aan veiligheid werd helemaal niet gedacht door de architect. Er moest een trap naar de verdieping worden geplaatst. Dat was het enige wat telde. Deze trappen veroorzaken ieder jaar veel valpartijen met ernstige blessures. De trap staat meestal volledig ingebouwd tussen muren waardoor het vervangen van de onveilige trap meestal geen optie is. Wat doe je dan om je trap een stuk veiliger te maken?

Soms is het technisch mogelijk om de treden iets dieper te maken door een overzet trede over de bestaande traptrede heen te plaatsen. Echter bij lang niet alle model trappen is dit mogenlijk. Van belang is het als je nu zo'n struikel trap in je huis hebt dat je er in ieder geval voor zorgt dat aan de muurzijde een leuning gemonteerd zit.

Het beste hiervoor kun je kiezen voor een ronde leuning met een diameter van 40 mm. Zorg dat de leuning goed vast gemonteerd zit aan de muur. Heeft je huis dunne of zwakke muren, plaats dan eerst een smetplank aan de muur en lijm en schroef deze plank stevig vast. Op deze plank kun je dan de trapleuning met behulp van steuntjes goed vastzetten.

Daarnaast kun je om de trap treden qua uitglijden met de voeten (als je op sokken loopt is dit helemaal gevaarlijk) stroever te maken de traptreden voorzien van een antislip strook. Hier heb je verschillende mogelijkheden in. Alle modellen zijn op het internet te koop bij verschillende aanbieders.

  • antislip infrees trip rubber
  • antislip plakstrip rubber
  • aluminium strip infrees
  • hoekstrip schroefbaar
  • trapmaantjes

Antislip trap infrees strip

Hiervoor moet iedere traptrede worden voorzien van een groefje van circa 8mm breedt en 10mm diep. Als je besluit om hiervoor te infrees strip

kiezen dan moet je bedenken dat dit wel een zeer goede oplossing is, echter mocht je dit moeten laten doen door een klusbedrijf of een timmerman dan kost dit je snel tussen de €150 en €200.

Besluit je om de infrees strip toe te passen laat dan eerst dit groefje maken en ga daarna pas de trap schilderen. Er zijn verschillende kwaliteiten te koop. Sommige goedkopere modellen verkleuren en verharden snel, waardoor ze een kortere levensduur hebben. Over het algemeen kan je dit zien aan de glans van de strippen en de stugheid van het materiaal. De strip is leverbaar in verschillende kleuren en te koop in lengtes vanaf 1 meter tot rollen van 25 meter.

Antislip rubber plakstrip

Er zijn hierin ook verschillende kwaliteiten op de markt. Je kunt plaktape van b.v. 3M kopen of plaktape van Ikea. Dit zijn prima

oplossingen, maar niet heel erg duurzaam. De antislip tape wordt snel vies en krult makkelijk als de ondergrond niet zeer goed is ontvet bij het vastplakken. Daarnaast voelt het erg scherp aan de voeten en de haren van huisdieren blijven er hinderlijk achter plakken en zijn moeilijk te verwijderen.

Er zijn tegenwoordig ook de antislip rubber strip tape die beduidend duurzamer is en speciaal ontwikkeld is voor toepassing op traptreden. Het product is relatief nieuw en daarom nog niet zo bekend. De antislip rubber strip tape is gemaakt van een speciale kunststof pvc rubber, die 2 mm dik is en 28mm breedt hierdoor is de strip super sterk en slijt de traptrede niet snel kaal, ook is de antislip rubber strip tape makkelijk schoon te maken. De strip heeft een zeer lange levensduur. Jammer is wel dat de strip alleen geschikt is voor binnen toepassing. Ook deze strip is leverbaar in verschillende Ral kleuren echt handig als je de trap in dezelfde kleur wilt schilderen als de strip. De antislipstrip is ook leverbaar in de veel toegepaste witte kleur Ral kleur 9003.

Aluminium strip infrees

Deze strippen worden meestal door de trappenmaker direct in de traptreden gezaagd. de strip is circa 5 mm breed en zit 15mm in de traptrede. Meestal worden er twee van deze strippen geplaatst. Het is een moderne manier van antislip voor de traptreden. Je ziet dit bij de modernere trappen waarbij de natuurlijke hout tinten zoals beuken en eikenhout worden toegepast. Voor een oude vooroorlogse woningbouw trap is het niet de beste oplossing.

Hoekstrippen schroefbaar

Vindt je de uitstraling niet zo belangrijk en wil je een snelle en praktische oplossing dan zijn er verschillende soorten aluminium

antislip hoekprofielen te koop. Deze kun je als je een beetje handig bent eenvoudig zelf schroeven op iedere traptrede. Loop je veel met je schoenen de trap op en af en heb je vaak natte schoenen, dan is dit echt de beste oplossing om niet uit te glijden op de traptrede. De aluminium strippen zijn in verschillende modellen te koop, met een gele singnalering of met een rubber strook in het profiel verwerkt, of gewoon met antislip groefjes aan de bovenkant. Bij de betere bouwmarkten zijn de strips te koop in  lengtes van 1 en 2 meter.

Trapmaantjes

Deze zijn er in vele soorten, maten en prijzen. De stoffen trapmaantjes zijn makkelijk te plaatsen met de dubbelzijdige tape. Echt

praktisch zijn ze niet. Ze worden snel vies en de goedkopere kwaliteiten hebben de eigenschap om te krullen, waardoor de trap alsnog gevaarlijk wordt. De trapmaantjes zijn ook leverbaar in een kunststof uitvoering en in verschillende kleuren leverbaar. Er zijn er zelfs die transparant zijn en gemaakt zijn van een speciale antislip kunststof. Deze maantjes kun je eenvoudig in de gewenste maat knippen en met dubbelzijdige stikkers plakken op de gelakte treden.

Blog schrijver:
Edwin de Clerk

 

www.antisliprubbertape.com

aangepast op 20 januari 2016

aangepast op 11 januari 2018

Terug