opc_loader

Wensenlijst

Trapverlichting voor een veiligere trap

Trapverlichting voor een veiligere trap

Als je bezig bent je trap op te knappen dan is er tegenwoordig heel veel te koop om je trap te verlichten. Veel huizen hebben de toilet beneden en dan is het in de nacht best gevaarlijk om naar beneden te gaan. Je wilt eigenlijk geen groot licht aan doen dus dan

is het handig om LED traplicht aan te brengen. Als je toch bezig bent met opknappen en je wilt je trap een stuk veiliger maken dan zou ik zeker onderzoek naar doen wat hier mogelijk is. Er zijn verschillende manieren om verlichting op je trap aan te brengen.

Verlichting voor onder iedere traptrede

Je kunt kiezen voor een trapverlichting in je traptreden. Iedere trede wordt dan verlicht met een led strip die onder de trede wordt geplaatst. Ga je de traptrede alleen schilderen en niet bekleden, dan kun je ook kiezen voor een aluminium strip boven op de traptrede. Dit is een U-vormig aluminium profiel die je in een groefje lijmt aan de bovenkant van de traptrede. Een wit (opaal) of transparant PVC kapje dekt deze strip mooi strak af. De LED-strip die in het profiel wordt geplakt geeft een fraai egaal licht. Bij Stair Care verkopen ze deze strippen compleet en in losse onderdelen. 

Verlichten met luminicerende strippen op de traptrede

Jammer genoeg moet het LED licht een stroom voeding hebben waardoor je meestal wel een stroom draad moet trekken, en dus een groefje in de muur frezen zodat je de draden mooi kunt wegwerken.
Je kunt ook kiezen voor geluminiceerde strippen, ook wel “glow in the dark” strippen genoemd. Deze aluminium strippen zijn speciaal ontwikkeld voor trappen. De strippen lichten in het donker op en geven voldoende licht voor de komende 8 uur. Bijvoorbeeld toe te passen bij de eerste en laatste traptrede. Een groot voordeel is dat je hiervoor geen stroompunt nodig hebt, alleen voldoende kunst en/of daglicht.

LED blokjes voor aan de trap wang of muurkant

Er zijn ook LED blokjes, zeg maar een soort kastje, die je aan de muur monteerd en die met een LED lampje licht geven aan de zijkant van de trap waardoor je de treden in de nacht beter ziet. Het LED lichtje gaat branden door een sensor en werkt op batterijen

.

Trapleuning verlichten

Je kunt er ook voor kiezen om aan de trapleuning of de smetplank aan de achterzijde een LED-strook te monteren waardoor de gehele leuning wordt verlicht.
Zo zie je er zijn hierin veel opties en ook in verschillende prijsgroepen. Bedenk dat LED licht gevoelig is voor piekstromen waardoor de meeste LED-verlichting niet de beloofde branduren geeft. Verdiep je hier voldoende in.

Heb je de trap helemaal klaar en wil je ook je traptreden nog een veiligheids strip geven? Dan zijn er 2 opties, je kunt kiezen voor een infrees strip of een antislip plakstrip voor trappen. Als je de trap opnieuw gaat schilderen en je kiest voor de frees strip, frees dan

eerst het groefje. Ga je de antisliprubber tape toepassen, laat de verf dan goed doordrogen (minimaal 5 dagen bij alkyd verf) en ontvet de trede goed met een alcohol alvorens je dit gaat aanbrengen.

Blog Schrijver 
Dennis vd Burg

www.antisliprubbertape.com

Terug