opc_loader

Wensenlijst

Trap schilderen en opknappen als een echte pro

Trap schilderen en opknappen als een echte Pro!

Traditioneel word er in een woonhuis vaak een houten trap geplaatst, deze werd dan bekleed met een zachte vloerbedekking, of met stoffen trap maantjes. Je ziet de laatste jaren hier steeds meer verandering in komen. De trap anno 2017-2019 moet strak zijn qua vorm, met moderne naturel kleuren. De trends op interieur gebied zijn de laatste jaren enorm veranderd, van een Scandinavisch interieur naar industriel of Shabby Chic alle trends gaan over op strakke lijnen en een onderhouds vriendelijk interieur.

De trap moet makkelijk in het onderhoud en schoon te maken zijn, maar toch ook veilig met het belopen. Een trap met een antislipstrip in diverse uitvoeringen is dan de oplossing om je traptreden stroef en veilig te maken. Als je de trap gaat opknappen vergeet de antislip voor de treden dan niet, de Nederlandse trappen zijn vaak smal en steil waardoor uitglijden snel mogelijk wordt met een geschilderde trap. Bekijk wat de mogelijkheden hiervoor zijn.

Ok dus je gaat de trap opnieuw schilderen! lees hier hoe je dit aanpakt.

Er zijn verschillende verf manieren om de trap een mooie strakke uitstraling te geven, zo kun je de trap afwerken met verschillende soorten verf en oppervlakte behandelingen.

  • dekkende kleuren verven.
  • betonlook effect verven (de trend van dit moment)
  • bekleden met een mdf renovatie overzet trede en dan afschilderen.
  • blank aflakken.
  • afwerken met een kleurolie.

Iedere methode van afwerken vergt een andere werkwijze.

-Dekkend afwerken met kleur verven

Kies je voor deze optie dan is het noodzaak om eerst de vloerbedekking en/of de trapmaantjes te verwijderen en de oude lijmresten afsteken of schrapen en schuren. Dit is best een behoorlijk klusje om te doen.

Maak de restanten lijm op de traptrede en stootborden voorzichtig vochtig met een vochtige spons en laat dit intrekken. De meeste vloer bedekking lijmen worden hierdoor zacht en week, waardoor het makkelijker is de oude lijm weg te schrapen. Werk van boven naar beneden en maak steeds de treden goed schoon. Stofzuig ook alle lijm restanten, schuursel en verfresten zeer zorgvuldig uit de kieren[daar waar de trede in de trapboom en trapspil past]

Je hebt als gereedschap nodig, een paar goede vlakke verfschrapers, en een elektrische vlakschuurmachine. Schuurpapier niet te grof want de meeste trappen zijn van vurenhout gemaakt wat erg zacht is. Je schuurt  anders eenvoudig kuilen in de traptreden. Korrel 80 om mee te starten is een prima grofte. Schuur daarna als laatste schuurbeurt met een korrel 120. Ook een verf brander (zeg maar Fohn) is geschikt om de verf warm te maken en vervolgens er af te schrapen. Hierna kan je het schurproces weer doen.

MIJN TIPS

TIP 1

Doe op deze manier de gehele trap. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar zorg dat alle stof en rommel zo veel mogelijk uit kieren is verwijderd. Vergeet je dit namelijk en ga je de trap schilderen dan loopt de verf in deze kieren en krijg je hierdoor een steeds erger krakende trap [omdat de verf langzaam uithard] en dat wil je natuurlijk niet.

Als je de trap helemaal schoon hebt gemaakt kit je met een soepele acrylaatkit alle kieren en naden zorgvuldig dicht en smeer je de voegen strak. Laat nu de trap goed drogen alvorens je de eerste verflaag gaat aanbrengen. Eventuele gaatjes van spijkertjes of nietjes plamuur je af voor een mooie gladde afwerking.

TIP 2

Is het schuurproces klaar en is de trap afgekit, maak de trap dan weer vochtig met een vochtige doek en laat dit vervolgens goed drogen. Hierdoor komen de houtvezeltjes weer op en word het hout weer ruw. Vervolgens schuur je deze houtvezel weer weg met een schurpapiertje korrel 120. Als je nu de eerste grondlaag gaat aanbrengen komt de houtvezel bijna niet meer omhoog waardoor je met 1 keer goed gronden kan volstaan. Je schuurt dan namelijk niet meer de grondverf er vanaf.

TIP 3

Als de trap voldoende droog is kun je beginnen met het verven van de trap. Gebruik hiervoor een goede vullende primer, er zijn hier verschillende merken van Histor, Flexa of Sigma. Schilder eerst de trapbomen (zijkanten) en de spil vervolgens de stootborden en als laatste de treden. Doe dit om en om dus sla iedere keer een trede over zodat je voldoende ruimte hebt om de trap te blijven belopen. Een geschilderde trap grondeer je 1 keer een kaal geschuurde en geplamuurde trap grondeer je meestal 2 keer. Schuur de tussenlaag met een fijne schuurpapier korrel 180 probeer zo min mogelijk door de verf heen te schuren.

Als de grondlaag voldoende is doorgedroogd kun je de trap gaan aflakken met de kleurverf die je hebt gekozen. Je hebt hier ook weer verschillende verf soorten voor zoals een acrylverf een krijtverf en een alkydverf. Hanteer ook hierbij weer dezelfde volgorde als bij het gronderen. Er zijn verschillende aflak verven qua glansgraad, van belang is dat je de trap voordat je deze intensief gaat belopen, de verf circa 7 dagen goed moet laat doordrogen voordat je trap maantjes of een antislip strip gaat plaatsen.

Vraag hier gratis een monsterkaartje aan van onze zelfklevende antislip rubber strip tape

Wil je de trap snel en eenvoudig een antislip geven in de kleur waarin je de trap hebt geschilderd, vraag dan een monsterkaartje aan met alle kleuren, je kan ook even op de site kijken voor de RAL codes. Dan kan je de afwerklaag in de ralkleur laten mengen van de antislip strip. Wil je trap maantjes aanbrengen let dat op de kwaliteiten, er zijn namelijk heel veel verschillende soorten trapmaantjes in verschillende prijsklassen.

Wil je de traptreden een extra sterke slijtlaag geven dan kan je na het aflakken er ook nog voor kiezen om een 2 componenten transparante aflak als laatste laag over de kleurverf aan te brengen. Ook hierbij geld dat je tussen de lagen door de trap goed moet laten drogen alvorens te belasten.

Zijn je traptreden te glad naar je zin en wil je hier voor de veiligheid een antislip strip op plakken, bekijk dan deze informatie video hoe eenvoudig dit is. Kies je voor trap matten of trap maatjes of een traditionele stoffen loper doe dit dan pas na deze 7 dagen. Zodat de dubbelzijdige tape of stikkers niet de verf gaat oplossen.

Antislip materialen zijn er in verschillende uitvoeringen en tegenwoordig ook leverbaar in mooie strakke kleuren. Er zijn trap antislip rubber strips die je kunt knippen op de juiste maat, maar er zijn ook infrees strips die al heel lang worden toegepast in de trap. Nadeel hiervan is dat als dit groefje nog niet in de traptrede zit je een beetje handig moet zijn met houtbewerken en je het goede gereedschap moet hebben n.l. een boven frees, anders is het maken van zo'n groefje best moeilijk. Je kunt het ook laten doen door een klusbedrijf voor circa 175,00 per trap heb je in iedere trede een groefje waarin je een antislip stripje kan klemmen. Heb je een huurhuis vraag dan aan de woningbouw vereniging of dit wel mag, bij veel woningbouwverenigingen  is dit namelijk niet toegestaan.

-Je trap schilderen in betonverf effect

Helemaal in is het schilderen van je trap met een uitstraling alsof het op beton zou lijken. Je kunt tegenwoordig hiervoor verschillende verf systemen kopen. De beton verf en betonstuc zijn erg mat van uitstraling en daarom super geschikt om een de betonnen uitstraling te geven.  

TIP 4

Als je het helemaal goed wil doen en een verfsysteem wilt toepassen, moet je de trap eerst in een goede grijze grondverf zetten. Laat de grondverf mengen in de kleur van beton, het liefst een beetje donkerder. Je kan deze verf aanbrengen met een grove kwast en in wisselende banen aanbrengen, diagonaal en horizontaal en pas ook verschillende diktes toe. Je kan ook bijvoorbeeld plaatselijk schrapen met een plamuurmes en probeer een betonlook te maken. Probeer dit eerst uit op een stuk mdf zodat je weet hoe het resultaat er uit ziet.  Laat alles goed drogen, wel een aantal dagen. Schuur vervolgen plaatselijk en beschadig het ook hier en daar plaatselijk zoals je dat ook in beton ziet zitten. 

Hierna breng je een iets lichtere kleuren krijt verf aan die je dunner aanbrengt en hier en daar met een sponsje of een spetterkwastje bewerkt, of met een doekje en een platte kwast  plaatselijk wat weg veegt. Hierdoor ontstaat de betonnen uitstraling. 

Tegen het slijten van de verf wordt vaak nog een matte transparante laklaag aangebracht om snel doorslijten te voorkomen. Wil je de trap daarnaast ook een goede antislip geven dan kan je onze grijs beton antislip plakstrip kopen. Als je deze dan eerst koopt dan kan je de kleur van het grijs laten mengen op deze strip. Dan valt de strip niet zo op maar heb je toch de voordelen want het slijten van je traptreden vind hierdoor minder plaats. Bekijk hoe Freddy Hoevers een tafelblad omtoverd van hout naar beton. 

TIP 5

Het schilderen van je trap in een Vintage look, (chabby chic) gebruik hiervoor dan een krijtverf, groot voordeel van deze verf is dat het op waterbasis is dus de verf ruik je bijna niet en de verf droogt heel snel, de echte vintage look krijg je door meerdere laagjes en verschillende kleuren krijtverf over elkaar aan te brengen. Met een stomp stukje schuurpapier schuur je heel makkelijk door de lagen heen, (een stomp stukje schuurpapier maak je eenvoudig door 2 stukjes over elkaar heen te schuren waardoor de scherpte er iets van af gaat) het doorschuren met deze stompe stukjes geeft namelijk geen krassen in de verflaag.

-Bekleden met een renovatie overzet trede van bijvoorbeeld MDF.

Zijn je traptreden te ver uitgesleten en is het verven van deze treden zinloos dan kan de oude trap tegenwoordig ook een prachtige nieuwe uitstraling geven met een overzet trede, dit is een trede over trede systeem, als het ware wordt er over de oude traptrede een nieuwe traptrede geplaatst. Er zijn verschillende merken en kwaliteiten te koop. Verdiep je hier in want er zijn grote verschillen, met name de constructie en de toplaag kunnen enorm verschillen.

Voor 300,00 euro heb je al een complete set voor 1 trap te koop bijvoorbeeld bij de bouwmarkt. Ook zijn er bij de betere bouwmarkten overzet treden in mdf leverbaar die al in de grondverf zitten. Deze kun je makkelijk op maat zagen en over de uitgesleten oude traptreden plaatsen.

Je kunt ook online kopen bij de traprenovatie specialist, dan heb je wel een topkwaliteit maar daar betaal je dan ook voor. Bijvoorbeeld bij Stair Care trap specialist betaal je circa 900,00 euro voor een compleet set. Het materiaal is dan opgebouwd uit de volgende grondstoffen, de dikte en kwaliteit van de melamine toplaag bepaald de sterkte en bestandheid tegen het doorslijten.

Stair Care specialist verkoopt een Duits merk van topkwaliteit en met heel veel prachtige decoren, van een betonlook tot een steigerhout look en alles leverbaar zoals lijstjes bekleding voor de onderkant voor als je een opentrap hebt of voor de zijkanten bij dit bedrijf kan je alles online bestellen. Je moet dan zelf voor de montage zorgen.

Ben je niet handig of wil je dit laten monteren dan kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld Upstair traprenovatie, zij komen bij je thuis, adviseren je op allerlei gebied en regelen met eigen monteurs ook de montage. Hier moet je dan wel rekening houden met verkoop prijzen van 3.000 tot 4.000 euro, je ziet wel er zitten enorme prijs verschillen in de producten. Wil je nu hierin besparen, en ben je een beetje handig leest dan de uitgebreide artikelen op de blogsite van Stair Care zij leggen in een aantal handige stappen uit hoe je een traprenovatie zelf kunt uitvoeren.

Een greep uit veel gelezen blog's

Actueel gemaakt op:

3 mei  2018

aangepast:

10 januari 2019

24 augustus 2019

Blog schrijver:
Dennis van de Burg
www.antisliprubbertape.com

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.