opc_loader

Wensenlijst

Veilige trap

Veilige trap maken? Lees hier hoe je dat doet.

Is je trap ook zo steil glad en gevaarlijk, lees hier hoe je de trap een stuk veiliger kunt maken.

Een veilige trap voor iedereen, hoe pak je dit aan?
De trap is vaak de sluitpost bij een verhuizing, als de hele verbouwing achter de rug is dan moet eigenlijk ook nog de trap worden gedaan. Daar heb je door de enorme drukte die zo’n verbouwing en verhuizing geeft meestal geen puf meer voor.
De trap aanpakken en opknappen wordt dan vaak uitgesteld. Veel voorkomende problemen bij een onveilige trap zijn de versleten trapmaantjes of vloerbedekking waar je hinderlijk achter kan blijven haken met je schoenen, of een trapleuning die los zit of nog erger volledig ontbreekt. Het traphekje aan de buitenkant van de trapboom is soms weggehaald voor het verhuizen naar de boven verdieping en ontbreekt volledig. Dus is de trap is dan open aan een zijkant wat echt heel gevaarlijk is ook bij kleine kinderen.


Hierdoor wordt de trap erg onveilig. Je kan je nergens vasthouden voor het steunen tijdens het traplopen. De meest veilige situatie is om aan beide kanten van de trap een trapleuning te plaatsen. Neem hiervoor aan de muurzijde een ronde trapleuning met een diameter van 40mm die is geschikt voor kinderen en ouderen die minder kracht in de handen krijgen. Aan de openkant gebruik je meestal dan een geprofileerde sleutelgat leuning.
 

Ga je de trap eindelijk deze verdiende opknap beurt geven? Denk er dan over na om te kiezen voor schilderen. Dit is natuurlijk veel werk, want de vloerbedekking weghalen en lijm en verf wegkrabben daar ben je zo een week druk mee en dus niet goedkoop, maar dan doe je het wel helemaal goed. Het schilderen van je trap is echt van deze tijd, er zijn tegenwoordig ook prachtige kleuren verven die super sterk zijn en die je goed kunt toepassen op je trap. Doe inspiratie op bij pinterest geschilderde trappen.
Je trap is dan strak qua uitstraling, is lekker praktisch schoon te maken met de stofzuiger of een vochtige doek, wat weer veel voordelen geeft als je snel last hebt van stof allergie. Of huisdieren die veel haren achter laten.
Besluit je dit te doen, hou dan rekening ermee dat er wel een veiligheid strip op iedere traptrede moet worden aangebracht.

Je kan dan kiezen voor een rvs stalen strip van 4mm dik deze steekt een mm boven de trede uit. Je kan ook kiezen voor een rubberen infrees strip, hou dan rekening ermee dat er nog een groefje in de trede moet worden gefreesd. Wil je dit niet omdat dit duur is om erin te maken, kies dan voor een zelfklevende strip. Zowel de infrees als de plakstrip zijn in verschillende kleuren leverbaar. Vraag een monsterstukje aan en laat de kleur van de verf hierop afstemmen. Zo valt de strip minder op en geeft een nog strakkere look.

Blog schrijver:
Mark
Veilheid en Meer

Terug