opc_loader

Wensenlijst

Bezorgd in 1-3 dagen
Gratis verzending
Gratis retournering
90 dagen bedenktijd
2 jaar 100% garantie

Je geschilderde trap een stuk veiliger maken

Je geschilderde trap een stuk veiliger maken

Je geschilderde trap een stuk veiliger maken

In Nederland staan heel veel woningen met super steile trappen. Waarom zijn die trappen zo gemaakt? Waarom niet een veiligere trap plaatsen in huis.

In de jaren 70 en 80 waren de huizen niet zo groot, er werd veel meer aandacht gegeven aan de tuin en de grond rondom het huis. Vaak was bij zo’n model huis de trap een sta in de weg ding.

Je ziet dit wel in wijken zoals Lelystad en in de begintijd van de bouw van Almere, kleine huizen, grote tuinen en dan ook een steile smalle trap in een klein halletje verstop.

De trap mocht, (maar mag nog steeds niet) veel kosten. Hij wordt heel snel geplaatst in het casco huis. Zodra het dak erop zit wordt de trap geplaatst.

Die nog steeds van het aller goedkoopste hout wordt gemaakt, namelijk vurenhout.

Het hout is zacht, krimpt en zet heel makkelijk uit door andere vochtigheid, waardoor de trap bijna altijd wel een beetje kraakt.

Voor de aannemer is het van belang dat de trap snel wordt geplaatst. Hij kan dan worden gebruikt voor de monteurs die in het huis allerlei werkzaamheden moeten doen, zoals het aanleggen van de stroom de wanden behandelen cement dekvloer storten etc.

De trap ziet er na de oplevering vaak niet uit. Je kan dan eigenlijk niet veel anders doen dan hem bekleden met een bedekking.
Dit is ook nog steeds de belangrijkste rede waarom de aannemer voor een voordelige vurenhouten trap kiest. Bij de oplevering heeft hij dan minimale nazorg.

Gelukkig is door het bouwbesluit de trap wel een stuk minder stijl geworden door het plaatsen van 2 extra treden in een trap. Hierdoor is het belopen van de trap veel beter geworden.

Het bekleden met een vloerbedekking is tegenwoordig helemaal uit.
Schilderen in wit of grijze tinten is anno 2017 helemaal in. Ook het overtrekken met een traprenovatie overzet trede wordt veel gedaan.

De trap moet strak en harde vormen hebben en lekker makkelijk in het onderhoud. De oude vieze vloerbedekking of trapmaantjes die voor de nodige antislip grip zorgde wordt verwijderd en dan moet er geschuurd en geschilderd worden.

Als je dit goed aanpakt en zorgvuldig doet, dan kan het resultaat geweldig zijn. Je kan ook daarbij een combinatie maken met een balustrade bijvoorbeeld van roest vrij staal en ook de leuningen zijn in staal of bijvoorbeeld eikenhout te koop.

Deze laatste houtsoort is prachtig te beitsen in een grijs witte tint. In combinatie met een grijs geschilderde matte kleur heb je echt een geweldig resultaat.

Is de trap afgeschilderd, dan wil je hem natuurlijk zoveel mogelijk krasvast houden en niet kaal lopen. Als je de trap met schoenen beloopt zal dit vaak niet lukken.

Je rolt je voet toch meestal af op de rand, zeker als de traptrede niet zo diep is dan kan dit niet anders.

Je moet dan om de trap lang mooi te houden het belopen met schoenen  zo minimaal mogelijk te doen.
Wil je dan geen gladde traptrede kies dan een antislip strip uit, die je eenvoudig kunt plakken.

Ben je super handig, dan kan je ook een groefje in de traptree frezen waar een kunststof stripje in wordt geklemd. Op die manier maak je de trap een stuk veiliger, slijtvaster en het ziet er nog mooi uit ook!

Blog schrijver:
Edwin de Clerk
www.antisliprubbertape.com

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.