opc_loader

Wensenlijst

Design trap en veiligheid

Prachtige die design trappen maar hoe zit het met de veiligheid?

Wordt hier wel voldoende rekening mee gehouden?

Je ziet de laatste jaren steeds vaker mooiere trappen geplaatst in het interieur, prachtige stalen trappen, mooi ruimtelijk opengewerkt en voorzien van een trend poedercoating. De traptreden komen uit de muur en lijken soms wel te zweven.

Als design trap is dat natuurlijk een enorme blikvanger in het interieur. De huidige technieken om materiaal te buigen en te bewerken geven steeds meer ongekende mogelijkheden. Wat te denken van de ontwikkeling in de 3D print techniek. Over enkele jaren wordt de trap zeker in 3D geprint, in losse onderdelen en dan op de bouwplaats in elkaar gezet. Een chinees bedrijf maakt al van gerecycled beton kleine prefab huizen.

De trap zal de komende jaren qua vorm meer en meer veranderen door deze nieuwe productie technieken. Belangrijk hierbij is natuurlijk de veiligheid van de trap.

Is de trap dan nog wel kind vriendelijk? Zoals het plaatsen van een balustrade aan de zijkant van de trap, of zijn de traptreden wel voorzien van een goede antislip strip zoals een infrees of plakstrip op de traptreden, zodat de traptreden een goed grip geven bij het belopen?. Harde materialen zoals staal, steen of glas kunnen super glad zijn en zeker bij kleine kinderen is dit een groot risico. Er moet dan wel iets aan de oppervlakte van de traptreden worden gedaan om bij het belopen een goede grip te houden.

De trap zoals de bijgevoegde foto houd hier in ieder geval geen rekening mee.

- Geen balustrade aan de buitenkant.

- Geen muurleuning voor extra houvast.

- Grote opening onder de traptreden.

- Ontbreken van antislip strippen.

Kinderen zijn hier dus niet welkom  ;-)

aangepast 11 juli 2016

aangepast op 1 maart 2019

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.