opc_loader

Wensenlijst

Ouder worden en traplopen

Ouder worden en toch veilig traplopen met antislip trap tape!

Als je ouder wordt dan wordt ook het traplopen een steeds groter probleem.

De trappen in Nederland zijn vaak steil en de traptreden zijn smal waardoor je niet makkelijk de trap kunt op en aflopen. Als je ouder wordt dan verergerd dit alleen maar.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het traplopen voor ouderen een van de grootste problemen is bij indoor mobiliteit. Ook is bekend dat ongevallen bij het traplopen bij ouderen vaak ernstige gevolgen hebben en hierdoor meestal het zelfstandig wonen niet meer mogelijk is.

De belangrijkste oorzaak waardoor ouderen mensen moeilijker gaan traplopen is het afnemen van de spierkracht waardoor buigen en strekken van de benen moeilijker wordt.

Waardoor kan nu een ongeval worden veroorzaakt en hoe kan je dit zoveel mogelijk voorkomen.

Met Stip op nummer 1

Heel veel ongevallen (ruim 60%)worden veroorzaakt door het ontbreken van een goede trapleuning aan de muur, of het ondeugdelijk of verkeerd gemonteerd zijn van deze trapleuning.

Ook de vorm van de trapleuning veroorzaakt vaak valpartijen. De trapleuning die het beste geschikt zijn voor ouderen is een ronde trapleuning met een maximale diameter van 40mm.  Van belang is dat de trapleuning de vorm aan houd van de zijkant van de trap. En niet zoals hier op de foto een rechte trapleuning waar eigenlijk een gebogen trapleuning hoord te zitten, met bovenin een kromming. Je ziet wel dat er een groot hoogte verschil zit waardoor de oudere, zich te veel moet buigen en moet strekken om zich goed aan de trapleuning te kunnen vasthouden.

Op nummer 2

Het ontbreken van een goede antislip tape in de traptreden staat op nummer 2. Veel valpartijen ontstaan doordat de te smalle traptreden niet zijn beveiligd met een antislip strip. Er zijn verschillende oplossingen om de trap treden stroever te maken en een goede antislip te geven.

Zo kan je je kiezen om de trap te laten bekleden met een vloerbedekking, of je kan de traptreden voorzien van trap halvemaantjes die een deel van de traptreden bedekken. Hier zijn veel mogelijkheden in. Van belang is dat je ze goed vast plakt en dan met name aan de randen.

Veel trap maantjes gaan echter na verloop van tijd aan de uiteinden wat krullen waardoor dit ook weer gevaarlijk is om te struikelen. Kies daarom voor duurzaamheid en controleer of er voldoende antislip zit op het trapmaantje.

Ook de bekende infrees trip is een perfecte oplossing om een goede antislip in je traptreden te maken. Er zijn hierin 2 opties een strip die je kunt plakken en een strip die je moet infrezen.

De antislip strip die je moet infrezen is een zeer goed alternatief voor een gelakte of een geschilderde trap. Bedenk wel dat dit niet makkelijk te doen is als er geen groefje in je traptrede zit. Wil je dit laten doen hou dan rekening met extra kosten.

Wil je snel en makkelijk een goede antislip in je traptrede dan kun je ook overwegen om een antislip plakstrip te kiezen. Deze is relatief makkelijk aan te brengen en geeft ook een zeer goede antislip. Deze instructie video laat goed zien hoe eenvoudig dit is en door iedereen wel is aan te brengen.

De antislip tape's die te koop zijn werken goed, maar hebben een korte levensduur en de anti sliplaag is erg dun. Beter is om te kiezen voor een rubberen pvc strip van circa 2mm dik. Deze geven veel antislip en hebben een lange levensduur.

aangepast 11 juli 2016

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.